r
Nosalty Logó

Torta pasqualina, ahogy Anger Zsolt készíti

Nosalty
Torta pasqualina, ahogy Anger Zsolt készíti
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

spenótos-ricottás töltelék

torta összeállítása

409
Kalória
13.8g
Fehérje
27.8g
Szénhidrát
27.2g
Zsír
120.6g
Víz
178.5g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
1.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

spenótos-ricottás töltelék

torta összeállítása

Összesen 409 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

spenótos-ricottás töltelék

torta összeállítása

Összesen 3265 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír

spenótos-ricottás töltelék

torta összeállítása

Összesen 172 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    683.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    120.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    292 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    168 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    169 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1470 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3205 micro
Összesen 409 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    110.7 g

Zsír

  • Összesen
    217.8 g
  • Telített zsírsav
    112 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1428 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5467.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    1566 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    327 mg
  • Foszfor
    1495 mg
  • Nátrium
    1927 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    222.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    964.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2335 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    298 micro
  • K vitamin:
    1347 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    648 micro
  • Kolin:
    996 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1353 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11760 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25637 micro
Összesen 3265 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    287.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    617 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1346 micro
Összesen 172 kcal

Elkészítés

spenótos-ricottás töltelék

  1. Mielőtt nekiállunk a tölteléknek, érdemes a ricottát konyhapapírral bélelt tálkába kikanalazni, hogy a felesleges nedvesség távozhasson belőle és ne áztassa el a tölteléket.
  2. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd rászórjuk az oregánót, a bazsalikomot, a cayenne borsot és a szerecsendiót. Picit kavargatva megfuttatjuk, hogy minél több ízt kinyerjünk a fűszerekből.
  3. A fűszeres vajon ezután megpirítjuk a felkarikázott újhagymát és a finomra aprított fokhagymát, majd hozzáadjuk az összetépkedett spenótleveleket. 10-15 perc alatt összefonnyasztjuk.
  4. Amikor kész a spenót, a ricottával együtt egy nagy tálba tesszük (a spenótból kifőtt levet próbáljuk meg nem beleönteni a tálba), ízlés szerint sózzuk borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.

torta összeállítása

  1. A tojásokat előzőleg keményre főzzük, meghámozzuk, majd felekbe vagy negyedekbe vágjuk.
  2. A tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük, majd hűtőbe tesszük dermedni, amíg elkészítjük a spenótos tölteléket.
  3. Amikor a töltelék elkészült, kivesszük a hűtőből a tortaformát és beleigazgatjuk az egyik csomag leveles tésztát. Az alját érdemes villával alaposan megszurkálni, hogy jól átsüljön és ne hólyagosodjon fel. A sütőt is érdemes ezen a ponton 200 fokra előmelegíteni.
  4. A tojások felét a torta aljára pakoljuk, erre rákenjük a töltelék felét, majd megismételjük a rétegezést. A torta tetejére a másik csomag tésztából csíkokat vágunk, amiket harmonikamódra meghajtogatunk és ezzel díszítjük a sós süteményt.
  5. Amikor végeztünk a díszítéssel, felvert tojással alaposan lekenjük, majd a tortát az előmelegített sütőbe tesszük, aminek a hőfokát azonnal vissza is vesszük 180-ra. 50-60 percet kell így sütni a pitét.
  6. A készre sült pitét érdemes a formában hagyni hűlni egy kicsit, hogy jól vágható legyen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 18

A torta pasqualina egy különleges olasz finomság, ez készítette el Anger Zsolt a Nosalty konyhájában a Gorenje és a Kotányi közös nyereményjátékának alkalmából. A rétegezett húsvéti pite hagyománya Liguria régióból ered, ahol húsvétkor szokás elkészíteni. Eredetileg 33 rétegből állt ez a szaftos, sós torta, melyben minden réteg Krisztus egy-egy életévét szimbolizálta. A recept mára leegyszerűsödött, viszont a töltelékül szolgáló spenót-ricotta-tojás hármasa megmaradt. Érdemes elkészíteni húsvétra vagy akár egy sima hétvégén is, hiszen fantasztikus ízű, ugyanakkor nem bonyolult receptről van szó!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek