r
Nosalty Logó

Tengerészpite gombával és póréval

Durcsó
Tengerészpite gombával és póréval
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

380
Kalória
27g
Fehérje
24.5g
Szénhidrát
18.3g
Zsír
158.9g
Víz
118.1g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
5.4g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 380 kcal
  • 12% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2282 kcal
  • 12% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 105 kcal
  • 12% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1050.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    307 mg
  • Nátrium
    489 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    158.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    424 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    668 micro
Összesen 380 kcal
  • 12% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    162.3 g

Zsír

  • Összesen
    109.8 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    709 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6304 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    273 mg
  • Kálcium
    942 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    1841 mg
  • Nátrium
    2934 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    147.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    953.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    768 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    253 micro
  • K vitamin:
    441 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    261 micro
  • Kolin:
    677 mg
  • Retinol - A vitamin:
    556 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2547 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4008 micro
Összesen 2282 kcal
  • 12% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    43.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    117 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 105 kcal

Elkészítés

  1. A tejet a babérlevéllel meg kis sóval és borssalfeltesszük melegedni, s mikor gyöngyözni kezd, beletesszük a tőkehal szeleteket. Kis lángon főzzük, míg a hal megpuhul (6-7 perc).
  2. Ekkor a tejet másik lábosba szűrjük, a halat pedig félretesszük. Az esetleges szálkákat és bőrdarabokat kidobjuk.
  3. A pórét megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és 10 perc alatt puhára pároljuk a margarinon. Ezalatt a gombát is vékony szeletekre vágjuk.
  4. A gombát is a póréhagymához adjuk, és további 5-10 percig, míg a gomba megpuhul, együtt pároljuk őket.
  5. Ekkor megszórjuk a zöldségeket 2 ek liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük őket a tejjel, melyben korábban a halat megfőztük. Felforraljuk, s besűrítjük (kb. 20 perc).
  6. Ezalatt összevágjuk a petrezselymet, illetve a csemegeuborkákat, a kapribogyókat, és a szardellákat is apró darabokra felaprítjuk. Ha a rák még fagyott, kiolvasztjuk.
  7. Mikor a szószunk besűrűsödött, hozzákeverjüka petrezselymet, az uborkát, a kapribogyót és a szardellát, majd néhány perc főzés után a rákot is hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, levesszük a tűzről.
  8. A leveles tésztát két, majdnem egyenlő részre vágjuk, s mindkettőt 1-2 mm vastagra nyújtjuk. A nagyobbikkal kibélelünk egy piteformát, beleszórjuk a haldarabokat, majd leöntjük a masszával. A kisebbik tésztadarabbal befedjük a pitét.
  9. Miután megkentük a tojással, előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 25 perc alattt szép aranyszínűre sütjük. Érdemes alátenni egy tepsit, hogy az esetleg kifolyó dolgokat felfogja.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 55 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A skót répaleveshez hasonlóan ez a recept is a www.abelandcole.co.uk oldalról származik. Eredeti, unalmas címe halas-pórés pite volt, de a gomba, a rák, a szardella is említésre méltó összetevő, ezért átkereszteltem a fogást. Mivel az ünnepelt (házigazda anyukám) mind a gombáért, mind bármiféle halért rajong, remek születésnapi vacsorának találtam a receptet, és tényleg irtó finom! Megéri beszerezni a rengeteg hozzávalót, mert nagyon passzolnak az ízek.

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek