Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Portugál töktorta

Portugál töktorta
Portugál töktorta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Haloween, sütőtökszezon, mi más lehetett volna, mint a töktorta, amit - ismét -  Christian Teubner zseniális könyvéből kölcsönöztem.

Nem egy habos-krémes tömény édesség, azokat sose szerettem, viszont éppen elég szaftos krém nélkül is, (édesnek is elég édes :) ) és olyan jó karácsonyelőt idéző citrusos íze és illata van...
További story, képek és tippek itt.

hozzávalók / 12 adag

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az omlós tészta hozzávalóiból homogén tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a tökös tortát.
  3. A sütőtökcikke(ke)t enyhén sós vízben puhára főzzük, meghámozzuk és nagyon apró kockára vágjuk. Félretesszük.
  4. 6 tojás sárgáját habosra keverünk a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a reszelt narancs-és citromhéjat és a fahéjat.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a végén apródonként hozzáadjuk a porcukrot (jó kemény, nem összeeső habot kapunk.)
  6. A tojássárgájához adjuk a többi hozzávalót az alábbi sorrendben: először a fehérjehabot beleforgatjuk, majd a  felaprózott sütőtököt, végül a lisztet és a darált mandulát. Óvatos mozdulatokkal doldozzunk, hablapáttal. Habos masszát kell kapnunk.
  7. Kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk egy 26 cm-es tortaformát, a masszát beleöntjük és 200 fokon 25-30 percig, világos barnára sütjük.
  8. 10 percig pihentetjük a sütőformában, az oldalán egy kést végigfuttatunk, a peremet lekapcsoljuk, majd lecsúsztatjuk a sütőforma aljáról.
  9. Az omlós tésztát kinyújtjuk és a tortaforma aljába illesztjük, majd kb. 15 percig sütjük 180 fokon, világosbarna színűre.
  10. Közben elkészítjük a szirupot: a narancs-és citromlevet egy lábasban összekeverjük a cukorral, és kis lángon 3 percig forraljuk. Amikor kissé kihűlt, beleöntjük a likőrt.
  11. Az omlós tésztát még langyosan megkenjük narancslekvárral.
  12. Erre az alapra ráhelyezzük a töktortát és egyenletesen meglocsoljuk a citrusos-likőrös sziruppal. (Tipp: én az oldalára a maradék szirupot kikevertem egy kis narancslekvárral, hogy jobban odaragadjon.)
  13. Serpenyőben előzőleg szárazon megpirított szeletelt mandulával, majd végül porcukorral megszórjuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 12 952
elküldve: 3
receptkönyvben: 227
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: 1

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

alkalom: Halloween
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: portugál
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citrusos töktorta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Mon, 2014-10-13 12:44

Das ist richtige elkepestö :-D (Amúgy felhasználónevem története konkrét tökleveshez fűződik, habár az is igaz, hogy second hand módon ragadt át rám a név...) És tényleg hihetetlenül sokoldalú a sütőtök, sósra, édesre, savanyúra és csípősre elkészítve is mindig megállja a helyét! És az ételszobrászoknak is méltán kedvelt alanya! Nem is értem, miért a paradicsomról mondják, hogy gyümölccsel is lehet enni és akkor gyümölcsnek minősül, szerintem nincs is gyümölcsös ízvilága még akkor sem, ha édesre érik. A sárgarépa és a sütőtök sokkal inkább felhasználható édességekhez. A szegedi Füvészkertben tavaly volt TÖK Jó Nap október végén, ott is volt szerencsém sütőtökös rétest, sütőtök kompótot (jó kis fahéjas-szegfűszeges a leve!) és sütőtökös kekszgolyót kóstolni, mmmmmm...Azt hiszem, egy ilyen buliban megállná a helyét a te töktortád is. Mentettem!

kifalva64
kifalva64 Wed, 2013-10-30 10:19

Kedves Juci!
Nagyon megtetszett a recepted, nagyon szeretjük a sütőtököt és Portugáliát is. Próbáltam utánanézni a könyvnek, amiből a receptet ajánlottad, de egyelőre nem találtam sehol. Hol lehetne ezt most megvenni?
Köszönöm a segítségedet, üdv.

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2010-11-18 14:50

Megcsináltam!!! Ez a töktorták kőlevese!! Ha élhetek ezzel a képzavarral!! :-D Olyan nagyon kellemesen narancsos, mandulás, hogy a tök az szinte csak a színét illetően bír meghatározó szereppel. Én is nekiálltam gyorsan házilag narancshéjat csinálni hozzá, mert a gyáriakat nem szeretem. Hál'istennek harmadik napja eszem -egyedül...- és még mindig isteni finom, puha, és nagyon narancsos. Karácsonyra biztosan készítek még egyet.
Köszönet a receptért!!!
T.

júlka
júlka Sun, 2010-11-07 13:31

Szia Juci ! Ez nagyon kívánatos első ránézésre ! Ezt nem hagynám ki! elkészittem ! Üdv : Júlka

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-11-06 19:50

Sziasztok,

Megcsináltam a tortát :) . Nagyon fincsi lett, bár sok időm elment rá, mert magam csináltam a narancslekvárt és a kandírozott narancs- és citromhéjakat is. Legközelebb azt hiszem már nem leszek ennyire "do-it-yourself"...:D
De a torta része gyorsan ment + a sütésidő.
Nem nagyon lehet elrontani, ha mindent recept szerint csináltok és azokban a lépésekben ahogy le van írva. Sok sikert a sütéshez! :)

Rékaanna

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sat, 2010-11-06 20:12

Szia Anna, örülök, ha ízlett, ahhoz pedig külön gratulálok, h. a hozzávalók egy részét is sk. csináltad! le a kalapppal! Juci

bokine
bokine / bokine Wed, 2010-11-03 13:08

Hű ezt nem is láttam!!! Juci! Ez csoda szép és biztos finom is. Ott egy kis mandula forgács le akar esni, megenném... Feltétlenül ki kell próbálnom.
A tányér meg azzal az áttört mintával....
Puszi: Bokros Erika

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-11-03 10:39

Az a kis csipkés tányér....nagyon szép!Persze a süti is ígéretes...Bogi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-11-01 22:06

Jucikám, ezt már blogodon is csodáltam, csak felsőfokban tudok róla nyilatkozni, elmentem szebb napokra!:))) Puszi: Mrs Smith

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2010-10-31 20:11

Aztaaaa, ez finom lehet. Mentem!! Köszönet a receptért!! Imádom a mandulás harmóniákat!!
T.

505
finomliszt 200 g
vaj 100 g
porcukor 50 g
1 csipet
tojás 1 db
narancslekvár 120 g
sütőtök 250 g
tojás 6 db
cukor 50 g
narancshéj 1 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
kandírozott narancshéj 100 g
finomliszt 50 g
fahéj 1 tk
mandula 250 g
porcukor 120 g
vaj 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek
cukor 40 g
narancslé 1 narancsból nyert
citromlé 1 fél citromból nyert
cointreau 20 ml
mandula 80 g
porcukor 1 ek