Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kolbászos krumpligombóc-leves

Kolbászos krumpligombóc-leves
Kolbászos krumpligombóc-leves
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Erdélyi Konyha Kalendáriumának jövő évi (2016-os) számában találtam ezt a finom levesreceptet. Minimális módosításokkal készítettem el, nekünk nagyon ízlett, hátha másnak is fog. :)

hozzávalók / 5 adag

Leves

Gombóc

Szólj hozzá!

elkészítés

Leves

  1. A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk. A kolbászt felkarikázzuk. A krumplit kockákra vágva, külön feltesszük főni.
  2. A hagymát a zsíron, kevés sóval megdinszteljük. Ha már szép üveges, megszórjuk a paprikával. Egyet keverünk rajta, hogy az íze kioldódhasson a zsiradékban, majd rászórjuk a leveszöldségeket, felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a zöldség nagyjából kész.

Gombóc

  1. Ha a krumpli megpuhult, leszűrjük (a levét felhasználhatjuk a leveshez), krumplinyomón kinyomjuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a felaprított petrezselymet és a lisztet. A krumpli lisztességétől függően adagoljuk a lisztet. Jól elkeverjük. Egy puha, kissé ragacsos tésztát kapunk.
  2. Ha a leveszöldség nagyjából kész, beolajozzuk a kezünket, és közepesen nagy gombócokat formálunk a krumplis masszából (kicsit ragadni fog, ezért ne sajnáljuk az olajat!), és óvatosan a levesbe engedjük őket.
  3. Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és a fokhagymát is. Addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a leves tetejére.
  4. Félrehúzzuk, és hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejfölt is.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 30 422
elküldve: 8
receptkönyvben: 360
elkészítve: 19/19
Facebookon megjelent: 1

szakács

Elaichi

Mióta szakács: 2015.09.01.
15 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 5 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

erdélyi gombócleves, kolbászos gombócleves, krumpligombóc leves, burgonyagombóc leves, tejfölös gombócleves

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2018-01-09 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.01.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2018-01-08 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.01.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2018-01-07 00:52

Kedves Nosalty!

Kiemelés tényét a Facebookon ma, miért nem írtátok megint ide se????!!!!!
Ezt nem igazságos azzal szemben, akinek kiírjátok ------ mindenkire kellene, hogy vonatkozzon!!!!!!!

Kiemelve: 2018. Január 6-án a Facebookon!!!

salome72
salome72 Sat, 2017-11-11 13:32

Kedves szakács!
nem tudom mit csináltam rosszul,de szétmentek a gombócok....már eleve olyan ragacsos volt,hogy csak kanállal tudtam a levesbe tenni,pedig pontosan betartottam a mennyiségeket:((

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2018-01-07 00:54

A gombóchoz valókat nem kevergetni kell, hanem jól összegyúrni!!!! A gombócba, ehhez a kevés mennyiséghez sok 1 tojás, ha villával felverted az 1 tojást, csak egy kisebb evőkanálnyit tegyél bele belőle, a főtt burgonyát meg kell várni, míg teljesen kihűl, s csak azután kell a lisztet hozzáadni - a meleg burgonya több lisztet vesz fel -, amennyit felvesz, hogy jól formázható, nem ragacsos masszát kapjál (kb.: 6 dkg liszt kell hozzá, a 20 dkg burgonyához), ami nem ragad a kezedhez, s az edényhez, amiben összeállítottad! De tegyél hozzá 2 dkg vajat, s jól dolgozd össze - akkor, amikor a lisztet, a kis tojást teszed hozzá, s tuti gombócot kapsz (nem ragacsos, nem kell olajozni a kezed, leválik róla, ahogy írtam)! Így gombócokat formázol, s mehet a levesbe, nem fog szétesni!!!
Remélem, tudtam segíteni!!!
(Só, petrezselyem természetesen mehet bele közben, az összedolgozáskor!)

Meli717
Elaichi / Meli717 Sat, 2017-11-11 13:48

Kedves Salome!
Sajnálom, hogy nem sikerültek jól a gombóckák...:( Az normális, hogy kicsit ragad, ezért is kell jól beolajozott kézzel "gömbölyíteni" őket, de ha máshogy nem megy, kanállal szaggatva is jó lehet szerintem. Viszont szétesniük nem kéne... Sok múlik a liszt-burgonya arányán a gombócban. A liszt mennyiségét, hogy mennyi fog kelleni, leginkább a burgonya minősége határozza meg. Gombóchoz való, ún. "lisztes burgonyát" érdemes venni, azzal könnyebb dolgozni. Próbáld meg ezzel a fajta burgonyával, azzal biztosan sikerül! Azt tudnám még javasolni, hogy legközelebb külön edényben főzd ki a gombócokat a leveshez, ha nem vagy biztos benne, hogy sikerült a megfelelő burgonyafajtát beszerezni. Remélem tudtam segíteni és megpróbálod még egyszer. Sok sikert! :)
üdv, Meli

marizsuzsi
marizsuzsi Mon, 2016-01-04 18:08

Sajnos nem szerepel a receptben, hogy mennyi krumpli kell a levesbe!!!!

Meli717
Elaichi / Meli717 Mon, 2016-01-04 18:46

Kedves marizsuzsi!
Nem kell a levesbe krumpli, csak a gombóchoz. A leves készítésénél csak azért szerepel a krumpli feltevése főni (külön lábasban), hogy időt spóroljunk - míg a levest összeállítjuk és a zöldség megfő, addig a krumplikockák is megpuhulnak és máris készíthető belőle a levesbetétnek szánt krumpligombóc. Remélem így érthetőbb voltam. :)

328
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
zeller 0.5 kis db
vöröshagyma 1 közepes db
libazsír 1 ek
kolbász 10 dkg
kakukkfű 1 ek
tejföl 2 dl
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 kk
fokhagyma 2 gerezd
víz 12 dl
burgonya 20 dkg
tojás 1 db
finomliszt 3 púpozott ek
petrezselyem 2 ek
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek