Nosalty Logó

Kolbászos krumpligombóc-leves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Elaichi
Kolbászos krumpligombóc-leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leves

Gombóc

Összesen 330 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leves

Gombóc

Összesen 1647 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leves

Gombóc

Összesen 72 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    670.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    414 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    367.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    309 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    990 micro
  • β-karotin
    2448 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 330 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.1 g

Zsír

  • Összesen
    108 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    313 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3350.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    445 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    620 mg
  • Nátrium
    2071 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.9 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1838.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1547 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    170 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    183 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    319 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    12239 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    979 micro
Összesen 1647 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    218 micro
  • β-karotin
    538 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 72 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Leves

Gombóc

Elkészítés

Leves

  1. A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk. A kolbászt felkarikázzuk. A krumplit kockákra vágva, külön feltesszük főni.
  2. A hagymát a zsíron, kevés sóval megdinszteljük. Ha már szép üveges, megszórjuk a paprikával. Egyet keverünk rajta, hogy az íze kioldódhasson a zsiradékban, majd rászórjuk a leveszöldségeket, felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a zöldség nagyjából kész.

Gombóc

  1. Ha a krumpli megpuhult, leszűrjük (a levét felhasználhatjuk a leveshez), krumplinyomón kinyomjuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a felaprított petrezselymet és a lisztet. A krumpli lisztességétől függően adagoljuk a lisztet. Jól elkeverjük. Egy puha, kissé ragacsos tésztát kapunk.
  2. Ha a leveszöldség nagyjából kész, beolajozzuk a kezünket, és közepesen nagy gombócokat formálunk a krumplis masszából (kicsit ragadni fog, ezért ne sajnáljuk az olajat!), és óvatosan a levesbe engedjük őket.
  3. Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és a fokhagymát is. Addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a leves tetejére.
  4. Félrehúzzuk, és hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejfölt is.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 75
  • Össznézettség: 35441
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Elaichi 15 recept

Az Erdélyi Konyha Kalendáriumának jövő évi (2016-os) számában találtam ezt a finom levesreceptet. Minimális módosításokkal készítettem el, nekünk nagyon ízlett, hátha másnak is fog. :)

Hozzászólások

marizsuzsi

Sajnos nem szerepel a receptben, hogy mennyi krumpli kell a levesbe!!!!

Elaichi

Kedves marizsuzsi! Nem kell a levesbe krumpli, csak a gombóchoz. A leves készítésénél csak azért szerepel a krumpli feltevése f?ni (külön lábasban), hogy id?t spóroljunk - míg a levest összeállítjuk és a zöldség megf?, addig a krumplikockák is megpuhulnak és máris készíthet? bel?le a levesbetétnek szánt krumpligombóc. Remélem így érthet?bb voltam. :)

molnarfné

Én úgy gondolom, nem kell krumpli a levesbe, csak a gombóchoz.

Elaichi

Így igaz, köszönöm. :)

salome72

Kedves szakács! nem tudom mit csináltam rosszul,de szétmentek a gombócok....már eleve olyan ragacsos volt,hogy csak kanállal tudtam a levesbe tenni,pedig pontosan betartottam a mennyiségeket:((

Elaichi

Kedves Salome! Sajnálom, hogy nem sikerültek jól a gombóckák...:( Az normális, hogy kicsit ragad, ezért is kell jól beolajozott kézzel "gömbölyíteni" ?ket, de ha máshogy nem megy, kanállal szaggatva is jó lehet szerintem. Viszont szétesniük nem kéne... Sok múlik a liszt-burgonya arányán a gombócban. A liszt mennyiségét, hogy mennyi fog kelleni, leginkább a burgonya min?sége határozza meg. Gombóchoz való, ún. "lisztes burgonyát" érdemes venni, azzal könnyebb dolgozni. Próbáld meg ezzel a fajta burgonyával, azzal biztosan sikerül! Azt tudnám még javasolni, hogy legközelebb külön edényben f?zd ki a gombócokat a leveshez, ha nem vagy biztos benne, hogy sikerült a megfelel? burgonyafajtát beszerezni. Remélem tudtam segíteni és megpróbálod még egyszer. Sok sikert! :) üdv, Meli

Walaky

A gombóchoz valókat nem kevergetni kell, hanem jól összegyúrni!!!! A gombócba, ehhez a kevés mennyiséghez sok 1 tojás, ha villával felverted az 1 tojást, csak egy kisebb ev?kanálnyit tegyél bele bel?le, a f?tt burgonyát meg kell várni, míg teljesen kih?l, s csak azután kell a lisztet hozzáadni - a meleg burgonya több lisztet vesz fel -, amennyit felvesz, hogy jól formázható, nem ragacsos masszát kapjál (kb.: 6 dkg liszt kell hozzá, a 20 dkg burgonyához), ami nem ragad a kezedhez, s az edényhez, amiben összeállítottad! De tegyél hozzá 2 dkg vajat, s jól dolgozd össze - akkor, amikor a lisztet, a kis tojást teszed hozzá, s tuti gombócot kapsz (nem ragacsos, nem kell olajozni a kezed, leválik róla, ahogy írtam)! Így gombócokat formázol, s mehet a levesbe, nem fog szétesni!!! Remélem, tudtam segíteni!!! (Só, petrezselyem természetesen mehet bele közben, az összedolgozáskor!)

Walaky

Kedves Nosalty! Kiemelés tényét a Facebookon ma, miért nem írtátok megint ide se????!!!!! Ezt nem igazságos azzal szemben, akinek kiírjátok ------ mindenkire kellene, hogy vonatkozzon!!!!!!! Kiemelve: 2018. Január 6-án a Facebookon!!!

Hozzávalók

Leves

Gombóc

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 nagyméretű növény, ami beltéren is csodásan érzi magát

A már egy éve tartó bezártságnak köszönhetően ismét reneszánszukat élik a szobanövények, mert sokan velük pótolják a természet oly’ nyomasztó hiányát. Íme öt nagyméretű növény, ami nem fog ránk megharagudni, ha egy terebélyes terasz helyett a nappaliban neveljük.