r
Nosalty Logó

Vadas 3.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Klári
Vadas 3.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 574 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3443 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 134 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.5 g

Zsír

  • Összesen
    28.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1026.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    557 mg
  • Nátrium
    201 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    298 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    413 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    202 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    1547 micro
  • β-karotin
    3697 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 574 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    291 g

Zsír

  • Összesen
    170.7 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    938 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6160.3 g
  • Cink
    54 mg
  • Szelén
    441 mg
  • Kálcium
    571 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    503 mg
  • Foszfor
    3344 mg
  • Nátrium
    1205 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    176.6 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1787.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2478 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    55 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    94 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    154 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    87 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    1210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    9284 micro
  • β-karotin
    22181 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    724 micro
Összesen 3443 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    362 micro
  • β-karotin
    864 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 134 Kcal

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk. Felét a fazék aljára terítjük, rátesszük a húst és befedjük a maradék zöldséggel.
  2. Megszórjuk sóval, borssal, rátesszük a babérleveleket és felöntjük vízzel (kb. 3 l).
  3. 1,5 órát főzzük, majd ha kihűlt, 2 napig a hűtőben érleljük.
  4. A harmadik napon (a fogyasztás napján) kb. 1 órát főzzük, vagy amíg a hús megpuhul.
  5. Kivesszük a húst, pihentetjük, majd felszeleteljük és tálalásig meleg helyen tartjuk. A babérleveleket kidobjuk.
  6. A zöldségeket kivesszük egy külön tálba és összeturmixoljuk és hozzáöntjük a lábasban visszamaradt, leszűrt léhez.
  7. Elkészítjük a rántást: a zsíron megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, és amikor a liszt halvány rózsaszín, felöntjük egy kis hideg vízzel.
  8. Berántjuk a leturmixolt zöldséges szószt. Hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt és összerottyantjuk.
  • Elkészítettem: 57 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 80
  • Össznézettség: 95669
  • Feltöltés dátuma: 2009. április 14.

Ajánló

Legjobban a zsemlegombóc illik hozzá.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egyik kedvenc húsételem, ősztől-tavaszig többször is készítem, mivel érett zöldségekből a legfinomabb.

Hozzászólások

oreganyo

A hozzávalók szerintem is tökéletesek, csak én úgy csinálom, hogy a félig megf?tött zöldséges, kicsit ecetes, f?szeres kihült lébe teszem a húst. Igy pácolódik 2-3 napig, majd forró zsíron hirtelen kérget sütök a húsra és aztán lassan párolom mindíg egy kicsit aláöntve a zöldséges léb?l. Mikor megpuhult, kiveszem a húst és Klárika által leírt módon elkészítem a szószt. Bocsánat, hogy közbeszóltam: Öreganyó

cumpus

No, hát ez az igazi vadas :-D (annyit hozzátéve, hogy a pácolás után még meg kell spékelni szalonnával, úgy lesz az igazi :-)

Törölt felhasználó

Ha vadast készítek - és bármilyen húsból - akkor soha nem ecettel, hanem friss citromlével savanyítom, sokkal finomabb és egészségesebb is!! Tessék csak kipróbálni??!!

Törölt felhasználó

Szia! A 10 zellert hogy kell érteni? db vagy dkg? Köszi.

vica takacs

Szia! Lehet, hogy azóta észrevetted, de oda van irva a hozzávalók között, hogy 10 dkg. Üdv

fearsandhopes

Kedves Klári! Életemben el?ször készítettem vadast, de ezzel a recepttel pont olyanra sikerült, ahogy gyerekkoromban szerettem! :) Köszönöm!!

Timike85

Kedves Klári! A te recepted alapján készítettem el az els? vadasomat. A férjem körbepuszilgatott érte, annyira ízlett neki!!!! Nagyon jó recept! Köszönöm!

adabada

Életem els? vadasa elkészült, 5öst kaptam még a 83 éves nagymamámtól is, akinek az apukája hobbi-vadász volt, és ezért minden hétvégén vadast ettek gyerekkorában ! Köszönöm!!

Törölt felhasználó

Legjobban szerintem a krumpli gombóc illik hozzá ! Egy kanál egy kis gombóc ! Apám kizárólag makarónival szerette. Anyám zsemlegombóccal ,mi gyerekek meg amit elénk tettek. De a lényeg az utánozhatatlan zamat amit csak a vadas nyújthat.

Greg

Gratulálok Kedves Klári! Ez valóban kiváló recept. A hozzászólások többségével magam is egyetértek. Ecet helyett én is citromot javaslok.

vica takacs

Kedves Klári! Bocsi, ha hülye kérdést teszek fel. Irod, hogy másfél óra f?zés után, ha kihült hüt?be teszed 2 napig. Úgy nem jó, ha puhára megf?z?m, kih?l és utána 2 napig van a h?t?ben, majd az 5.pontodtól kezdve úgy csinálom, ahogy leirtad?. Válaszodat várva maradok tisztelettel Vica.

ildubild

Kedves Vica! Szerintem úgy is jó, ahogy Te mondod, de ahhoz, hogy átmelegedjen a hús, akkor is kell az 1 órás (akkor már igaz nem f?zés) átmelegítés. Én úgy csináltam, ahogy Klári leírta, és nagyon finom lett. Üdvözlettel: B. Ildikó

ildubild

Köszönöm a receptet!! Isteni finom lett. :)

Törölt felhasználó

Kedves Klári! Ez az igazi vadas recept. Nagyanyám is, anyám is így készítette. A többi variáció csak cicoma, meg okoskodás. Köszönöm, mentettem, f?ztem, nagyon jó: Pista

cumpus

Biztosan finom, de NEM ez az igazi vadas receptje. Az igazi vadast pácolni kell el?ször, aztán elkészíteni, nem azonnal f?zni...

Törölt felhasználó

Ha el? van f?zve és utána a h?t?szekrényben pácolódik, akkor a húst jobban átjárják a f?szerek ízei. (lásd az eredeti Rp. 3. pontját)

cumpus

Egészen más lesz a textúrája is, és az íze is. Nem véletlenül szól az összes eredeti (békebeli) recept a nyers hús pácolásáról.

Törölt felhasználó

Kedves Klári! Köszönet ezért a receptért, még érlelés nélkül is kit?n?:)

loofy

kedves klári! nagyon jó ez a recept,már többször elkészítettem ezért meg is köszönöm! az lenne a kérdésem, hogy szerinted, vagy bárki más szerint érdemes borral megbolondítani? hátha próbálta már valaki! ;)

57 vok

Nekem elképzelhetetlen citromhéj és a citrom leve nélkül.... hihetetlenül nagyot dob rajta.... :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek