r
Nosalty Logó

Vaddisznó vadas zsemlegombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Vaddisznó vadas zsemlegombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 1118 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 4464 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 149 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    74 g

Zsír

  • Összesen
    32.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1348.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    624 mg
  • Nátrium
    347 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    469.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1557 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    6189 micro
  • β-karotin
    14755 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    619 micro
Összesen 1118 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    296 g

Zsír

  • Összesen
    130.9 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    491 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5394.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    312 mg
  • Kálcium
    869 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    302 mg
  • Foszfor
    2495 mg
  • Nátrium
    1386 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    512 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    1879 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6227 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    135 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    490 micro
  • Kolin:
    440 mg
  • Retinol - A vitamin:
    278 micro
  • α-karotin
    24756 micro
  • β-karotin
    59021 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    7 micro
  • Lut-zea
    2474 micro
Összesen 4464 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    824 micro
  • β-karotin
    1965 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 149 Kcal

Hozzávalók

A húshoz

A zsemlegombóchoz

Elkészítés

A húshoz

  1. A húst hártyázzuk, szeleteljük.
  2. A zöldségeket felszeleteljük, a répákat karikára, a vöröshagymát apróra.
  3. A húst egy ek kiolvasztott zsíron megkapajtjuk - éppenhogy fehéredésig sütjük.
  4. Rátesszük a hagymát, ahogy az levet ereszt, összeszedi a kis pörcöket az edényről és a húsról. Rátesszük a répákat a húsra, nem sózzuk, nem borsozzuk, csak a babérlevelet és a borókabogyót tesszük bele.
  5. Csak annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, és egy órát főzzük lefedve, kis lángon.
  6. Elzárjuk a gázt, megvárjuk, míg kihűl, és hűtőbe tesszük 1-2 napra (az állat korától függ. Ha nagyon vén jószágot szereztünk, akkor több napig is érlelhetjük).
  7. Ha letelt a pácolási idő, kivesszük, hozzátesszük a mustárt, sót, borsot, visszatesszük főni, és addig rotyogtatjuk kis lángon, amíg a hús megkívánja (kb. 2 óra, de lehet több, esetleg kevesebb).
  8. Kivesszük a megfőtt húsokat.
  9. Kis edényben karamellizáljuk a cukrot, majd ha már folyik, hozzáöntjük a zöldségekhez. Az edénybe kis vizet melegítünk, ezáltal nem kell a tisztításával bíbelődni, a meleg, karamelles vizet hozzáöntjük a zöldségekhez.
  10. Ráreszeljük a citrom héját, és összeturmixoljuk az egészet. Egy dl tejfölbe belekeverünk egy merőkanál forró szószt (így nem csapódik ki, nem lesz pöttyös), összeforraljuk az egészet. Kóstolgatjuk, hogy kis cukor, citromvagy mustár kell-e még bele, ez egyéni ízléstől függ.
  11. Visszatesszük a húsokat a szószba, és elzárjuk alatta a gázt.
  12. A zsemlegombóchoz felkockázzuk a szalonnát és a zsemlét, egy fazékba vizet teszünk fel.
  13. A szalonnát kis lángon kiengedjük, ha már kisült a zsírja, rátesszük a zsemlekockákat, és keveretve megpirítjuk.
  14. A tojásból és a lisztől kis vízzel nokedli állagú tésztát készítünk, és belekeverjük a zsemlekockákat, sózzuk.
  15. Kanál segítségével a forró vízbe szaggatjuk a tésztát. Megvárjuk, míg megfőnek, majd szűrőkanállal kiemeljük, és a vadassal együtt tálaljuk.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 132
  • Össznézettség: 219003
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 12.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gyermekkoromban talán az egyetlen hús, amit megettem, az a vadas volt. Igaz, hogy féltenyérnyi husira két nagy merőkanál szósz jutott, és rengeteg krokett, mindenesetre kijelenthetem, hogy régi jó viszonyt ápolunk egymással. Nyilvánvalóan vadhúsból a legjobb, de ha nincs, semmi nem történik, marhából is nagyon finom, sőt ez esetben kimaradhat a pácolási idő is. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben a vadas egyáltalán nem nehéz műfaj, csak kicsit időigényes - de ha már egész héten pikk-pakk ebédeket és villámvacsikat eszünk, hétvégén megérdemeljük a hosszú fogásokat.

Hozzászólások

serfozogabi

A vadas meg finomabb ha adunk hozza egy kanal afonya lekvart!

Törölt felhasználó

A múltheti vadászatról maradt még a vaddisznóból, ez lesz a sorsa. Két hét múlva lesz szavasbika is.

Dacota

H???...de jó neked! Nekem nagy mázli kell ahhoz, hogy szerezzek egy kis vadat. :) Sok sikert hozzá! Szép hétvégét! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

Itt se jön be mindig. Nincs már annyi vad, mint 20 éve. Sajnos. De, azért kerül puskavégére.

Törölt felhasználó

Én a zsemlegombóchoz a zsemlekockákat füstölt szalonna zsírján szoktam megpirítani.

Csingacsguk

Nem rossz, de azért kicsit lehet még finomítani rajta.

