Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Születésnapi emeletes torta

Születésnapi emeletes torta
Születésnapi emeletes torta
180 perc / előkészület: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A torta Anyukám születésnapjára készült pár évvel ezelőtt.
 

hozzávalók / 8 adag

A diós tortalaphoz

A szívformájú piskótához

A töltelék a szívformához

A töltelék a diós tésztához

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diós tésztához a tojások fehérjét habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk, egyenként belekeverjük a tojások sárgáit, s kanalanként a vizet. A sütőporos, szitált liszttel is elkeverjük, a dióval együtt. Egy nagyobb tortaformában kisütjük, úgy, mint ahogy a piskótát szokás. Tűpróbát alkalmazzunk!
  2. A piskótát a  szokott módon, kerek formára kisütjük. Ezt a tésztát, amikor már kihűlt, 3 lapra vágjuk, a lapokból pedig egyforma szívalakokat szabunk ki.
  3. A diós piskótát két lapra szeljük, mindkettőnek a belső oldalát meglocsoljuk 2 kanál rummal elkevert tejjel, s lekvárral megkenjük őket.
  4. A töltelékhez a szív kiszabásánál leesett darabokat összemorzsoljuk.
  5. A tojást elkeverjük a porcukorral, a kakaóval, a kávéval, és forró vízfürdőben, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
  6. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a morzsolt piskótát, a maradék rumot, a diót, a mazsolát.
  7. A diós lap alsó részét kirakjuk meggybefőttel, erre terítjük a tölteléket, ráfektetjük a másik lapot, a lekváros felével lefelé nézve, s kissé lenyomogatjuk.
  8.  A szívtorta krémjéhez a zselatint kb. 1 dl vízben, lassú lángon, kevergetve feloldjuk, még langyos állapotában egy-két kanál joghurttal elkeverjük, s így adjuk hozzá a nagyobb mennyiségű joghurthoz.
  9. A tejszín egyharmadát félretesszük a díszítéshez. A többi hideg tejszínt felverjük, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk belőle, s beleforgatjuk óvatosan a joghurtba.
  10. A szívtorta alsó lapját egy megfordított, lapos tálcára helyezve kirakjuk ribizke szemekkel, krémet öntünk rá, a második lapot málnával rakosgatjuk ki, és a krémmel megkenjük.
  11. A tetejére szintén kerüljön krém, a szélét kirakosgatjuk szép nagy málnaszemekkel, s a maradék krémet ráöntjük, s óvatosan elegyengetjük.
  12. Az oldalát is megkenegetjük, s darabolt diót tapasztunk rá.
  13. A két megtöltött tortát hűtőben hagyjuk dermedni.
  14. A díszítéshez az alsó laphoz keretet készítünk a tortabevonó csokoládéból.
  15. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét. Egy megfordított sütőlemezre, vagy lapos fémtálcára helyezett, kb. 30 x 20 cm - es sütőpapíron, széles, lapos késsel elkenjük egyenletesen hosszúkás, téglalap alakúra, és fél órát hűtőbe tesszük, míg megszilárdul.
  16. Éles késsel olyan széles, szabályos csíkokat vágunk belőle hosszanti irányban, amilyen a diótorta magassága. A tortát rátesszük egy csipkés tortapapírral leterített, szép tálcára, s már itt végezzük el a díszítést.
  17. A csíkokat a torta oldalához igazítjuk, finoman rátapasztgatva a kés lapjával, szépen egymáshoz illesztve a széleket.
  18. A fehér olvasztott csokoládét egy műanyag zacskóba öntjük, aminek előtte kivágtuk egy picit a sarkát, s ennek segítségével rácsorgatjuk a barna keretre.
  19. A maradék tejszínből vert habbal megkenjük a torta tetejét, egy széles, lapos késsel a szívtorta alá nyúlunk, s megemelve, óvatosan ráhelyezzük a diótorta közepére.
  20. Tetszés szerint habrózsákkal és gyümölcsökkel díszítjük.

 

 

 

 

 


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 102 918
elküldve: 2
receptkönyvben: 500
elkészítve: 4/12
Facebookon megjelent: -

szakács

mariam

Mióta szakács: 2008.05.20.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

málna torta, dió torta

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tetej
Tetej / tetej Sat, 2011-04-09 14:16

Csodálatosan szép. Remélem azóta az anyukád is meggyógyult.üdvözlettel.

mariam
mariam / mariam Sat, 2011-04-09 19:13

Köszönöm szépen! :-)
Sajnos anyukám elhunyt 76 éves korában, elvitte a súlyos betegsége. Köszönöm a kedves érdeklődést! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-03 13:37

Szia Mariann had kérdezzem meg hogy mit jelent az hogy forró vízfürdőben mert ezt nem értem??
Én a páromnak szeretném elkészíteni most töltibe a 34-dik életévét és szeretném meglepni vele!!

