r
Nosalty Logó

Szász borscs

NS
Szász borscs
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

202
Kalória
10.2g
Fehérje
12.8g
Szénhidrát
12.6g
Zsír
517.7g
Víz
43.8g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
7.5g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 202 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1613 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 32 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1368.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    1109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    517.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    629 micro
  • β-karotin
    1506 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 202 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.7 g

Zsír

  • Összesen
    100.7 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    351 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10945.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    109 mg
  • Kálcium
    555 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    1112 mg
  • Nátrium
    8870 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    102.7 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    4141.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1629 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    140 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    234 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    534 micro
  • Kolin:
    367 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    5030 micro
  • β-karotin
    12045 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    452 micro
Összesen 1613 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    85.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    104 micro
  • β-karotin
    250 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 32 kcal

Elkészítés

  1. A marhahúst feldarabolva feltesszük 3 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a borsot (teatojásban, mert rossz dolog evés közben kerülgetni!), és félpuhára főzzük. Vegyük ki a velőscsontot.
  2. Közben a céklát csíkokra vágjuk. (Gumikesztyű használata erősen javasolt!)
  3. Lábasban felolvasztjuk a zsírt (korábbi sütésből kimentve), rádobjuk a céklát, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet (saját recept szerint előkészítve), fedő alatt félpuhára pároljuk, a kockára vágott káposztát 15 percig főzzük, forraljunk rajta egyet, és ezt öntsük majd a levesbe.
  4. Egy újabb lábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és acsíkokra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.
  5. Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát (mikróban pár pillanatig előmelegítve, nagyon egyszerű megpucolni), a marék petrezselyemzöldet.
  6. A levest sózzuk, és lassan gyöngyözve főzzük készre 4 óra alatt. A végén citromlével ízlés szerint savanyítsuk.
  7. Legalább 12 órát hagyjuk állni, és csak másnap, felmelegítve lehet fogyasztani.
  8. Tálaljuk felaprított snidlinggel, tejföllel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

Nagymamám receptes könyvét lapozgattam, s megakadt a szemem ezen a nem tradicionálisan német recepten. Úgy gondoltam, elkészítem, mert furdalt a kíváncsiság, hogy milyen lehet egy orosz kaja német áthallással! :)

További receptek

Raviolileves

A szokásos raviolit most fogtuk és kicsit megvariáltuk, ugyanis egy szuper leves készült belőle, ami igazán átmelenget a hűvös időben. Pikk-pakk elkészül ez a tésztás leves, a Candy ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...