r
Nosalty Logó

Diótorta vaníliakrémmel

Lakos Benedek
Klasszikus diótorta vaníliakrémmel
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

923
Kalória
18.6g
Fehérje
70.6g
Szénhidrátok
65g
Zsír
51.8g
Víz
365.4g
Koleszterin
3.4g
Rost
50.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 923 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 7375 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 313 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    65 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1025.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    310 mg
  • Nátrium
    402 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.6 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    51.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    322 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    316 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    353 micro
Összesen 923 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    148.9 g

Zsír

  • Összesen
    519.8 g
  • Telített zsírsav
    173 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    192 g
  • Koleszterin
    2923 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8203.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    213 mg
  • Kálcium
    1606 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    630 mg
  • Foszfor
    2478 mg
  • Nátrium
    3218 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    564.4 g
  • Cukor
    402 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    414.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2574 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    523 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    692 micro
  • Kolin:
    2040 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2526 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    524 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2823 micro
Összesen 7375 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    348.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    17.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 313 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A diót egy nagy tepsire szórjuk, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megpirítjuk, míg aromás nem lesz. Vigyázzunk, ne égjen oda! Ha kihűlt, ledaráljuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét szépen, fokozatosan verni kezdjük, majd ha már félig felverődött, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Ezután egyesével a sárgájákat is a habhoz adjuk, megvárva, hogy minden szépen elkeveredjen. A végén hozzácsorgatjuk az olajat is és elkeverjük.
  3. A tojáshabhoz adjuk a reszelt narancshéjat, sót, sütőport, darált diót és az átszitált lisztet. Spatulával óvatosan összeforgatjuk a masszát, míg egységes nem lesz.
  4. Kivajazunk és kilisztezünk egy magas falú tortaformát vagy tortakarikát (ha csak alacsony formánk van, a piskótát süssük három részletben), majd beleöntjük a piskótamasszát. Elegyengetjük a tetejét.
  5. A piskótát 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Amennyiben egyesével és nem egészben sütjük a lapokat, a sütési idő rövidülhet. Fontos, hogy a sütés első kétharmadában ne nyissuk rá a piskótára a sütőajtót és mielőtt kivennénk, mindig végezzünk tűpróbát.
  6. A kész piskótát hagyjuk a formában 10 percet pihenni, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük. Ha csak egy nagy piskótánk van, azt a kihűtés után egy éles, recés késsel három egyenlő szeletre vágjuk.

A krémhez

  1. A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a rudat feltesszük melegedni a tejjel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
  2. A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
  3. A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
  4. A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
  5. A krémet egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd a hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy kihűljön.
  6. A diót egy nagy tepsire szórjuk, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megpirítjuk, míg aromás nem lesz. Vigyázzunk, ne égjen oda! Ha kihűlt, ledaráljuk.
  7. Egy tálban kihabosítjuk a puha vajat és porcukrot. Három kisebb részletben hozzáadjuk a kihűlt vaníliakrémet, mindig megvárva, hogy a vaj felvegye az előző adag krémet (különben ikrás lesz). Ha hozzáadtuk az összeset, a krémbe keverjük a darált diót is.
  8. A krémet elosztjuk a piskótalapok között, majd a kész torta külsejét is megkenjük vele.

A díszítéshez

  1. A kész torta külsejét kedvünk szerint darált dióval díszítjük. Ezután a tortát érdemes pár órára vagy akár egy egész éjszakára is hűtőbe tenni, hogy puhuljon, összeérjen.
  2. A habtejszínt felverjük a porcukorral, majd a zselatinnal fixáljuk. Ezzel és egész diószemekkel díszítjük a pihentetett tortát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 45 perc

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb vasárnapi ebédre is elkészíthető, fogyasztani pedig némi pihentetés után érdemes.

További receptek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...