Borscs, az én értelmezésemben
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
ze(n)derta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
126g cékla36 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
88g káposzta18 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
-
2g só0 kcal
-
50g paradicsomlé9 kcal
-
21g rizspehely73 kcal
-
38g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
60g főtt tojás93 kcal
-
25g tofu36 kcal
-
20g tejföl40 kcal
Összesen
376
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
502g cékla145 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
350g káposzta70 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0 kcal
-
7g só0 kcal
-
200g paradicsomlé34 kcal
-
85g rizspehely293 kcal
-
150g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
240g főtt tojás372 kcal
-
100g tofu144 kcal
-
80g tejföl158 kcal
Összesen
1502
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
21.8g cékla6 kcal
-
8.7g burgonya5 kcal
-
3.5g sárgarépa1 kcal
-
3.9g fehérrépa2 kcal
-
7g zeller3 kcal
-
15.2g káposzta3 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
8.7g paradicsomlé1 kcal
-
3.7g rizspehely13 kcal
-
6.5g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
10.4g főtt tojás16 kcal
-
4.3g tofu6 kcal
-
3.5g tejföl7 kcal
Összesen
64
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.4 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 236 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1631.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 306 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 313 mg
-
Nátrium 899 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 401.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 280 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 642 micro
-
β-karotin 1668 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 4519 micro
-
Lut-zea 314 micro
Összesen
376
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 73.6 g
Zsír
-
Összesen 53.8 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 942 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6524.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 1224 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 323 mg
-
Foszfor 1253 mg
-
Nátrium 3594 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 189.6 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1605.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1118 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 323 mg
-
D vitamin: 209 micro
-
K vitamin: 306 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 774 micro
-
Kolin: 825 mg
-
Retinol - A vitamin: 452 micro
-
α-karotin 2568 micro
-
β-karotin 6672 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 18075 micro
-
Lut-zea 1254 micro
Összesen
1502
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 283.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 156 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 112 micro
-
β-karotin 290 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 786 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
64
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
2 közepes db cékla
-
2 közepes db burgonya
-
1 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
0.5 kis fej káposzta
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
0.5 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 tk só
-
1 bögre rizspehely
-
1.5 dl víz
A tálaláshoz
-
4 ek tejföl
Elkészítés
A leveshez
- A gyökérzöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk; a káposzta külső leveleit eltávolítjuk és a torzsáját kivágjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, a céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A krumplit felkockázzuk, a répaféléket felkarikázzuk, a káposztából 1 cm-es szeleteket vágunk, majd a szeleteket "felkockázzuk".
- A hagymaféléket 1 dl vízben megpároljuk, hozzáadjuk a sót és a köménymagot. Ha elpárolgott a víz, hozzáadjuk a céklát és kevergetve pár percig pirítjuk.
- Felöntjük vízzel ésa paradicsomlével, majd beletesszük a többi zöldségfélét. Lassú lángon, fedő alatt puhára főzzük.
- Ha megfőtt a levesünk, elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a rizspelyhet, majd tálalásig legalább 10 percet pihentetjük (hogy a rizspehely megpuhuljon), de én igazándibólhidegen szeretem ezt a levest.
- Cikkekre vágott, keményre főzött tojással, felkockázotttofuvalés egy kanál tejföllel tálaljuk. (Sajnos ez utóbbi nem volt idehaza ;-)
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 31500
- Feltöltés dátuma: 2008. július 06.
Ajánló
Korábban a cékla igazi téli étek volt, de ma már nagyon gyakran zsenge céklát is kaphatunk a piacokon, csokorba fogva, mint a retket. A zsenge leveleket se dobjuk ki, hanem valamilyen zöld salátába belekeverve fogyaszthatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
ze(n)derta
188 recept
A borscs eredetileg egy marha-ragu sok-sok zöldséggel - a gyönyörű színét természetesen a cékla adja. Talán már kiderült, hogy nem vagyok a húsos fajta - és nem azért nincsenek húsos receptjeim, mert azok sohasem sikerülnek ;-) Éppen ezért nagyon gyakran csinálom meg az eredeti húsos recept alternatív, vegetariánus változatát.