Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spárga tempura

Spárga tempura
Spárga tempura
20 perc / előkészület: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt még mindig tombol a spárga-szezon. Mivel heti rendszerességgel kerül az asztalra, nehéz állandóan új dolgot kitalálni rá. Már a könyökünkön jön ki a baconbe tekert, a csőben sült, a csak úgy sült,  a főtt, az omlett, sorolhatnám. Előtte épp rák tempurát készítettem - az eljárás ugyanaz - és felötlött bennem a gondolat spárgára. A gondolatot tett követte, kisütöttük, mind megettük.
A tempura egyébként egy távol-keleti sütési eljárást takar. Vizes lisztbe forgatott alkatrészeket sütnek ki hirtelen bő olajban. A tészta csak lisztet és vizet tartalmaz eredetileg, de ehhez egy speciális alacsony gluténtartalmú tempura lisztet szoktak használni. Ennek megvalósítása érdekében keverik keményítővel. A valóban ropogós hatás elérése érdekében készítik hideg vízzel, illetve tartják jégen hidegen a tésztát. Nem ajánlatos sokáig kevergetni, vagy langyos helyen tartani, mert a lisztben lévö glutén és a víz megszeretik egymást, minek eredményeképpen egy rágós bevonat jön létre.
Ne használjuk fel a megmaradt tésztát később, illetve minél hamarabb süssük ki a kívánt mennyiséget.
A szójaszósz retekkel egy elég hagyományos párosítás, a szezámolajos majonéz pedig egy enyhe csavar a szokásos majonézen.

hozzávalók / 4 adag

A spárgához

A szójaszószos retekhez

A szezám-majonézhez

ajánlat

Kapacitástól függően bármikorra ropogtatni. De mivel pikk-pakk jól lehet lakni vele, simán elmegy főételnek is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet hűtőbe tesszük. A spárgák végeit levágjuk, aljukat 4-5 centi magasan lehámozzuk.
  2. Az olajat felforrósítjuk, kb. olyan melegre, amiben lángost szoktunk sütni.
  3. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sütőporral, hozzáadjuk a vizet és csomómentesre keverjük. Palacsintatészta sűrűségű keveréket kapunk. Ebben megforgatjuk a spárgát, beledobjuk a forró olajba és addig sütjük, amíg a kérge halvány aranyszínűre sül.
  4. A retket apróra vágjuk és összekeverjük a szójaszósszal.
  5. Azonnal fogyasztjuk, szezám-majonézzel és a szójaszósszal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 410
elküldve: 3
receptkönyvben: 153
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: rántott ételek
kategória: tapas
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

996
zöldspárga 80 dkg
finomliszt 50 g
étkezési keményítő 50 g
sütőpor 0.25 tk
víz 50 ml
sör 50 ml
napraforgó olaj 3 dl
retek 50 g
szójaszósz 12 ek
tojássárgája 2 db
citromlé 1 ek
szezámolaj 1 ek
repceolaj 100 ml
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szezámmag 1 ek