A válaszodat előre is köszönöm

mariam
mariam / mariam Sun, 2010-12-05 19:27

Szia Manó!
Vízfürdőnél egy nagyobb edényben vizet forralunk, elérheti, de nem haladhatja meg a víz hőmérséklete a 100 °C - ot. Ebbe a forró vízbe kell elhelyezni a kisebb edényt, amelyben a hőre érzékeny krémet keverni akarjuk. Víz ne kerüljön a krémbe!
Vagy gőzfürdőt használhatsz, amikor is egy nagyobb edényben vizet forralunk, ennek tetejére egy kisebb edényt helyezünk, úgy, hogy az alja ne érje a vizet, csak a gőzben álljon. Csokoládéolvasztáskor, tojássárgájával sűrített, hőre érzékeny krémek, habok elegyítésére használjuk. Ügyelnünk kell arra, hogy ne hevüljön forráspontig a keverőedény hőmérséklete, így égésmentesen tudunk dolgozni.
Sok sikert kívánok: Marica

Sanett21
Zsanett111 / Sanett21 Wed, 2010-09-15 19:28

Szia Mariam
Ma megcsináltam én is hát mit is mondhatnék...
Amikor párom meglátta megkérdezte mikor vettem...:))
Nagyon finom és szép lett. Igaz jó pár órába telt mire elkészűlt, de szerintem megérte..
Mutatós és finom recept...
Köszönöm

mariam
mariam / mariam Wed, 2010-09-15 20:36

Kedves Anett, nagyon örülök, hogy ilyen kellemes meglepetést sikerült szerezned a tortámmal, és hogy ízlett is mindenkinek! :-)

hocica 6
hocica 6 Thu, 2010-05-27 19:03

Szia Mariam!
Biztos nehéz volt elkészíteni, de megvan az ára. A torta nagyon tetszetős, mindenkinek nagyon tetszik!
Ezt a hozzászólásokból is észrevenni! Sok sikert továbbra is!

mariam
mariam / mariam Fri, 2010-05-28 16:39

Köszönöm szépen Hocica! :-)
Nekem kicsit munkás volt, egy gyakorlott sütőmesternek valószínű meg se kottyanna. :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-08-18 07:39

Ugyanezt a tortát másik honlapon is láttam! Melyik az igazi?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-08-18 16:41

Szia, Éva!
Ezt a tortát a http://www.tortaimado.hu oldalára tettem fel még korábban (az az én oldalam), saját elképzelés alapján készült, feltételezem, hogy ott láthattad.
Hacsak közben nem készítette el más is, és feltette az oldalára, ez is előfordulhat.
Üdvözlettel: Marica

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2008-07-19 17:02

Csoda ez a torta!

mariam
mariam / mariam Sat, 2008-07-19 21:07

Köszönöm szépen, Éva! Kicsit sajnálom, hogy a képet nem tudtam teljes egészében úgy feltenni, hogy az alja is rendesen látsszon (hiába, vannak hiányosságaim), de az oldalamon is fenn van, és ott az is jól látszik.
Üdv: Marica

petra
Petra / petra Sat, 2008-07-19 16:43

kedves Mariam,
Bámulatosan szép tortát készítettél!
Remélem édesanyád hamarosan meggyógyul!

1258
tojás 5 db
víz 6 ek
finomliszt 15 dkg
sütőpor 1 csomag
porcukor 20 dkg
dió 5 dkg
tojás 6 db
finomliszt 12 dkg
cukor 18 dkg
sütőpor 1 késhegynyi
habtejszín 5 dl
porcukor 10 dkg
gyümölcsjoghurt 5 dl
zselatin 1 ek
málna 20 dkg
piros ribizli 20 dkg
dió 5 dkg
tej 1 dl
rum 4 ek
tojás 1 db
porcukor 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
feketekávé 1 dl
vaj 10 g
dió 10 dkg
mazsola 5 dkg
meggybefőtt 10 dkg
lekvár/ dzsem 4 ek
tortabevonó 20 dkg
fehér tortabevonó 10 dkg