Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ukrán borscs pampuskával

Ukrán borscs pampuskával
Ukrán borscs pampuskával
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ukrán barátnőm verziója borscsra, meg a hozzá illő köretre, a pampuskára.

hozzávalók / 6 adag

A borscshoz

A pampuskához

ajánlat

A hús kimaradhat, Maryna szerint az amúgy is csak gazdagabb napokon került ebbe az egyszerű levesbe. Mehet bele fejtett bab is - a velőscsonttal együtt tegyük fel, vagy ha készre főzöttet használunk, akkor a sárgarépával együtt.

Szólj hozzá!

elkészítés

A borscshoz

  1. A csontokat átmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Forrás után visszavesszük a lángot, gyöngyöztetjük egy órán át. Szűrőkanállal leszedjük róla a habot.
  2. Közben a céklát, répát megpucoljuk, gyufaszál méretűre vágjuk. A káposztát levelekre szedjük, és ugyanezt tesszük vele. A krumplit megpucoljuk és kockára vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk. A húst felkockázzuk.
  3. A csontokat eltávolítjuk a levesből, átszűrjük. Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a babérlevelet, fokhagymát és a felkockázott húst.
  4. Egy fél kanál zsíron megfuttatjuk a céklát. Egy másik serpenyőben egy másik kanál zsíron kis lángon puhára karamellizáljuk a répát és a hagymát.
  5. Ha a hús már 25 perce fő, hozzáadjuk a krumplit. Főzzük újabb 10-15 percig. Mehet utána a cékla.
  6. Kis lángon addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem megpuhulnak. Akkor hozzáadjuk a káposztát és a hagymás répát.
  7. 5 perc múlva hozzáadjuk a finomra vágott kaprot. Egyet keverünk rajta, elzárjuk a gázt. Tejföllel kínáljuk.

A pampuskához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk. A tej negyedét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a liszthez, melléöntjük a maradék tejet. Sózzuk, és puha tésztát gyúrunk belőle.
  3. Félretesszük, és a duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, 18 darabba vágjuk. A vajat meglangyosítjuk, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
  5. A tésztadarabokból ping-pong labdányi darabokat formázunk, megkenjük a vajjal, és tepsibe tesszük. Letakarva újabb fél órát kelesztjük. A maradék vajat összekeverjük az apróra vágott fokhagymával és kaporral.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, és készre sütjük.
  7. Ha kész, még melegen megkenjük a fokhagymás vajjal. A levessel együtt, langyosan tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x10 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 11 450
elküldve: 1
receptkönyvben: 157
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
534 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
kalória: magas
fogás: leves
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsos-káposztás borscs, ukrán céklaleves pampuskával

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rigójános
Rigójános Thu, 2018-01-18 10:03

Biztos finom így is, no meg ahány ház, annyi szokás, amint az az "Orosz-ukrán-grúz-örmény-azerbajdzsáni kulinária" c. könyvből is kiderülhet...

memilia
memilia Mon, 2014-11-17 11:20

Szia Nóra,
tegnap ez volt a vacsora. A leves nagyon finom lett, bár a cékla szeletelésével megkínlódtam. A pampuskát a fiammal együtt csináltuk. Megint egy olyan területre tévedtem, ahol van még mit fejlődnöm. Kicsit élesztő íze lett, de ez legalább most rendesen megkelt.
Üdv
Emi

610
marha velőscsont 2 kg
marhalábszár 40 dkg
víz 3.5 l
cékla 3 közepes db
sárgarépa 3 közepes db
káposzta 0.5 kis db
vöröshagyma 1 nagy db
1.5 teáskanál
fekete bors 2 csipet
sertészsír 1.5 ek
kapor 1 csokor
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 2 db
burgonya 2 közepes db
tejföl 6 ek
finomliszt 40 dkg
tej 2.5 dl
friss élesztő 30 g
kapor 0.5 csokor
fokhagyma 3 gerezd
vaj 4 ek
cukor 1 csipet