Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borscs, az én értelmezésemben

Borscs, az én értelmezésemben
Borscs, az én értelmezésemben
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A borscs eredetileg egy marha-ragu sok-sok zöldséggel - a gyönyörű színét természetesen a cékla adja. Talán már kiderült, hogy nem vagyok a húsos fajta - és nem azért nincsenek húsos receptjeim, mert azok sohasem sikerülnek ;-) Éppen ezért nagyon gyakran csinálom meg az eredeti húsos recept alternatív, vegetariánus változatát.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A tálaláshoz

ajánlat

Korábban a cékla igazi téli étek volt, de ma már nagyon gyakran zsenge céklát is kaphatunk a piacokon, csokorba fogva, mint a retket. A zsenge leveleket se dobjuk ki, hanem valamilyen zöld salátába belekeverve fogyaszthatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyökérzöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk; a káposzta külső leveleit eltávolítjuk és a torzsáját kivágjuk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, a céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A krumplit felkockázzuk, a répaféléket felkarikázzuk, a káposztából 1 cm-es szeleteket vágunk, majd a szeleteket "felkockázzuk".
  3. A hagymaféléket 1 dl vízben megpároljuk, hozzáadjuk a sót és a köménymagot. Ha elpárolgott a víz, hozzáadjuk a céklát és kevergetve pár percig pirítjuk.
  4. Felöntjük vízzel és a paradicsomlével, majd beletesszük a többi zöldségfélét. Lassú lángon, fedő alatt puhára főzzük.
  5. Ha megfőtt a levesünk, elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a rizspelyhet, majd tálalásig legalább 10 percet pihentetjük (hogy a rizspehely megpuhuljon), de én igazándiból hidegen szeretem ezt a levest. 
  6. Cikkekre vágott, keményre főzött tojással, felkockázott tofuval és egy kanál tejföllel tálaljuk. (Sajnos ez utóbbi nem volt idehaza ;-)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 659
elküldve: 0
receptkönyvben: 91
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

Orosz céklaleves

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

LV55
LV55 Wed, 2012-03-07 15:07

de jò, pont ilyet kerestem, valami vegàn borscsot!!! koszi!! alig vàrom, hogy kiprobàljam!

LV55
LV55 Fri, 2012-03-30 12:26

kedves toma!
koszonom, sikerult... a pàromnak izlett, vègulis nekem is... talàn fozhettem volna tovàbb is,mert kicsit mèg ropogtak a zoldsègek egy òrànyi fozès utàn is:( na mindegy, legkozelebb jobb lesz:) csak a zoldsègek ès az èn hibàm volt.
koszonom a receptet! :)
udv: viki

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-12 11:19

Ja és igen a hús. Elengedhetetlen a húsos oldalas.

És még egyszer a borscs nem orosz hanem UKRÁN:

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2011-01-12 17:48

kedves Erika!
köszönöm szépen a hozzászólásodat. tudom én, hogy ez nem borscs, de mégis arra hasonlít leginkább. vega kivitelben ;-)
azért érdemes kipróbálni. nagyon finom és igazi téli eledel.
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-12 11:17

Jól néz ki a leves, de én otthon nem így csinálom. Én borscsot szinte minden héten van, mert ez tradicionális étel. paradicsomlét nem szoktam bele tenni, mert az eredeti receptben se szerepel, se a tofu, se a tojás. Fehérrépát se teszünk bele, és a hozzávalókat főként a sárgarépát és a céklát nem szeletelni, hanem reszelni kell.

Ja! :))

A BORSCS NEM OROSZ HANEM UKRÁN NEMZETI ÉTEL!!!

De nagyon gusztán néz ki a fotón :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-01-08 09:27

Az orosz borscs egyáltalán nem ilyen.Ez valami céklaleves recept,de nem eredeti orosz borscs leves.

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-01-08 11:29

szia Marianna!
valóban nem az eredeti borscsról van szó, hisz ebben semmi hús sincsen. tudom, hogy csak illúzió, de hidd el, nagyon finom ;-)
jó főzőcskézést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-01-08 17:52

Én abba biztos vagyok hogy nagyon finom,csak nem OROSZ borscs.Az orosz borscsnak is sokk változata van, de ez egyik se.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-01-08 09:25

hozzászólás

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2009-04-21 21:22

kedves László!
nagyon köszönöm és kipróbálásra ajánlom.
jó főzőcskézést!
xxx
toma

375
cékla 2 közepes db
burgonya 2 közepes db
sárgarépa 1 db
fehérrépa 1 db
zeller 1 kis db
káposzta 0.5 kis fej
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
őrölt fűszerkömény 0.5 teáskanál
1 tk
paradicsomlé 2 dl
rizspehely 1 bögre
víz 1.5 dl
főtt tojás 4 db
tofu 10 dkg
tejföl 4 ek