Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárkonyos raguleves 11. -karamellel

Tárkonyos raguleves 11. -karamellel
Tárkonyos raguleves 11. -karamellel
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy szakács barátunk adta meg. Először megijedtem a karamelltől, de mire kész lett a leves, olyan ízözön fogadott, hogy azóta csak így készítem el. Tulajdonképpen a sütibe is azért teszünk csipet sót, hogy kihozza az édes ízeket, hát itt a cukor hozza ki a zöldségek és a tárkony ízét. Nem lesz édes a leves tőle, sőt kompenzálja a citrom savas ízét. Sót és delikátot a szokásos mennyiségben rakok a levesbe.
A marék tárkonyt friss, kertemben szedett tárkonyból teszem bele. Ha télen készítem, akkor 1 zacskónyi mennyiséget használok fel. Petrezselymet azért nem használok ehhez a leveshez, mert szerintem elveszi a tárkony ízét. Ne sokalljátok a zöldséget se bele, mert ettől lesz jó sűrű raguleves.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Ajánlom levesem mindenkinek, aki szereti a tárkonyt és szereti a pikáns ízeket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket és a gombát megpucoljuk, megmossuk, és apróra vágjuk.
  2. A húst felkockázzuk.
  3. A hagymát és a tárkonyt megmossuk, és nagyon finomra vágjuk.
  4. Egy méretes fazékban, középlángon 1 ek cukrot világosbarnára karamellizálunk, kicsire vesszük a lángot, majd ráöntjük az olajat, és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a tárkony felét. Folyamatosan keverjük, nehogy leégjen.
  5. Rádobjuk a kockára vágott répát, fehérrépát, zellert, karalábét és a húst. Sózzuk, borsozzuk.
  6. Fedő alatt pároljuk 15 percig, majd rádobjuk a borsót, kukoricát és a gombát. Ezzel még további 10 percig pároljuk.
  7. Levesszük a fedőt, és 1 ek liszttel kicsit visszapirítjuk, majd felengedjük 3-4 l vízzel.
  8. Ízesítjük ételízesítővel, és kislángon még másfél óráig főzzük.
  9. A  tejszínt elkeverjük az apróra vágott tárkony másik felével, és egy kevés forró levessel.
  10. Beletesszük a levesbe, és összeforraljuk pár perc alatt.
  11. A citrom levét tálaláskor adjuk hozzá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 938
elküldve: 10
receptkönyvben: 346
elkészítve: 13/24
Facebookon megjelent: -

szakács

bokine

Mióta szakács: 2010.08.26.
76 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tárkonyos csirkeraguleves karamelles alappal

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fenyveske
Fenyveske Sat, 2013-01-26 15:21

Kedves Erika!

Megcsináltam a levesed, csak nem csirkemellel, hanem hanem húsgombóccal, mert reggel láttam, hogy darált csirkemellet olvasztottam ki :). Fantasztikus finom lett!!!! Én eddig a zöldborsó főzeléket készítettem így karamellizálva, de a leves is fantasztikus fini lett tőle. Nagyon örülök, hogy rátaláltam!!!

bokine
bokine / bokine Sun, 2013-01-27 12:03

Kedves Fenyvecske!
Örülök, hogy ízlett. Jó hétvégét kívánok. Erika

bokine
bokine / bokine Sun, 2013-01-27 12:01

Szia Manitu21!
Mostanában ritkán foglalkozok vele, sajnos nincs rá idő. De már szépen alakul. Üdv: Erika

manitu21
manitu21 Sat, 2012-11-17 00:07

Ma is főztem egy újabb adagot, igazi, réten szedett szegfűgombával. Hú micsoda illata van! Főztem bele csinos kis galuskákat, és most nem savanyítottam a végén. Hihetetlenül finom ez a leves!

manitu21
manitu21 Mon, 2012-11-12 22:18

Most lett kész, nem bírtam kivárni hogy meghűljön, kitettem az ablakba. Sosem főztem még tárkonyos levest, a gyerek nem szereti (Erdélyben kicsit túladagolták neki, azóta fújol rá) de ez tényleg nagyon finom lett! Mire leülhettem volna enni, a gyerek belapátolta az egész tányérral. Köszi a receptet!

Nadin
Nadin Sun, 2012-06-10 18:24

Sziasztok!
Most találtam rá erre a receptre, és a kép, a leírás valamint a sok pozitív komment mind arra csábít, hogy mielőbb én is elkészítsem. Viszont az előttem szóló nadri80 kérdése bennem is felmerült. Tényleg ilyen hosszú ideig kell főzni a zöldségeket?

bokine
bokine / bokine Tue, 2012-06-12 08:54

Kedves Nadin!
Igen ennyi ideig kell főzni a levest, persze óvatosan, kis lángon, éppen csak pezsegjen. A húslevest is több órán keresztül főzzük, még sem esik szét a zöldség. Természetesen a mennyiség és a zöldség minőség függvénye a főzési idő. Azt vallom minden receptnél, hogy alakítsad a saját gondolatod szerint, jó alapanyagokkal és sok szeretettel, csak finomakat lehet főzni. Sok sikert. Erika

nadri80
Anya konyha / nadri80 Sat, 2012-03-03 00:20

sziasztok,
Másfél óra alatt nem fő szét nagyon a zöldség? Főleg, hogy már előtte is valamennyit párolódott. Nagyon tetszik a recept, viszont nem szeretném túlfőzni a zöldségeket, persze az sem lenne jó ha nem érnének össze az ízek.

zsuzsi965
zsuzsi965 Tue, 2012-02-14 19:17

Tele van finom husival, sok-sok zöldséggel. Minek is bele az a vegyszer? :P

laraed
Edit / laraed Tue, 2012-02-14 15:46

Ajaj !!!!!!! most , hogy megláttam , de ennék belőle , de tegnap bablevest főztem:)) Puszi Edit

bohemiannihil
Süli Andrea / bohemiannihil Tue, 2012-02-14 10:39

Nagyon szeretem ezt a fajta levest, de sajnos azoktól az ételektől, amikben tejszín van megfájdul a hasam. Lehet tejföllel vagy mással helyettesíteni? Előre is köszönöm a választ! :)

kiwiroy
kiwiroy Sat, 2011-12-10 18:28

Ez valami fantörpikusan fincsi. Ma elkészítettem, mert kacérkodtam a gondolattal, hogy ő lesz a karácsonyi leves. Jó -vagy rossz ki tudja:D- szokásom szerint, mielött az asztalra teszek egy új ételt "próba főzést" végzek. Volt már eddig is nálunk raguleves, de miután ebből ettem, a régit leselejteztem:D:D Köszike, hogy megosztottad velünk ezt a finomságot.

beki33
beki33 Mon, 2011-11-07 23:48

Eddig azt hittem, hogy tudok tárkonyos csirkeragu levest készíteni......de miután megkóstoltam ezt a recepted, még finomnak sem mondhatók az eddigiek!! Valami csodás,lágy, isteni ízkavalkád fut össze a szájban, szép sötét tejszínes színű, az íze meg valami mennyei!!!!!!!!!!! A legjobb amit valaha (éttermeket is beleértve) ettem!!!! Mindenkinek nagyon de nagyon ajánlom, és köszönöm a receptet!!!!!!!! 1 hétig is el tudnék élni ezen a levesen!!!!!!!!

bokine
bokine / bokine Tue, 2011-11-08 09:39

Kedves beki33!
Nagyon szépen köszönöm a dicséretet. Igazán örülök, hogy elkészítetted ezt a levest, egyik kedvencem nekem is :) Egy volt kollégám rajongott ennyire a tárkonyos ragulevesért, ő is ezt mondta, hogy egy hétig is elélne ezzel a levessel. Mégegyszer köszönöm, hogy megosztottad a véleményed velünk. További sok sikert a főzőcskézésben. Üdv: Erika

boszi67
boszi67 Sun, 2011-05-15 18:04

Szia Erika!
Ez igen,egy kicsit mindíg "irigyeltem"azokat akik úgy tudnak főzni mint ahogy Te is.A szakácskönyved megírásához sok sikert,jó munkát kívánok.Kiváncsian várom.Tőled szívesen veszek bármilyen receptet,az csak jó lehet.
.Szia:Gabi.

boszi67
boszi67 Sat, 2011-05-14 14:22

Kedves Erika!
A Te levesed volt az első amit erről az oldalról elkészítettem.Még kezdő vagyok a Netezésben.A Családom kedvence ez a leves,de valahogy sosem mertem nekiállni.Ahány szakácskönyv annyi féle leírás,nem tudtam eldönteni melyiknek álljak neki.A Te leírásod nagyon érthető,lépésről -lépésre követhető.Nagyon ízlett mindenkinek,örültem a dícséreteknek.Te is biztos tudod,hogy ha valami nem úgy sikerül ahogy szeretnéd,akkor el is megy az ember kedve az elkészítésétől.A karamellel való ízesítés ragadott meg ,gondoltam így csak finom lehet.Éva-Anyócának igaza van .A fénykép nézésekor megéhezik az ember..Köszönet a finom receptekért.Jó hétvégét.Üdv.Gabi.

bokine
bokine / bokine Sun, 2011-05-15 09:22

Kedves Gabi!
Nagyon szépen köszönöm a dicsérő szavakat, igazán jól esett. Ennél jobban csak a sikerednek örülök, próbálom úgy leírni a recepteket, hogy érthető és követhető legyen. Bizony én sem mernék neki állni egy két receptnek, pedig öreg motoros vagyok a főzésben:) Fiatal koromban én is próbálkoztam szakács könyvekkel, de nem jött be, így maradtam a látott és tapasztalt dolgoknál. Aztán ráéreztem a főzés ízére, kezdtem új receptekkel, és új ötletekkel. Egy idő után már saját magam is kitaláltam recepteket. Most szakács könyvet írok és ezért örülök ennyire a visszajelzésednek, mert fontos számomra, hogy érthető és követhető legyen. További sok sikert kívánok a főzésben és az életben is. Sok szeretettel: Bokros Erika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-26 21:44

Fincsi lett a levesem. Köszi a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-27 22:11

Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett. Üdv: Erika

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-10-10 15:40

Kedves bokine!Örülök hogy láttad.És a véleményednek is.Hát, azért inkább tüntesse el,de a tied mellett, minden NO SALTY-sat, és azért nem tartom olyan rendesnek, mert jó , legyen, pár emberkéét leveszi, na de több mint 800 recept, az azért sok!!!Szép napotÉva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-09 22:02

Kedves bokine!A te levesed, ez a csoda, valaki lelopása miatt, a saját bloggján szerepel,igaz így, hogy mások által főzve, de az én farhát levesemet ha megnézed, ott olvashatod, hogy strawberry hívta fel a figyelmem, hogy ott a levesem, meg sok más kajám, és másoké is!!!!!Megnéztem, és még sokan, a te fenti csodád is ott van.A bloggjának a címe ott van, a farhát levesemnél.Nézd meg.Éva-Anyóca

bokine
bokine / bokine Sun, 2010-10-10 11:27

Kedves Éva! Igen megtaláltam az oldalt és úgy néz ki, hogy a receptek 90 %-át a nosalty oldalról szedi le. Találtam a Te receptjeidből is elég sokat, pl. rakott tésztádat. Aztán felismertem Ildikó és Edit receptjeit is és képről még sok másét, amit itt az oldalon meg lehet találni. Személy szerint én írok egy levelet a blogg tulajának, hogy készítő szerint tüntesse fel a nevemet vagy törölje le a receptet. Sajnos a net ilyen, ami felkerül az el is kerül máshová. Még rendes, hogy megjelöli, hogy mások által készített.
Szép hétvégét! Erika

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-10-03 15:28

Kedves Erika!Hát igen, úgy látom, kamasz nagyfiúk, felnőtt fiatal emberek, csak a hazait és minél nagyobb mennyiségben!!!!Nem baj, csak néha gond, hogy mit?A sütieidre rácuppanok,mik is azok?És aztán csak főzünk és sütünk........Szép napot:Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-02 22:46

Kedves Erika! Ha olyan finom is, a karamellel együtt ,amilyen csodásan, gusztusosan kínálja magát a képen,hát............nagy fazékkal főzhetek, az tuti,nyerő lesz a családnak.Én a fénykép nézegetéskor elkezdtem éhes lenni rá.Köszi!Éva-Anyóca

bokine
bokine / bokine Sun, 2010-10-03 09:56

Igen kedves Éva! Ez volt a cél, hogy beindítsa a fantáziáját az embernek. Bizony nagy fazékkal főzök én is, ha haza jön kicsi fiam, mert csomagolok is neki. Egyébként pont a 26. születésnapi ebédjére készült a piroska sajtos és krémes bögrés sütimmel együtt. Szép hétvégét. Erika

bokine
bokine / bokine Sat, 2010-10-02 19:57

Szia drága Editkém! Próbáld ki nyugodtan, nagyon finom. Puszi Neked, szép napot és jó hétvégét kívánok. Erika

bokine
bokine / bokine Sat, 2010-10-02 19:55

Szia Éva-Anyóca! Én is ezt kérdeztem legelőször,de érdemes kipróbálni. Szép napot Neked és kedves családodnak. Erika

303
csirkemell filé 100 dkg
sárgarépa 80 dkg
fehérrépa 40 dkg
zeller 30 dkg
karalábé 20 dkg
gomba 50 dkg
zöldborsó 50 dkg
csemegekukorica 140 g
vöröshagyma 10 dkg
napraforgó olaj 2 ek
cukor 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tárkony 2 ek
főzőtejszín 2 dl
citromlé 1 fél citromból nyert