r
Nosalty Logó

Stefánia vagdalt 4. (póréhagymás)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Stefánia vagdalt 4. (póréhagymás)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vagdalthoz

A körethez

Összesen 638 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vagdalthoz

A körethez

Összesen 2553 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vagdalthoz

A körethez

Összesen 100 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1346.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    575 mg
  • Nátrium
    376 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    346.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    72 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    390 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    491 micro
  • β-crypt
    70 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    978 micro
Összesen 638 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    185 g

Zsír

  • Összesen
    98.8 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1560 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5387.4 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    307 mg
  • Kálcium
    794 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    419 mg
  • Foszfor
    2300 mg
  • Nátrium
    1505 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    222.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1387.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    684 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    176 mg
  • D vitamin:
    288 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    428 micro
  • Kolin:
    1559 mg
  • Retinol - A vitamin:
    510 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1963 micro
  • β-crypt
    281 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3912 micro
Összesen 2553 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 100 kcal

Hozzávalók

A vagdalthoz

A körethez

Elkészítés

A vagdalthoz

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  2. Egy edényben megfőzzük a tojásokat (ezek kerülnek majd a fasírt közepébe).
  3. Egy kisebb edényben üvegesre pároljuk a póréhagymát, és elkeverjük benne az 1 púpozott ek pirospaprikát, hozzáadjuk a sót, borsot, belecsavarunk 2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátumot.Félretesszük (nehogy megégjen a paprika, mert akkor keserű lesz).
  4. Egy tálba tejet öntünk, és beáztatjuk a zsemléket.
  5. Egy tálba tesszük a darált húst, beleütünk két tojást.
  6. Belereszeljük a közepes krumplit.
  7. Hozzákeverjük a pirospaprikás hagymát, majd hozzákeverjük a kinyomkodott zsemléket. Belekeverünk 1 kk dijoni mustárt.
  8. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk, és kézzel elnyomkodjuk, hogy egyenlő vastagságú legyen mindenhol, de ne túl vékony (képzeletben, ha három részre osztjuk a masszát, akkor a középső harmadra helyezve a tojásokat, a két széle épphogy befedje).
  9. A massza közepére tesszük egymás mögé a főtt tojásokat, és betakarjuk őket. A masszát átfordítjuk úgy, hogy ahol a tészták összeérnek, az a része legyen alul (különben kinyílik).
  10. A tenyerünkbe olívaolajat öntünk, és " megsimogatjuk" vele a tésztát.
  11. Mellérakjuk a karikákra szeletelt krumplit (ami majd fel fogja venni a húsból kisült szaft ízét).
  12. Betoljuk a sütőbe. És kb. 45 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 22595
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 01.

Ajánló

A fasírtot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egy tálra vesszük, és mellétesszük a sült burgonyát.   Hozzá egy finom bordeaux-i vörösbor, pl.: CHATEAU GRAND ANTOINE (2006) tökéletes választás.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egybefasírt, vagy másnéven Stefánia vagdalt. De honnan a Stefánia vagdalt elnevezés? A francia eredetű szó (farcir) a magyarba az osztrák németből került át. Itt farcieren, faschieren formákban élt, és azt jelentette : "vagdal", "darál", "vagdalékkal megtölt". Húst darálni (osztrák), faschieren. A franciában a "farcir" ige jelentése: tölteni.  Pliniusznál pl. a szárnyasok tömését is jelenti. A középkori Európában leginkább a kolbásztöltésre utal. Ugyanakkor későbbi értelmezésben már magára a töltelékre is használják, amely gyakran a darált húst is magában foglalja.  Stefánia belga hercegnő beleszeretett Lónyay Elemér grófba az 1880-as években, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át, ellenezte a rangon aluli házasságot. 1900. február 22.-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. A Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Se szeri, se száma a "Stefánia módra" készítményeknek. Ezeknek közös jellemzőjük, hogy főtt tojást tartalmaznak valamilyen formában.

Hozzávalók

A vagdalthoz

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek