Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos gnocchi fokhagymás csirkemellel

Spenótos gnocchi fokhagymás csirkemellel
Spenótos gnocchi fokhagymás csirkemellel
80 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (57)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Boldogult pécsi egyetemista koromban egy-egy vidámabb éjszaka után a törzshelyünkön elfogyasztott fokhagymás gnocchi kötelező jellegű volt, lévén nincs az a kínzó éhség, amit legalább fél napra ne szüntetne meg. A receptet sohasem kértem el, de most, hogy a sors összehozott egy kedves olasz barátnővel, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy magam állítsam elő ezt a - számomra - nosztalgiafogást. Marta a nagymamájától kérte el nekem a receptet, úgyhogy volt ám lámpalázam, mielőtt nekiláttam...
Egyébként tőle tudom, hogy ezt a spenótos gnocchit náluk olvasztott vajjal meglocsolva, zsályával finoman meghintve fogyasztják.

hozzávalók / 8 adag

A gnocchihoz

A szószos husihoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Gnocchi elkészítése:


  1. A krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és feltesszük főni. Nagyon puhára kell főzni, mert úgy könnyebben dolgozunk vele később.
  2. A kiolvasztott spenótot nagyon kinyomkodjuk, hogy semmilyen kesernyés anyag ne maradjon benne, és ne tartalmazzon plusz folyadékot, mert akkor ragadni fog a gnocchink.
  3. Ha a krumpli megfőtt, egészen krémesre törjük, hogy ne maradjanak benne darabkák.
  4. Jól kihűtjük. (Legegyszerűbb a szószt addig elkészíteni, amíg a krumplink hűl, ezzel időt spórolunk.)
  5. Ha kihűlt, beleütjük a tojásokat, és hozzákeverjük a spenótot.
  6. Lassan, adagonként dolgozzuk bele a búzadarát.
  7. Ha nudli jellegű a tésztánk (tehát jól lehet formázni, de még nem kőkemény), akkor lisztezett munkafelületen hosszú rudakat sodrunk belőle (kb. 2 cm átmérőjűeket), és kb. 2 cm-es kis nudlikra vágjuk fel.
  8. Lobogó, sós vízbe dobjuk, és ha feljöttek a víz felszínére (ez kb. 3-5 perc), akkor szűrővel kiszedjük, és lecsöpögtetjük.

Szósz elkészítése:


  1. A szószhoz felkockázzuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk.
  2. Egy serpenyőben vajat hevítünk, rádobjuk a húskockákat, és hirtelen átsütjük, hogy szép, pirosak legyenek.
  3. Hozzáöntjük a tejszínt, belepréseljük a fokhagymagerezdeket.
  4. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és azt is a szószhoz öntjük.
  5. Megvárjuk, míg egyet rottyan, és ha szükséges, utánafűszerezzük.
  6. Ha a gnocchi és a szósz is készen van, tálalhatunk!

  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 64
össznézettség: 192 147
elküldve: 207
receptkönyvben: 3 107
elkészítve: 151/204
Facebookon megjelent: 3

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

spenótos krumplinudli tejszínes-fokhagymás csirkemellel

Hozzászólások (57)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2017-11-19 03:08

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.11.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Princesztus
Princesztus Fri, 2017-08-25 15:50

Kedves Dacota!
Most lettem kész a recept elkészítésével.Eléggé izgultam,mert még sosem fogtam neki a gnocchi elkészítéséhez,pláne nem spenótoshoz.De sikerült és olyan boldog vagyok,hogy elsőre jó lett.A csirke is Isteni.A 1,5 éves kislányom elég finnyás mostanság,de remélem jót eszik majd ebből,amikor felébredt. Az öcsinek a pocakban nagyon ízlett a ficánkolásból ítélve.:) Köszönöm!

Eszem Iszom
Eszem Iszom Sun, 2017-04-09 08:32

Nagyon köszönjük a receptet szereti a család ! Csak egy kérdésem van hogy biztos hogy hab tejszínnel kell kell készíteni mert hogy az édes , én mindig főzőtejszint használok és nagyon finom .

knekató
knekató Sun, 2017-11-19 16:40

A főzőtejszín csak abban különbözik a habtejszíntől, hogy rosszabb minőségű, kisebb a zsírtartalma. Édességben nincs különbség.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2016-11-26 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.11.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Sütőporos Dropkickgolyó
Sütőporos Dropkickgolyó Wed, 2016-06-01 11:17

Fless. Mondjuk rá kellett keresnem, hogy hogy néz ki a nudli :DD de nagyon fless lett. 19 éves fiú vagyok és egyedül simán elkészíthető és az íze is F-LEeEeEeSS *-*). mondjuk a spenótot kihagytam \_(ツ)_/
Köszönöm a receptet!

granatalma
granatalma Tue, 2014-01-14 16:21

Kedves Dacota!
Köszönöm én is a receptet, nagyon finom lett. Mi imádjuk a spenótot... Viszont nem volt itthon, csak egy kicsi dara, úgyhogy én (két személyre) 5 dkg darát használtam hozzá, és kb. 3 dg lisztet. Már főztem többször krumplinudlit, úgyhogy a lisztet érzéssel adagoltam, hogy ne legyen túl kemény a tészta. Nagyon jól sikerült, köszi még egyszer.

Jucimam
Jucimam / Jucimam Sun, 2013-12-08 19:00

Kedves Dakota!
A spenótos gnocchi helyett ugyan simát csináltam, de a fokhagymás husival isteni volt. Elkészítettem már csirke mellel és pulyka combbal is melyet párolni kellett a tejszínnel.
köszönöm a receptet. üdv. Jucimam

Boldogh Mariann
Boldogh Mariann Sat, 2013-10-12 14:58

Köszönöm a receptet! Már nagyon fáj a fogam ilyesmire! Nem volt itthon spenót, csak friss brokkoli, azt főztem és turmixoltam össze a krumplival. Valamint érzékeny gyomunk lévén kis búzadara mellett tönkölylisztet használtam a tésztához és a szósz sűrítéséhez.
Így is nagyon fincsi lett!

Talina
Talina / Talina Fri, 2013-10-11 08:22

Kedves Dacota! Ez volt nálunk a tegnap esti vacsi, és bár a gnoccijaim inkább zöld színű grízgaluskákra hasonlítottak (de a hiba az én készülékemben van), azért nagy sikere volt! Köszönöm szépen! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2013-06-07 07:17

Nekem teljesen jól sikerült, és nagyon finom, meg nagyon jól néz ki! Klassz recept, máskor is meg fogom csinálni! Főleg, mert nem csak nekem ízlett:) Köszi a receptet! Sőt ezt is, meg a többit is, mert más receptjeid is nagy sikert arattak már:)

judice
judice / judice Mon, 2013-04-15 21:52

Hétvégén elkészítettük mi is. A gnocchira felkészültem lelkiekben, hogy csakazértis jól készítem el, de nem sikerült:D Formázni nem tudtam, ragadt rám, aztán az első főzős körben lett pár liter zöld vizem, a szűrőn nem akadt fel semmi:P A második kör már jobb volt (továbbra is ragadós), de meguntam a kézzel gyurmázást és beleöntöttem egy kivajazott tepsibe és megsütöttem. Nagyon finom lett!
Kis elegáns kockácskákat vágtunk belőle, arra locsoltuk a szószt. Sikere volt:)

Sz-es
BackerMan / Sz-es Tue, 2012-12-04 14:32

Szia!
El készítettem. És finom lett. :) Ez nagy szó tőlem mert nem igazán kedvelem a spenótot. Tudom, hogy egészséges és sok olyan ásványi anyagot tartalmaz ami kell a szervezetnek. Próbálom meg találni azt az elkészítési módját ami bejön. A rövid listára ez fel került.
A receptet egy kicsit hiányósnak találom. A hozzávalók között nem találtam a vajat amin a húsit meg kell pirítani.

pumag
pumag Sun, 2012-11-18 11:19

Elkészitettem!Jol nez ki ,remelem mindenkinek fog izleni!Nekem izlik,finom.Koszi a receptet.
Udv.:Magdi

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2012-11-17 09:52

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.11.16. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

BORSIKATA
BORSIKATA Sun, 2012-09-16 10:24

Sziasztok!
köszönöm a receptet, isteni volt! A nagyit (és az unokáját is) üdvözlöm: mille grazie!
A krumplis főtt tésztáknak két olyan eleme is van, amitől a tészta ragacsos lehet: a krumpli és a liszt. :D Krumpliból a szétfővő fajtákat ajánlom (lisztes krumplinak is hívják) Lisztből, hm hát én csak a Tüskeszentpéterit szoktam használni, az jól bevált. (ez itt a reklám helye?) A búzadarás verzióval nem árt várni dagasztás közben, hogy legyen ideje felszívni a nevességet a darának. Egyébként én is a fele-fele változatot javasolnám.
Mindenkinek jó főzőcskézést és jó étvágyat!
Ciao a tutti
Kata

Xamóca
Xamóca Sun, 2012-07-01 14:37

Mindaddig míg ezt az ételt nem kóstoltam nem szerettem a spenótot, de most már imádom:) (Legalábbis így elkészítve tuti:))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-06-11 21:55

Kedves Dacota!

A recept nagyon tetszik, de felhívó legelsőnek a kép volt.:-)

Aztán elolvastam minden hozzászólást, és elkészítettem.

1. Nem tettem a főzővízbe olajat, 2.) gyors elkészítés után gyorsan felhasználtam, nem hagytam állni,3.) és én sem tettem bele grízt, nem mertem, még így nem készítettem, a többi mind amit írtál, és sikerült, nekem egybe maradt, finom lett, és a fiam szerinti "utálatos" sóskát megint meg lehetett enni.:-))
Legközelebb fele grízzel próbálom ki, és most már tudom, hogy a burgonyás nudlijaim, gombócaim, bármi, ami ilyen hasonló tészta, azért lehetett anno szétfőtt , mert olajos volt a főzővíz. Egyszer elfelejtettem bele tenni és sikerültek. Azóta nem teszek bele, de akkor ez a magyarázat arra, hogy miért nem fő szét.:-))
Köszönöm, most már ezt is tudom:-))
Köszönöm, a finom ebédünket.:-))
Szép hetet kívánok!

Éva-Anyóca

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-06-12 14:16

Kedves Éva-Anyóca,
Örülök, hogy ízlett Nektek, nagyon szívesen a receptet is :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

juhaszviki
juhaszviki Thu, 2012-04-19 16:52

Isteni lett:) A szószt én kicsit másként álmodtam meg, 1 fél szál póréhagymát, húsvétról maradt sonkát apróra vágtam és miután a csirke megpirult ráborítottam, aztán apróra vágtam a maradék spenótot, azt is rá, tejfölösen fokhagymásan összefőztem... fűszernek csak fokhagymát, sót és borsot. A gnocchi is nagyon fini lett.. A lakótársaim (fiúk) ítélete alapján: bazijó és csinálhatok még:) Szóval óriási siker.

lilianyu
lilianyu Mon, 2011-05-16 16:40

Szia Dacota!

Nekem nagyon megtetszett a fotó és persze a recept is. Ma meg is csináltam, amikor az első adagot kifőztem nekem is szétfőtt, mint Piroskának!:(
Kétségbe estem, mire fogom felhasználni ezt a sok tésztát.....pogácsának.....
Átmentem a barátnőmhöz, de csak a vőlegénye volt otthon, elmeséltem a storyt, mire ő, biztos kevés benne a ragasztóanyag és a kezembe nyomott egy tojást, visszamentem a tésztámhoz...gondolkoztam közben beleütöttem a tojást és tettem bele lisztet!és sikerült nudli lett végül belőle!!bocsánat olaszosan gnocchi!ebből tanulva fele liszt fele gríz .Nekem ez a változat jött be!:)

Üdv.:Lili

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2011-05-16 17:02

Szia!
Semmi gond, ha finom lett..:) Nem tudom mi lehet az oka ennek a csoportos ragadásnak. Még azt tudom elképzelni, hogy esetleg nem lisztezted be őket eléggé...de ez csak tipp. Komolyan ha legközelebb nekiállok, akkor újra kimérek hozzá mindent. :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Balassáné Piroska
Balassáné Piroska Sun, 2011-02-20 18:36

Sziasztok!

Sajnos nekünk nem jött be a spenótos gnocci, teljesen szét főtt a vízben és kb. olyan volt mint a tejbegríz állaga! Többet biztosan nem próbálkozom...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2011-02-21 18:53

Kedves Piroska!
Sajnálom, hogy nem sikerült a gnocci. nem lehet, hogy olajat tettél a fövővízbe? Mert krumplis tészták attól teljesen pépesre főnek.
Üdvözlettel:
Nóra

Balassáné Piroska
Balassáné Piroska Wed, 2011-02-23 00:09

Szia Nóra!

Igen, tettem olajat egy picit a főzővízbe akkor minden bizonnyal ezért főtt szét a gnocci!
Köszönöm a segítséged!

Üdv. Piri

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2012-11-21 18:52

Kedves Piri,

Ne aggódj, nem az olaj miatt főtt szét! Amiatt sosem főne szét! :) A vicc kedvéért kipróbáltam, mosolyogtam is magamban... :))

Viszont bármilyen búzadarás tésztát készítesz, mindig tedd félre legalább 3 órára, akár a hűtőbe, hogy a dara meg tudjon dagadni... különben szétfő. Ilyen lehet, ha pl. túrógombócot készítesz. Természetesen azt sem főzöd ki rögtön, hacsak nem akarsz valami gusztustalan löttyöt kapni végeredménynek!

Azért érdekes ez a darás gnocchi... valakinek biztos bejön... ízlés dolga. A husi szimpla, egy fej fokhagymával, és jó sok borssal jó íze van... de hát milyen lenne! :)

A végeredmény jó lett, és ez a lényeg! :)

Köszi a receptet!
GTR

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi Fri, 2010-11-19 21:07

Olaszországban ettem spenótos gnoccit, de az nem volt egy nagy dobás. Pedig az alapanyagok jók. De ez a csirkés változat biztos sokkal finomabb lesz. Ki fogom próbálni.

zsuzska82
zsuzska82 Tue, 2010-11-09 22:39

Szia Nóra! Köszi a kedvességedet, bíztam benne, hogy nem bántottalak meg. Igen, kedvet kaptam a gnocchi készítéshez, mert amúgy szeretem, már ki is néztem, hogy liszttel fogom készíteni.
Szia: Zsuzska

zsuzska82
zsuzska82 Mon, 2010-11-08 22:53

Nekem sajnos nem ízlett, és a páromnak sem. Nagyon kiérezni a búzadarát benne, nagyon homokszerű volt, és ízre sem lett tökéletes. :( Nem a mi ízvilágunk. Ettem én már gnocchit, de köszönőviszonyban sincs ezzel. :(

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-11-09 20:32

Kedves Zsuzska!
Sajnálom, hogy nem ízlett. Valóban, nagyon sokféleképpen csinálják a gnocchit, és nemcsak nálunk, de Olaszországban is a lisztes, nem a búzadarás verzió az ismertebb. Remélem, azért nem ment el a kedved a házi gnocchitól, próbáld ki esetleg valaki másnak a receptjét, sok van itt a NoSaltyn.
Üdv:
Nóra

salome72
salome72 Sat, 2010-11-06 12:22

szia!imádom!az egyik kedvencem lett!sajnos valamitől ragacsos lett(kifőzés elött),mikor utoljára csináltam,de igy is izlett.köszi:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-11-06 12:28

Kedves Salome!
Nagyon örülök, hogy ízlett, és hogy megszeretted! :) A krumplis-lisztes tészták (nudli, krokett, gnocci, kopetka stb...) nagyon sunyi kis szokásuk, hogy ha állni hagyjuk őket, akkor nyúlóssá és ragadóssá válnak. Lehet, hogy ez volt a baj.
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2010-10-25 14:14

Kedves Nóra!
Pénteken elkészítettem, ahogy ígértem. Hááát....nem tudom elég jó kritika-e, hogy az utolsó "morzsáig" elfogyott a 6 fős családomban. Lehet, hogy megkedvelem a spenótot?:) Bár nekem nem sokat hagytak, de barátkozni az ízével, ami nagyon harmonikus volt a mártással, megtette a hatását. Biztos vagyok benne, hogy többször az asztalra kerül, még követelni fogják.
Köszi szépen ezt a klassz receptet!
Üdv.: G. Éva

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-10-25 19:21

Kedves Éva!
Nagyon örülök én is, és biztos vagyok benne, hogy a spenót is:) Köszönöm a kedves sorokat!
Szép estét!
Üdvözlettel:
Nóra

679
burgonya 1 kg
tojás 2 db
búzadara 500 g
spenót 500 g
1 ek
csirkemell filé 80 dkg
vaj 3 ek
tejföl 2 dl
habtejszín 4 dl
finomliszt 1 evőkanál
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint