Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Télimese-torta

Télimese-torta
Télimese-torta
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna egy olyan sütit, amit egy borongós hideg napon tudok majszolni a kis kávémmal, esetleg egy finom forralt borral. Mivel imádom a mézeskalácsot, muszáj voltam becsempészni a sütibe is. Így született meg a Téli mese :)

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Karamellás krém

Csokikrém

Mézeskalács

Mézeskalácsmáz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A sütőt melegítsük elő 170 C fokra (lehetőség szerint légkeveréses módban). A lisztet, a fűszereket és a sütőport öntsük össze, majd alaposan keverjük el. A tojásokat a cukorral verjük fel habosra (elektromos habverővel), majd kezdjük a száraz hozzávalókat és a tejet hozzáönteni. Amikor egybeöntöttük, és jól össze is kavartuk őket, adjuk hozzá a sütőtökpürét is.
  2. Egy kivajazott, 18 cm-es tortaformába rakjuk a masszát, és tegyük a sütőbe kb. 45-50 percre. A tészta közepébe szúrjunk egy pálcikát vagy hústűt. Amennyiben nem ragad a pálcára a tészta, kivehetjük a sütőből, ha még nyersnek találjuk, süssük tovább. Hagyjuk a tésztát kihűlni, majd szeleteljük 3 lapra.

Karamellás krém

  1. Karamellöntet: A cukrot közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Amikor szép barna lesz és teljesen felolvad, hozzáadjuk a vajat (vágjuk fel kockákra), és kevergessük, míg fel nem olvad. Adjuk hozzá a tejszínt is. Ezzel óvatosak legyünk, több részletben öntsük bele, mert kicsaphat a karamell. Amikor mindent elkevertünk és egyneművé vált, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a sót. Szűrjük át.
  2. A szobahőmérsékletű vajat egy elektromos habverővel verjük krémesre, majd a többi hozzávalót is adjuk hozzá (karamellöntetből 250 ml szükséges), és jól keverjük össze, hogy összeálljon.

Csokikrém

  1. A tejszínt vízgőz felett melegítsük fel, adjuk hozzá a csokoládét, kavargassuk, míg a csokoládé fel nem olvad és egyneművé nem válik.

Mézeskalács

  1. A sütőt melegítsük elő 177 C fokra (lehetőség szerint légkeveréses módban). A szobahőmérsékletű vajat egy elektromos habverővel verjük krémesre, adjuk hozzá a mézet vagy melaszt, majd keverjük el. Tegyük bele a tojást, a cukrot és a vaníliát, és keverjük tovább.
  2. A száraz hozzávalókat öntsük egy tálba, és jó alaposan keverjük össze, majd szórjuk a masszánkhoz, és dolgozzuk össze, míg egy rugalmas tésztát nem kapunk. Tegyük frissen tartó fóliába, majd legalább 3 órára rakjuk a hűtőbe.
  3. Nyújtsuk kb. 0,6 centi vastagra a tésztát, és szaggassuk ki. Tegyük sütőlemezre (ne rakjuk túl szorosan őket, mert egybesülhetnek) őket, majd a sütőbe 10 percre.

Mézeskalácsmáz

  1. A tojásfehérjét kicsit felverjük (kb. fél percig), majd hozzáöntjük az átszitált porcukrot és a citromlevet, ezután egyneműre keverjük.
  2. Kidíszítjük a mézeskalácsokat.

Összeállítás

  1. A tortalapra vékonyan kenjünk csokikrémet (a harmadát), majd a karamellás krémet (a harmadát), majd rátesszük a következő lapot. Ugyanígy felrakjuk a krémeket, és rátesszük a harmadik lapot is, melyre ismét felkenjük a krémeket.
  2. Szépen eldolgozzuk a torta tetejét és az oldalát is a karamellás krémmel. Felrakjuk a mézeskalács-házikókat, és a tetejét csokiforgáccsal vagy cukorgyöngyökkel megszórjuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 18 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 679
elküldve: 1
receptkönyvben: 34
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Happyfrydays

Mióta szakács: 2016.11.17.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Fűszeres sütemények receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

téli mese, mézeskalács-torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2016-12-16 15:05

Kedves Játékosunk!
Gratulálunk, Te vagy az egyik nyertes, a NOSALTY – Danubius Hotels Group közös, fűszeres sütemények receptversenyén.

A nyereményértesítő e-mailt már elküldtük Neked. Amennyiben ez az e-mail nem érkezett meg hozzád, kérlek küldd el a teljes nevedet, címedet és telefonszámodat a jatek@nosalty.hu e-mail címre, hogy a szervezők minél hamarabb felvehessék veled a kapcsolatot.
Üdvözlettel: NOSALTY

993
finomliszt 300 g
tojás 4 db
barna cukor 200 g
sütőtök 400 g
sütőpor 1 csomag
tej 100 ml
fahéj 1 teáskanál
gyömbér 1 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
szerecsendió 1 teáskanál
1 csipet
mascarpone 500 g
vaj 60 g
cukor 200 g
vaj 90 g
habtejszín 120 ml
1 tk
étcsokoládé 50 g
habtejszín 100 ml
méz 100 g
finomliszt 220 g
barna cukor 75 g
tojás 1 db
szódabikarbóna 1 teáskanál
vaj 72 g
fahéj 1 teáskanál
gyömbér 1 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
szegfűbors 1 teáskanál
1 csipet
vaníliaaroma 1 teáskanál
porcukor 200 g
tojásfehérje 1 db
citromlé 3 csepp