r
Nosalty Logó

Vadas-csirke zsemlegombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Vadas-csirke zsemlegombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Összesen 468 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Összesen 2795 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Összesen 73 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1280.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    316 mg
  • Nátrium
    659 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    437.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1352 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    152 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    12683 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    858 micro
Összesen 468 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    145.8 g

Zsír

  • Összesen
    100 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    635 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7681.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    1163 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    426 mg
  • Foszfor
    1896 mg
  • Nátrium
    3955 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    324.4 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    2625.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8112 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    163 mg
  • D vitamin:
    59 micro
  • K vitamin:
    912 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    577 micro
  • Kolin:
    645 mg
  • Retinol - A vitamin:
    483 micro
  • α-karotin
    30945 micro
  • β-karotin
    76099 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    5146 micro
Összesen 2795 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    215 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    820 micro
  • β-karotin
    2017 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 73 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Elkészítés

A mártás

  1. A répákat és a hagymát megpucoljuk, és közepesre aprítjuk. Az egészet egyben feltesszük főni, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Só, kevés bors, 4-5 babérlevél, kevés kurkuma és a leveskocka is belekerül. Forraljuk, majd lassú tűzön legalább 1/2 órán át teljesen puhára főzzük. Időnként megkeverjük, 1 alkalommal 2 dl-t főzőlevet félreteszünk a húshoz.
  2. Amint a zöldségek puhára főttek, tűzről elvéve kivesszük a babérleveleket, és botmixerrel nem teljesen krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, és ezzel a mártás kész.

A hús

  1. ~40 dkg vagy két közepes mellfilénkből az egyiket óvatosan két nagy, vékony szeletre vágjuk a másikat apróra felkockázzuk, mivel kétféle módon készítjük el:
  2. I. Az apróra vágott húst egy lefedhető serpenyőben 1 ek vajon megpirítjuk, majd - ízlés szerint paprikával, borssal, fűszerezve, vagy natúrként hagyva – közepes lángon készre pirítjuk. Pár perc után levét engedi, majd amikor ez is elforr alóla, kész.
  3. II. A két egész mellfilé mindkét oldalát sózzuk, és szolidan borsozzuk. Az imént használt serpenyőt elmossuk, majd 1 ek vajat olvasztunk benne, s a két szelet mindkét felét 1+1 perc alatt megpirítjuk. A mártás főzőlevéből kiporciózott lével felöntjük, és 25-30 perc alatt lefedve, alacsony lángon puhára pároljuk.

A zsemlegombóc

  1. 2 zsemlét minél apróbbra vágunk, 2 dl tejbe áztatjuk, 1tojást ütünk rá, sóval és petrezselyemmel gazdagon ízesítjük.
  2. 1 kisebb fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát nagyon finomra aprítunk, a vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük. A legvégén hozzáadjuk a fokhagymát, ne égjen le, mert megkeseredik!
  3. Hozzáadjuk a a zsemlékhez, és kb. 10-15 dkg liszttel (amennyit felvesz) kézzel jól átgyúrva (a zsemlét közben teljesen összetörve), formázható állagú masszát készítünk.
  4. Kisebb-nagyobb kb. barack méretű gombócokat formázunk két kanál, vagy a vizes kezeink segítségével, és enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek a víz tetejére, további 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, és ezzel kész. Többféle módon is kifejezetten ízlésesen tálalható fogás!
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1007
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 75
  • Össznézettség: 200055
  • Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 15.

Ajánló

Nyáron csirke- vagy pulykahússal, télen sertés- vagy marhahússal kiválóan párosítható a mártás. A zsemlegombóc tésztára cserélhető, és a hús akár el is hagyható. Ezekben a variációkban is igen ízletes, ugyanakkor könnyű fogásokat alkothatunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kölyökkorom óta imádom, valamiért midig makaróni (s nem spagetti) tésztával ettük rengeteget. Maga a mártás (hús nélkül) kifejezetten könnyű, pocakbarát meleg étel, lágyan fűszerezve bátran ajánlom IBS- és IBD-betegek számára. Most egy könnyebb, nyári variációt készítettem csirke-színhússal, télen a "klasszikus" marhahúsos változatát is gyakran fogyasztom, amely kifejezetten emésztést lassító hatással bír, de ez hús nélkül is igaz.

Hozzávalók

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Címlapról ajánljuk

További cikkek