Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadas 3.

Vadas 3.
Vadas 3.
195 perc / előkészület: 45 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvenc húsételem, ősztől-tavaszig többször is készítem, mivel érett zöldségekből a legfinomabb.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Legjobban a zsemlegombóc illik hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk. Felét a fazék aljára terítjük, rátesszük a húst és befedjük a maradék zöldséggel.
  2. Megszórjuk sóval, borssal, rátesszük a babérleveleket és felöntjük vízzel (kb. 3 l).
  3. 1,5 órát főzzük, majd ha kihűlt, 2 napig a hűtőben érleljük.
  4. A harmadik napon (a fogyasztás napján) kb. 1 órát főzzük, vagy amíg a hús megpuhul.
  5. Kivesszük a húst, pihentetjük, majd felszeleteljük és tálalásig meleg helyen tartjuk. A babérleveleket kidobjuk. 
  6. A zöldségeket kivesszük egy külön tálba és összeturmixoljuk és hozzáöntjük a lábasban visszamaradt, leszűrt léhez.
  7. Elkészítjük a rántást: a zsíron megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, és amikor a liszt halvány rózsaszín, felöntjük egy kis hideg vízzel.
  8. Berántjuk a leturmixolt zöldséges szószt. Hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt és összerottyantjuk.

  • költség: 3700 Ft
  • elkészítettem: 57 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 89 684
elküldve: 33
receptkönyvben: 1 232
elkészítve: 49/69
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: ősz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

marhahús vadasan, vadas marhahús

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

57 vok
57 vok Sun, 2015-05-31 14:48

Nekem elképzelhetetlen citromhéj és a citrom leve nélkül.... hihetetlenül nagyot dob rajta.... :)

loofy
loofy Sat, 2013-12-21 22:56

kedves klári!
nagyon jó ez a recept,már többször elkészítettem ezért meg is köszönöm!
az lenne a kérdésem, hogy szerinted, vagy bárki más szerint érdemes borral megbolondítani? hátha próbálta már valaki! ;)

gabocza64
gabocza64 Wed, 2013-10-02 10:06

Kedves Klári! Köszönet ezért a receptért, még érlelés nélkül is kitűnő:)

Pista39
Pista39 Fri, 2013-09-27 12:07

Kedves Klári!
Ez az igazi vadas recept. Nagyanyám is, anyám is így készítette. A többi variáció csak cicoma, meg okoskodás.
Köszönöm, mentettem, főztem, nagyon jó:
Pista

cumpus
cumpus Sun, 2015-05-31 14:04

Biztosan finom, de NEM ez az igazi vadas receptje. Az igazi vadast pácolni kell először, aztán elkészíteni, nem azonnal főzni...

Pista39
Pista39 Sun, 2015-05-31 19:04

Ha elő van főzve és utána a hűtőszekrényben pácolódik, akkor a húst jobban átjárják a fűszerek ízei. (lásd az eredeti Rp. 3. pontját)

cumpus
cumpus Sun, 2015-05-31 21:10

Egészen más lesz a textúrája is, és az íze is.
Nem véletlenül szól az összes eredeti (békebeli) recept a nyers hús pácolásáról.

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs Fri, 2013-02-08 16:13

Kedves Klári! Bocsi, ha hülye kérdést teszek fel. Irod, hogy másfél óra főzés után, ha kihült hütőbe teszed 2 napig. Úgy nem jó, ha puhára megfőzőm, kihűl és utána 2 napig van a hűtőben, majd az 5.pontodtól kezdve úgy csinálom, ahogy leirtad?. Válaszodat várva maradok tisztelettel Vica.

ildubild
ildubild Sat, 2013-02-16 11:49

Kedves Vica! Szerintem úgy is jó, ahogy Te mondod, de ahhoz, hogy átmelegedjen a hús, akkor is kell az 1 órás (akkor már igaz nem főzés) átmelegítés. Én úgy csináltam, ahogy Klári leírta, és nagyon finom lett. Üdvözlettel: B. Ildikó

Gregor
Greg / Gregor Fri, 2013-02-08 12:50

Gratulálok Kedves Klári!
Ez valóban kiváló recept. A hozzászólások többségével magam is egyetértek. Ecet helyett én is citromot javaslok.

zsuzsa111
zsuzsa111 Fri, 2013-02-08 11:26

Legjobban szerintem a krumpli gombóc illik hozzá ! Egy kanál egy kis gombóc !
Apám kizárólag makarónival szerette.
Anyám zsemlegombóccal ,mi gyerekek meg amit elénk tettek.
De a lényeg az utánozhatatlan zamat amit csak a vadas nyújthat.

adabada
adabada / adabada Tue, 2013-01-08 15:16

Életem első vadasa elkészült, 5öst kaptam még a 83 éves nagymamámtól is, akinek az apukája hobbi-vadász volt, és ezért minden hétvégén vadast ettek gyerekkorában ! Köszönöm!!

Timike85
Timike85 / Timike85 Mon, 2012-11-26 13:57

Kedves Klári!
A te recepted alapján készítettem el az első vadasomat. A férjem körbepuszilgatott érte, annyira ízlett neki!!!! Nagyon jó recept! Köszönöm!

fearsandhopes
fearsandhopes Mon, 2012-11-19 17:15

Kedves Klári!
Életemben először készítettem vadast, de ezzel a recepttel pont olyanra sikerült, ahogy gyerekkoromban szerettem! :) Köszönöm!!

nagyemese
nagyemese Sat, 2012-03-10 10:05

Ha vadast készítek - és bármilyen húsból - akkor soha nem ecettel, hanem friss citromlével savanyítom, sokkal finomabb és egészségesebb is!! Tessék csak kipróbálni??!!

oreganyo
oreganyo Thu, 2011-06-30 05:32

A hozzávalók szerintem is tökéletesek, csak én úgy csinálom, hogy a félig megfőtött zöldséges, kicsit ecetes, fűszeres kihült lébe teszem a húst. Igy pácolódik 2-3 napig, majd forró zsíron hirtelen kérget sütök a húsra és aztán lassan párolom mindíg egy kicsit aláöntve a zöldséges léből. Mikor megpuhult, kiveszem a húst és Klárika által leírt módon elkészítem a szószt.
Bocsánat, hogy közbeszóltam: Öreganyó

cumpus
cumpus Sun, 2015-05-31 14:07

No, hát ez az igazi vadas :-D
(annyit hozzátéve, hogy a pácolás után még meg kell spékelni szalonnával, úgy lesz az igazi :-)

572
marhafelsál 1.25 kg
fehérrépa 40 dkg
sárgarépa 30 dkg
zeller 10 dkg
vöröshagyma 2 db
babérlevél 3 db
bors 2 kk
tejföl 2 dl
mustár 1 tk
cukor 1 ek
sertészsír 6 dkg
finomliszt 3 púpozott ek