r
Nosalty Logó

Mikszáth - avagy palócleves Gundel módra

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Mikszáth - avagy palócleves Gundel módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 416 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1667 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 62 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    738.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    301 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    555.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    529 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    1438 micro
  • Lut-zea
    551 micro
Összesen 416 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    90.1 g

Zsír

  • Összesen
    99 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    301 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2954.6 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    793 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    1205 mg
  • Nátrium
    452 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.2 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    2221.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1134 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    235 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    442 micro
  • Kolin:
    380 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    181 micro
  • β-karotin
    2114 micro
  • β-crypt
    249 micro
  • Likopin
    5753 micro
  • Lut-zea
    2203 micro
Összesen 1667 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    217 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 62 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst megmossuk, apró kockára vágjuk. A meghámozott, finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Rádobjuk a húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a paradicsompürét, az áttört fokhagymát és a köménymagot, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk.
  2. Közben megtisztítjuk a burgonyát és a zöldbabot, ez utóbbit 3 cm-s darabokra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, és külön-külön lábaskában, 6-6 dl enyhén sós vízben puhára főzzük (a burgonya levébe beledobjuk a babérlevelet), főzőlevével mindkettőt a húshoz adjuk.
  3. A lisztet simára eldolgozzuk a tejfölben (először a forró levesből kiveszünk a habaráshoz egy kis adagot – hőkiegyenlítést végzünk), a leveshez keverjük, szelíd tűzön 5 percig forraljuk, utánasózzuk (ha szükséges), borsozzuk. A babérlevelet kidobjuk, a kaprot finomra vágjuk, és megszórjuk vele a leves tetejét.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 179
  • Össznézettség: 115012
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagyon szeretjük a zöldbablevest. Egyszer régen ráakadtam erre a receptre, ami különlegessé, ünnepivé varázsolja a zöldbabot!

Hozzászólások (5)

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen:-)!

Éva-Anyóca

Nagyon finom leves volt, köszönjük szépen! Lesz máskor is, annyira ízlett a családnak .:-)) Szép hétvégét! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Szívesen, örülök, hogy ízlett! Köszönöm szépen, Neked is viszont kívánom! Üdv: Anita

Tarackos

Kedves Anita!Gundel János a Mikszáth avagy palóclevest nem így készítette!Nem olajjal,hanem zsírral,nem tesz bele paradicsompürét és kizárólag ürü húsból(pontosabban ürü lapockából)készítette ezt a méltán híres és finom levest.Ízlés szerint még citromlével vagy tárkonyecettel lehet ízesíteni. Nincs semmi bajom a recepteddel(az olajat leszámítva)biztos finom,de ez nem Gundel János receptje.

Törölt felhasználó

Kedves Tarackos! Nem vonom kétségbe állításodat, hogy ez nem Gundel eredeti receptje. Jó pár évvel ezel?tt a N?k Lapjában találtam rá, valószín?, hogy Lajos Marinál kellene reklamálnod, mert azt hiszem, ? publikálta az említett magazinban. Köszönöm a kiigazításoda! Megjegyzem, én is szoktam használni zsírt ételekhez. Van olyan sütemény pl., amit azzal készítek, annak ellenére, hogy napi szinten inkább az olajat részesítem el?nyben. De abban egyet értek Veled, hogy pl. a pörkölt teljesen más íz? zsíron, mint olajon. További szép napot! Anita

Tarackos

Hát Lajos Marinál nem tudok reklamálni,mivel nem ? tette fel a recptet,ezért írtam neked.Amennyiben hozzá tudsz jutni Gundel Károly Kis magyar szakácskönyvjéhez(Corvina Kiadó 1985)ott megtalálod édesapja receptjét sok más kíváló recept mellettÉrdemes utána nézni antikváriumokban,mert nagyon jó és iránymutató m?. Üdv:Tarackos

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen az ajánlást! Biztosan, remek dolgok lehetnek benne! Szép hétvégét kívánok! Anita

Rongybaba

Kedves Anita! Imádom a tartalmas leveseket, holnap ezt fogom elkészíteni, a recepted szerint marhahússal, paripürével és olajjal. Szerintem így lesz tökéletes függetlenül attól hogy Gundel hogy készítette el. ;) Rendszerint én is zsírral f?zök, de a leveseket jobban kultiválom az olajat. Nem szeretem ha másnap a h?t?böl kivéve dermedt zsír réteget látok a leveseimen. Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Kedves Rongybaba! Remélem, hogy finom lett a leves:-)! Végülis ebben a receptben is benne van a bárányhús hozzávaló, de én megsúgom, hogy nálunk legf?képp disznóhúsból készül. Ez nem szentségtörés remélem, hanem egy klasszikus étel magunk ízlésére való alakítása-formálása (nálunk kevésbé megy a marhahús, illetve az öcsém kedvéért sok egyéb ételt pl. szárnyasból készítek el, mivel csak azt fogyaszt). Szép hetet kívánok! Anita

Rongybaba

Kedves Anita! A leves isteni finom lett!!! Maradt mára is, mert csak ketten vagyunk 4 személyes adagra. Kicsit bes?r?södött így másnapra, de így is jót lakmároztunk bel?le. :) Legközelebb én is sertéshúsból fogom elkészíteni, mert borzasztó hosszúnak t?nt amíg megpuhult a marhahús. Köszönöm még egyszer! :)

Törölt felhasználó

Örülök, hogy ízlett! Finom lesz disznóhúsból is, bátran csináld úgy! További szép hétvégét kívánok! Anita

Greg

Ezt a levest én is el fogom készíteni, de báránylapockából és libazsírral. Én semmilyen levesbe nem tudok olajat tenni, bár tudom, hogy egészségesebb. A libazsír is egészséges és a levesekhez illik is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek