Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stefánia vagdalt 4. (póréhagymás)

Stefánia vagdalt 4. (póréhagymás)
Stefánia vagdalt 4. (póréhagymás)
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egybefasírt, vagy másnéven Stefánia vagdalt. De honnan a Stefánia vagdalt elnevezés?

A francia eredetű szó (farcir) a magyarba az osztrák németből került át. Itt farcieren, faschieren formákban élt, és azt jelentette : "vagdal", "darál", "vagdalékkal megtölt". Húst darálni (osztrák), faschieren. A franciában a "farcir" ige jelentése: tölteni. 
Pliniusznál pl. a szárnyasok tömését is jelenti. A középkori Európában leginkább a kolbásztöltésre utal. Ugyanakkor későbbi értelmezésben már magára a töltelékre is használják, amely gyakran a darált húst is magában foglalja. 
Stefánia belga hercegnő beleszeretett Lónyay Elemér grófba az 1880-as években, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át, ellenezte a rangon aluli házasságot. 1900. február 22.-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. A Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Se szeri, se száma a "Stefánia módra" készítményeknek. Ezeknek közös jellemzőjük, hogy főtt tojást tartalmaznak valamilyen formában.

hozzávalók / 4 adag

A vagdalthoz

A körethez

ajánlat

A fasírtot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egy tálra vesszük, és mellétesszük a sült burgonyát.  
Hozzá egy finom bordeaux-i vörösbor, pl.: CHATEAU GRAND ANTOINE (2006) tökéletes választás.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  2. Egy edényben megfőzzük a tojásokat (ezek kerülnek majd a fasírt közepébe).
  3. Egy kisebb edényben üvegesre pároljuk a póréhagymát, és elkeverjük benne az 1 púpozott ek pirospaprikát, hozzáadjuk a sót, borsot, belecsavarunk 2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátumot. Félretesszük (nehogy megégjen a paprika, mert akkor keserű lesz).
  4. Egy tálba tejet öntünk, és beáztatjuk a zsemléket.
  5. Egy tálba tesszük a darált húst, beleütünk két tojást.
  6. Belereszeljük a közepes krumplit.
  7. Hozzákeverjük a pirospaprikás hagymát, majd hozzákeverjük a kinyomkodott zsemléket. Belekeverünk 1 kk dijoni mustárt.
  8. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk, és kézzel elnyomkodjuk, hogy egyenlő vastagságú legyen mindenhol, de ne túl vékony (képzeletben, ha három részre osztjuk a masszát, akkor a középső harmadra helyezve a tojásokat, a két széle épphogy befedje).
  9. A massza közepére tesszük egymás mögé a főtt tojásokat, és betakarjuk őket. A masszát átfordítjuk úgy, hogy ahol a tészták összeérnek, az a része legyen alul (különben kinyílik).
  10. A tenyerünkbe olívaolajat öntünk, és " megsimogatjuk" vele a tésztát. 
  11. Mellérakjuk a karikákra szeletelt krumplit (ami majd fel fogja venni a húsból kisült szaft ízét). 
  12. Betoljuk a sütőbe. És kb. 45 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 939
elküldve: 1
receptkönyvben: 146
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Chez Sandra

Mióta szakács: 2010.01.24.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, szilveszter
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egybefasírt, póréhagymás egyben sült fasírt marhahúsból

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

P.Klára
P.Klára Sun, 2012-03-11 18:43

Holnap ezt szándékozom sütni, tudom is készíteni, de gondoltam, a biztonság kedvéért ismétlem a munkamenetet. Teljesen összezavarodtam viszont. A leírásban kétszer is előfordul a tészta szó: a tészták összeérnek, megsimogatjuk a tésztát. Most mi a tészta? A húsmasszát nevezi "tésztának"?
Én úgy simítom a masszát püspökkenyér formába, hogy kibélelem bacon-csíkokkal, egyik bal oldalon lóg le, a mellette lévő jobb oldalon, így sorjáznak, végül ráhajtom a masszára a lelógó részeket, egyet-kettőt hosszában is ráfektetek. Ha megsült az egybefasírt - kiborítom a formából, s addig sütöm egy lapos tepsin, míg a bacon csíkok szép piros, ropogósra sülnek.
Megtudom valamikor, hogy mi a tészta, vagy elnéztem valamit?

638
darált marhahús 50 dkg
tojás 2 db
főtt tojás 4 db
zsemle 2 db
tej 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 3 gerezd
dijoni mustár 1 kk
póréhagyma 1 db
petrezselyem 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
burgonya 1 közepes db
olívaolaj 3 ek
burgonya 1 kg