Nosalty Logó

Szász spárgaleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
edan
Szász spárgaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Összesen 155 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Összesen 1544 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Összesen 64 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    766 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    526 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    169 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    367 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1259 micro
  • β-karotin
    3189 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    258 micro
  • Lut-zea
    439 micro
Összesen 155 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.5 g

Zsír

  • Összesen
    57.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7660.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    741 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    364 mg
  • Foszfor
    1177 mg
  • Nátrium
    5262 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    228.4 g
  • Cukor
    79 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    1690.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3673 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    390 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    471 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    836 micro
  • Kolin:
    461 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    12594 micro
  • β-karotin
    31890 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    4394 micro
Összesen 1544 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    309 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    212 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    508 micro
  • β-karotin
    1286 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    104 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 64 Kcal

Hozzávalók

Alapléhez

Húsgombóchoz

  • 10 dkg kenyér (graham (lehet helyettesíteni ugyanennyi zsemlemorzsával))
  • 2 db tojás (kisebb)
  • ízlés szerint (mk)
  • 1 teáskanál bors (-2 tekerés)

Spárgához

Elkészítés

Alapléhez

  1. Az alapléhez megpucoljuk a fehér- és sárgarépát, a zellert és a karalábét. Feleresztjük 5 l hideg vízzel, és feltesszük főni. Közben beletehetjük az egész paprikát, paradicsomot, fokhagymagerezdeket, a vöröshagymát héjastól, valamint a fűszereket is. Hagyjuk, hogy felforrjon a leves, és gyöngyözve forraljuk 2 óra hosszáig. A káposztaféléből ha keményebb állagút használunk, akkor azt a répákkal együtt tegyük a léhez, ha kelkáposztát, akkor várjunk vele egy órát.
  2. A spárga és a húsgombóc kifőzéséhez tegyünk fel egy külön edénybe melegedni 2-3 l vizet.
  3. A húsgombóchoz daráljuk le a kenyeret (aprítógépben, vagy ennek hiányában használhatunk zsemlemorzsát is), adjuk a darált húshoz, üssük hozzá a tojásokat és szórjuk meg sóval, borssal, majd adjuk hozzá a felaprított petrezselymet. Dagasszuk egyneművé a masszát, végül formázzunk belőle kicsi (teáskanálnyi) gombócokat.
  4. A spárgákat öblítsük le és hámozzuk meg, majd a közepénél és a talpánál fogva hajlítsuk addig, amíg el nem törik. A talpára nem lesz szükségünk a feje felé eső részt daraboljuk fel 1-1,5 cm-es darabokra. Ha felforrt a külön edényben a víz, akkor adjunk hozzá 1 ek sót, 1 ek cukrot, 5 dkg vajat és 1 citrom levét, majd főzzük ebben a lében 4 percig a spárgát. Halásszuk ki a zöldséget a vízből, de a főzőlevet tartsuk meg, ugyanis ebben kell kifőzni a húsgombócot is.
  5. A spárga főzővizébe óvatosan eresszük bele a gombócokat, és gyöngyözve főzzük meg 10-12 perc alatt. Ezt követően a vízben is hagyhatjuk őket tálalásig.
  6. Azokat a zöldségeket, melyeket szeretünk (sárgarépa, karalábé) szedjük ki az alapléből és szeleteljük fel, adjuk hozzá a főtt spárgát és a gombócokat is, szűrjük a zöldségekre az alaplevet, és szórjuk meg a tetejét petrezselyemzölddel.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 3008
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez a leves ízvilágában hasonlít a jól megszokott "vasárnapi húsleveshez", és bár a hozzávalók között nem tüntettem fel, van benne egy kis csavar:)

Hozzászólások

Hozzávalók

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Címlapról ajánljuk

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek