r
Nosalty Logó

Borscs, az én értelmezésemben

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ze(n)derta
Borscs, az én értelmezésemben
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 376 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 1502 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 64 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    236 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1631.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    306 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    899 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    401.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    280 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    642 micro
  • β-karotin
    1668 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4519 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 376 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    73.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    942 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6524.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    1224 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    1253 mg
  • Nátrium
    3594 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    189.6 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1605.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1118 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    323 mg
  • D vitamin:
    209 micro
  • K vitamin:
    306 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    774 micro
  • Kolin:
    825 mg
  • Retinol - A vitamin:
    452 micro
  • α-karotin
    2568 micro
  • β-karotin
    6672 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    18075 micro
  • Lut-zea
    1254 micro
Összesen 1502 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    283.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    112 micro
  • β-karotin
    290 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    786 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 64 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A gyökérzöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk; a káposzta külső leveleit eltávolítjuk és a torzsáját kivágjuk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, a céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A krumplit felkockázzuk, a répaféléket felkarikázzuk, a káposztából 1 cm-es szeleteket vágunk, majd a szeleteket "felkockázzuk".
  3. A hagymaféléket 1 dl vízben megpároljuk, hozzáadjuk a sót és a köménymagot. Ha elpárolgott a víz, hozzáadjuk a céklát és kevergetve pár percig pirítjuk.
  4. Felöntjük vízzel ésa paradicsomlével, majd beletesszük a többi zöldségfélét. Lassú lángon, fedő alatt puhára főzzük.
  5. Ha megfőtt a levesünk, elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a rizspelyhet, majd tálalásig legalább 10 percet pihentetjük (hogy a rizspehely megpuhuljon), de én igazándibólhidegen szeretem ezt a levest.
  6. Cikkekre vágott, keményre főzött tojással, felkockázotttofuvalés egy kanál tejföllel tálaljuk. (Sajnos ez utóbbi nem volt idehaza ;-)
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 31500
  • Feltöltés dátuma: 2008. július 06.

Ajánló

Korábban a cékla igazi téli étek volt, de ma már nagyon gyakran zsenge céklát is kaphatunk a piacokon, csokorba fogva, mint a retket. A zsenge leveleket se dobjuk ki, hanem valamilyen zöld salátába belekeverve fogyaszthatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Borscs, az én értelmezésemben
ze(n)derta 188 recept

A borscs eredetileg egy marha-ragu sok-sok zöldséggel - a gyönyörű színét természetesen a cékla adja. Talán már kiderült, hogy nem vagyok a húsos fajta - és nem azért nincsenek húsos receptjeim, mert azok sohasem sikerülnek ;-) Éppen ezért nagyon gyakran csinálom meg az eredeti húsos recept alternatív, vegetariánus változatát.

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...