Dacota

Kedves Nokedlys, Várom a tippeket! :) Üdv, Nóra

márta66

Ez az! Megtaláltam végre -mit összekerestem egy id?ben - az igazi vadas receptet, ahogy azt anyám csinálta:-))))

Dacota

Kedves Márta, nagyon örülök, hogy tetszik a recept, remélem ízleni fog! Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Gasztrofügg? Sorstársaim! El?rebocsátom, hogy én nem így készítem a vadast , de nem rossz a recept! Több éve vadászom( nem merem leírni mennyi mert kiderül milyen öreg vagyok..). Egyetlen észrevétel, jó tanács: "lustaság fél egészség" alapon , ha már a páclében f?zzük a vadast akkor praktikus a borókabogyót és a babér levelet porrá zúzni, ?rölni. Sokkal intenzívebb lesz az íz, kevesebb is kell bel?le. Az eljárás során a F?z?be jófajta száraz vörösbor, a vadas páclébe pedig száraz fehérbor, kevéske borecet t?tése illend?. Vadásztársi, hobbi szakács üdvözlettel,sok szeretettel üdvözlök mindenkit: Bandipapa

Dacota

Kedves Bandipapa, Köszönöm a jó tanácsot, legközelebb kipróbálom :) És nagyon kíváncsi lennék, hogy csinálod a vadast, vadásztól mindig jó vadreceptet szerezni :) szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Zsuzsamama56

Én nem voltam vadász közelébe sem,de rengeteg szakirodalmat,és folyóiratot olvastam,mesterszakácsok könyveit tanulmányoztam,amib?l tudom,hogy kell az igazi vadast készíteni vadból.Én vadkacsacombból többször készítettem,de olyan ízvilág jött el? bel?le,hogy olyat kevesen kóstolhattak meg,most már én sem,mert nehéz beszerezni.Bandipapának tökéletesen igaza van,? érti ennek a módját.Üdvözlettel.

hella1111

Én a vadast hasonló módon készítem, igazán nagyon finom, szereti a család és ez a legfontosabb szempont. A zsemlegombócot készítem másként, soproni lévén úgynevezett "poncihter" (Sopronban régóta él? németek) gombócot készítek, édesanyám barátn?jének régi-régi receptje szerint. Sokkal finomabb,mint a nokedlitésztás, omlós, puha, nem ugrik ki a tányérból. Fél kg lisztben elmorzsolok 1 tojást, kicsi sót, egy ev?kanál zsírt, aztán vizet forralok és mikor forr beleforrázok a lisztbe, közben keverem, míg össze nem szedem az összes lisztet, addig adagolom a vizet, jó s?r?, nokedlitésztánál kicsit s?r?bb állagú lesz. Ebbe keverem bele a megpirított zsemlekockákat, nem kell soká állnia, csak míg annyira kih?l, hogy gombócot tudjunk formálni, Sós vízben 6-7 percig kell f?zni.Isteni!

Törölt felhasználó

Kedves Nóra! Az elkészítésbe, ízesítésbe nem kívánok beleszólni: ahány ház annyi szokás. A pácolási recepttel is gondban vagyok : nem használok mérleget! Én így pácolok:Kb. 2kg-vaddisznó combhoz a húst kb. 2 cm vastag szeletekre vágom (nem karaj mert az száraz!) Az elkészítésre szánt vad pácolásához kell a hús súlyához viszonyítva kb. ¼ rész karikára vágott sárgarépa ¼ rész karikára vágott fehérrépa 1 db kisseb fajta darabolt zellergumó 1 csapott ev?kanál durvára tört koriander, durvára tört borókabogyó 2 dl száraz fehérbor 5-6 db babérlevél 5-6 gerezd darabolt fokhagyma 1 csapott ev?kanál durvára tört fekete bors 1 nagyobb fej szeletelt vöröshagyma ½ dl citromlével vagy tárkonyos ecettel ízesítjük (ne vigyük túlzásba). 1 db kisebb rozmaring ág ( csak a f?zés után a h?l? páclébe teszem) szükség szerint víz Elkészítés: Az alapanyagot jól összef?zzük, ami azt jelenti, hogy a forrástól számítva 20-30 percig f?zzük (a zöldségek közepe kemény maradjon), majd hagyjuk teljesen kih?lni, ezután az adalékokkal együtt az elkészített edénybe, a pácolásra kerül? húsra öntjük. Ügyeljünk arra, hogy a húst jól ellepje, mert a kilátszó hús hamar romlásnak indul. A páchoz sót nem teszünk, mert a hús elveszíti eredeti színét vizet von el a húsból, s ezáltal keményebbé teszi azokat. H?vös helyen érleljük , többször megforgatva-locsolva, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé és a f?szerek aromája jól átjárja. Pácolás után, a húst lemossuk hidegvízzel, de ne áztassuk.!!!!! A pácléb?l kiszedjük a zöldségeket, ezek felhasználhatók a vadas elkészítésénél. Maga a vadas készítése, ízesítése ahány ház annyi szokás. Én mérleget nem használok, nálam a mértékegység a ?sacc-per kábé? Jó étvágyat.

Dacota

Kedves Bandipapa, Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, megszívlelem, és legközelebb kipróbálom :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Hozzávalók

A húshoz

A zsemlegombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek