r
Nosalty Logó

Zöldspárgás rizottó balzsamecet-zselével

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Petra
Zöldspárgás rizottó balzsamecet-zselével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A rizottóhoz

A tálaláshoz

Összesen 620 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A rizottóhoz

A tálaláshoz

Összesen 1862 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A rizottóhoz

A tálaláshoz

Összesen 110 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.8 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2069.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    525 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    423 mg
  • Nátrium
    1032 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    225 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    255 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    230 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    643 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    896 micro
Összesen 620 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    65.3 g

Zsír

  • Összesen
    83.4 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6207.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    1575 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    173 mg
  • Foszfor
    1269 mg
  • Nátrium
    3095 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    185.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    674.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    766 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    178 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    689 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    604 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1929 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2689 micro
Összesen 1862 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 110 kcal

Hozzávalók

A rizottóhoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A rizottóhoz

  1. A zöldség alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
  2. Egy vastag falú edényben diónyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított hagymát és vékonyra szeletelt zellert puhára pároljuk benne.
  3. Közben egy lábasban vizet forralunk, a spárgafejeket két percre a lobogó vízbe dogjuk, majd hideg vízbe mártjuk, leszűrjük és félretesszük. A vizet is félretesszük, amiben a spárgacsúcsokat blansíroztuk, mert később ebből is teszünk a rizottóhoz.
  4. Hozzáadjuk a mosatlan rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
  5. Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből (miután ez elfogy a spárga főzőlevéből) kanalazunk a rizshez és folytatjuk a megállás nélküli keverést. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek. Sóval ízesítjük.
  6. Zárásként hozzákeverjük a spárgacsúcsokat, a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk.
  7. Utána azonnal tányérokra szedjük, néhány parmezánforgácsot ültetünk a tetejére, azokra tesszük a balzsamecet-zselét és rögtön fogyasztjuk.
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 11127
  • Feltöltés dátuma: 2008. április 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Olvastam valahol, hogy az igazi ínyencek csak a spárga zsenge, rügyekkel teli csúcsát fogyasztják. Gondoltam kipróbálom, miért ne? Krémes rizottóba kerültek a spárgafejek, a balzsamecet-zselé pedig improvizáció eredményeként landolt a parmezánforgácsokon a tányérok tetejére. Hiba lett volna kihagyni, eszméletlen jó ízpárosítás. Mindenkinek csak ajánlani tudom kipróbálását. (Balzsamecet-zselé hiányában jó minőségű balzsamecetet csepegtessük a parmezánra.)

Hozzávalók

A rizottóhoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek