4 tipp, amiért érdemes az Őrségbe utazni

A Dunántúlra nemcsak a Balaton miatt érdemes ellátogatni! A dimbes-dombos Őrség legalább olyan vonzó, mint a magyar tenger. Gasztronómiailag is!

Az Őrség

Az Őrség vidéke eredetileg hazánk legnyugatibb szeglete, féltve őrzött határvidéke volt, ma Nyugat-Magyarország egyik legnépszerűbb úti célja. A vidék roppant sokszínű, dombok, völgyek, folyók és tavak teszik izgalmassá, megunhatatlanná a tájat. Ahogy a helyi népszokások, úgy a gasztronómia is a környező országok és régiók lakóinak segítségével lett fantasztikus egyveleg: a stájer, a Mura-vidéki, a vendvidéki, a horvát és szerb jellegzetességek éppúgy felbukkannak az őrségi konyhában, mint a hamisítatlan magyar ízek.

Így csomagolj elemózsiát! >>

NoSalty-tipp: Az Őrség egyik legszebb, legüdébb színfoltja a Hegyhátszentjakab határában elterülő Vadása-tó! A dombok között megbúvó falu és tó a tökéletes iskolapéldája annak, hogy mennyi alig ismert, felfedezésre váró tája van Magyarországnak!

Dödölle

A dödölle, más néven ganca vagy gánica, tulajdonképpen egy gombóc- vagy galuskaféle. Az olcsó, egyszerű, de nagyon laktató ételt hagyományosan főtt burgonyából és búzadarából készítik, majd pirított hagymára szaggatják és sütőben átsütik.

{ GALÉRIA = title:%C5%90rs%C3%A9gi%20d%C3%B6d%C3%B6ll%C3%A9k, 0,1,2,3,4,5,6 }

Gibanica

A kacifántos nevű gibanica nem egy bonyolult különlegesség, hanem egyféle rétes! A rétestésztába azonban az Őrségben nem feltekerik a tölteléket, hanem két réteslap közé kerül a lényeg, majd ezt aranybarnára sütik. A gibanica édes rétes, kerülhet bele dió, mák, tök és túró is. De gyakran sósan sütik ezt a finomságot.

5 tipp hétköznapi vacsorára >>

Tököt tökkel

Igazi tájjellegű finomság hazánk nyugati részében, az Őrségben, de a környező régiókban is a sütőtök! Már nyár végén minden sárgállik a kisebb-nagyobb tököktől, amelyekből aztán számtalan finomságot készítenek a háziasszonyok! A hol kerek, hol hosszúkás tököcskékből leves, főétel és desszert is készülhet. Ha magas vitamintartalmú, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban gazdag olajjal szeretnéd ízesebbé és egészségesebbé tenni az ételeidet, spájzolj be őrségi, hidegen sajtolt tökmagolajból! Salátaöntetként, pirítóson vaj helyett, de akár önmagában, naponta egyszer kanalazva is kiváló.

Hajhullás ellen: dió és sütőtök >>

Itt a gombaszezon!

A vadregényes dombvidék számtalan kiváló gombaszedő helyet rejt. Ha te nem értesz a gombákhoz, megbízható, helyi „gombavadászoktól” is vásárolhatsz. Az őrségi vargányák, rókagombák, galambicák, őzlábgombák messze földön híresek! A gomba persze frissen isteni, de szárítva akár télen is fenséges étkeket készíthetsz belőle – levest, pörköltet, szószt, salátát, tésztát, omlettet. Ebből is láthatod, hogy mennyire sokoldalú alapanyag.

Imádjuk a gombát! >>

Imádjuk a leveseket! >>

Imádjuk az őszt! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek