Koktélrák

A koktélrák és ezzel együtt a rákhús nagyon egészséges, sok fehérjét, valamint koleszterint csökkentő zsírsavakat is tartalmaz. A koktélrák a legkisebb olló nélküli rák. Érdemes tisztítva vásárolni, mert nehéz és munkaigényes apró páncéljából kihámozni a rákhúst. Ha szürkés színű a vásárolt koktélrák, azt jelenti, hogy nyers, ha rózsaszínes, akkor előfőzöttet vettünk.
A koktélrákot gyakran fagyasztva vagy előfőzött állapotban árusítják. A fagyasztott változatokat felhasználás előtt általában ki kell olvasztani, amit a hűtőben lassan vagy gyorsan, hideg vízben érdemes megtenni.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A koktélrák általában kisebb méretű, előkészített garnélákat jelöl, amelyeket hideg vagy meleg ételekben használnak. Ezeket a rákokat általában tisztítják, főzik, és készen állnak arra, hogy különféle fogásokba kerüljenek. A koktélrák a nevét egy híres rákos fogásról kapta, ami egy klasszikus hideg előétel koktélmártással (majonéz- és ketchupalapú mártás), salátaágyon tálalva.
Koktélrákot frissen és fagyasztva is lehet venni, utóbbi gyakoribb. Ellenőrizzük a származási helyét, és a fenntartható forrásból származó rákokat érdemes előnyben részesíteni. Olyan tanúsítványokat kell keresni a csomagoláson, mint az MSC (Marine Stewardship Council) vagy az ASC (Aquaculture Stewardship Council).
A koktélrák könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjeforrás, amely segíti az izomépítést és fenntartást. Gazdag ómega-3 zsírsavakban, amelyek javítják a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenthetik a gyulladást, és támogathatják az agy működését. B12-vitaminban, jódban, szelénben és cinkben is gazdag alapanyag. A friss koktélrák 1-2 napig áll a hűtőben, a fagyasztott akár fél évig fogyasztható.
Készülhet belőle mediterrán halleves, de vietnami Báhn xeo palacsinta is.
Még több koktélrákos receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk venni koktélrákot halpiacon, halasnál, de akár szuper- és hipermarketekben is, leginkább fagyasztva.
A friss koktélrák 1-2 napig áll a hűtőben, a fagyasztott akár 2-6 hónapig fogyasztható még.
fehérjetartalom
13.61 g
zsírtartalom
126000.737 g
szénhidráttartalom
0.91 g
víztartalom
83.01 g
Nátrium
566 mg
Foszfor
244 mg
Kalcium
54 mg
Magnézium
22 mg
B6 vitamin
0.161 g
Kolin
80.9 mg
Niacin - B3 vitamin
1.778 mg
E vitamin
1.32 mg
fehérje
13.61 g
Zsír
telített zsírsav
0.261 g
egyszeresen telített zsírsav
0.181 g
többszörösen telített zsírsav
0.295 g
koleszterin
126 g
ásványi anyagok
Kalcium
54 mg
Vas
0.21 mg
Magnézium
22 mg
Foszfor
244 mg
Nátrium
566 mg
Cink
0.97 mg
Réz
0.182 mg
Mangán
0.029 mg
Szelén
29.6 µg
szénhidrát
víz
83.01 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.015 mg
Niacin - B3 vitamin
1.778 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
Folát
19 µg
Kolin
80.9 mg
Retinol
54 µg
E vitamin
1.32 mg
D vitamin
2 µg
K vitamin
0.3 µg
B12 vitamin
1.11 µg
A vitamin
54 µg
B6 vitamin
0.161 g
Újabb ijesztő hír érkezett az élelmiszer-biztonság világából: a Rizikometer oldala ezúttal egy a taurinról szóló kutatás aggasztó felfedezését osztotta meg olvasóival.
NosaltyMai menünk kívánatos, kicsit hamiskás, hisz főzőtökből készül a húslevesünk, de eperlevélből gazdagon tettünk bele. A csirkenuggets gyors és kiadós, a gofri alapreceptet pedig mindenkinek meg kell ismernie, hogy kedvére alakíthassa.
NosaltyA Nutellát szinte kivétel nélkül mindenki ismeri és szereti. Eddig pedig sosem volt példa arra, hogy a Ferrero új ízzel érkezzen, azonban nagyon úgy néz ki, hogy ez eddig tartott!
NosaltyEzekkel az élelmiszerekkel csínján kell bánni, mert könnyedén okozhatnak károkat az egyik legfontosabb szervünkben, a májunkban.
A gyógyteák rendszeres fogyasztása egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen rengeteg egészségügyi előnnyel jár, és sok esetben még gyógyszeres kezelésre sincs szükség. Most egy olyan teát mutatunk nektek, melyet itthon is beszerezhettek, és nagyon jó tesz a vércukorszintnek.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
A zöldborsófőzelék nagyon sokunk kedvece. Én így készítem, mi így nagyon szeretjük. Rendkívül gyorsan elkészül, és a finomsága mellett ez az előnye nem törpülhet el :-)) Szerintem ...