4 tipp, amiért érdemes a Mátrába utaznod

Az idén már az őszi szünetben beköszönthet a tél! És hol is hódolhatsz jobban a hó és a hegyek iránti szenvedélyednek, a gasztronómiai élményeknek, mint a vadregényes Mátrában!

Mesés Mátra

A Mátra-hegység Északkelet-Magyarország legszebb ékköve. Ha szereted a szívet-lelket gyönyörködtető, égig érő hegyeket, a völgyekben csörgedező patakokat, és a romantikus, kedves falvakat, látogass el a Mátrába! Ha nemcsak kirándulni szeretnél, hanem megkóstolnád a helyi ízeket is, különleges szlovák, palóc és magyaros fogásokra számíthatsz, amelyekhez remekül illenek a testes, fűszeres tájborok.

4 tipp, amiért érdemes az Őrségbe utaznod >>

NoSalty-tipp: Iskolai tananyag, kívülről fújjuk, hogy Magyarország legmagasabb pontja az 1014 méter magas Kékestető! Ha meghódítod a csúcsot, a hegytetőn lévő fogadóban már ízelítőt kaphatsz a mátrai ízekből, vagy gyönyörködhetsz a tévétoronyból eléd táruló páratlan panorámában.

Palócleves

Ha palóclevest akarsz főzni, ahogy a nagykönyvben meg van írva, szánj rá időt! Az igazi palóclevest ürühúsból kell készíteni, amit nem kapni minden közértben, ráadásul a leves is sokáig rotyog, hogy az ízek összeérjenek. Jó, ha tudod, hogy ez a finomság nem eredeti mátrai étel, hiszen a Gundelben készült először, méghozzá A jó palóczok írójának, Mikszáth Kálmánnak. És a palócleves mégis palóc, hiszen csupa olyan hozzávaló kell bele- zöldbab, krumpli, hús, fűszerek -, amilyeneket az autentikus tájkonyha használ.

Íme, a világ legjobb levesei! >>

Levest főzöl? Add meg a módját! >>

Ganca

Egy tál dödölle… - mondanák hazánk nyugati szegletében, a Mátrában és környékén azonban ganca az étel neve. A gombóc- vagy galuskafélét sós vízben főtt burgonyából, búzadarából készítik, majd pirított hagymára szaggatják, és sütőben átsütik. Önmagában vagy köretként fogyaszthatod, olcsó, egyszerű, és nagyon laktató finomság.

A kis borzas borzaska

A mátrai borzas pecsenye, becenevén a borzaska, egy igen érdekes és különleges frissensült. Az alaposan kiklopfolt húst - például sertést - reszelt burgonyából, tojásból és lisztből kevert bundába forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük. A hozzá passzoló köretek sora hosszú, fogyaszthatod krumplival, zöldkörettel, rizzsel vagy salátával is, tálalhatod tejföllel leöntve és reszelt sajttal megszórva is. Borzongatóan finom!

Más frissensült-receptekért kattints ide! >>

Sztrapacska és társai

Sztrapacska, haluska, galuska... A szlovák konyha egyik rajongásig imádott étele a sztrapacska, de a Mátrában nem ez az egyetlen galuskaféle, amelyet úgy kóstolhatsz meg, hogy tudod, az eredeti recept szerint készült. A kifőtt krumpligaluskát juhtúróval, tejföllel, pirított szalonnával vagy káposztával kínálják, és ha már kínálják, érdemes megkóstolni!

Sztrapacskát ide!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?