r
Nosalty Logó

Szász spárgaleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
edan
Szász spárgaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Összesen 220 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Összesen 2196 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Összesen 75 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1008 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    195 mg
  • Nátrium
    666 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    202.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1259 micro
  • β-karotin
    3191 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    258 micro
  • Lut-zea
    440 micro
Összesen 220 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.5 g

Zsír

  • Összesen
    91.8 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    657 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10080.4 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    829 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    456 mg
  • Foszfor
    1951 mg
  • Nátrium
    6657 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    247.3 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    2027.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3689 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    413 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    503 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    861 micro
  • Kolin:
    701 mg
  • Retinol - A vitamin:
    505 micro
  • α-karotin
    12594 micro
  • β-karotin
    31906 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    4402 micro
Összesen 2196 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    341.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    225 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    426 micro
  • β-karotin
    1080 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    87 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 75 Kcal

Hozzávalók

Alapléhez

Húsgombóchoz

  • 10 dkg kenyér (graham (lehet helyettesíteni ugyanennyi zsemlemorzsával))
  • 2 db tojás (kisebb)
  • bors ízlés szerint (1-2 tekerés)
  • 300 g darált sertéshús (nekem bélszín nyesedékem volt, de lehet szűzpecsenye, lapocka vagy akár csirkemell is)

Spárgához

Elkészítés

Alapléhez

  1. Az alapléhez megpucoljuk a fehér- és sárgarépát, a zellert és a karalábét. Feleresztjük 5 l hideg vízzel, és feltesszük főni. Közben beletehetjük az egész paprikát, paradicsomot, fokhagymagerezdeket, a vöröshagymát héjastól, valamint a fűszereket is. Hagyjuk, hogy felforrjon a leves, és gyöngyözve forraljuk 2 óra hosszáig. A káposztaféléből ha keményebb állagút használunk, akkor azt a répákkal együtt tegyük a léhez, ha kelkáposztát, akkor várjunk vele egy órát.
  2. A spárga és a húsgombóc kifőzéséhez tegyünk fel egy külön edénybe melegedni 2-3 l vizet.

Húsgombóchoz

  1. A húsgombóchoz daráljuk le a kenyeret (aprítógépben, vagy ennek hiányában használhatunk zsemlemorzsát is), adjuk a darált húshoz, üssük hozzá a tojásokat és szórjuk meg sóval, borssal, majd adjuk hozzá a felaprított petrezselymet. Dagasszuk egyneművé a masszát, végül formázzunk belőle kicsi (teáskanálnyi) gombócokat.

Spárgához

  1. A spárgákat öblítsük le és hámozzuk meg, majd a közepénél és a talpánál fogva hajlítsuk addig, amíg el nem törik. A talpára nem lesz szükségünk a feje felé eső részt daraboljuk fel 1-1,5 cm-es darabokra. Ha felforrt a külön edényben a víz, akkor adjunk hozzá 1 ek sót, 1 ek cukrot, 5 dkg vajat és 1 citrom levét, majd főzzük ebben a lében 4 percig a spárgát. Halásszuk ki a zöldséget a vízből, de a főzőlevet tartsuk meg, ugyanis ebben kell kifőzni a húsgombócot is.
  2. A spárga főzővizébe óvatosan eresszük bele a gombócokat, és gyöngyözve főzzük meg 10-12 perc alatt. Ezt követően a vízben is hagyhatjuk őket tálalásig.
  3. Azokat a zöldségeket, melyeket szeretünk (sárgarépa, karalábé) szedjük ki az alapléből és szeleteljük fel, adjuk hozzá a főtt spárgát és a gombócokat is, szűrjük a zöldségekre az alaplevet, és szórjuk meg a tetejét petrezselyemzölddel.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3098
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez a leves ízvilágában hasonlít a jól megszokott "vasárnapi húsleveshez", és bár a hozzávalók között nem tüntettem fel, van benne egy kis csavar:)

Hozzávalók

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Címlapról ajánljuk

További cikkek