r
Nosalty Logó

Porszívó torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Porszívó torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Összesen 2626 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Összesen 31464 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Összesen 352 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    145 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    311 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1826.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    540 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    659 mg
  • Nátrium
    451 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    295.4 g
  • Cukor
    190 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    792 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    243 mg
  • Retinol - A vitamin:
    756 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    439 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    384 micro
Összesen 2626 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    416.6 g

Zsír

  • Összesen
    1740.1 g
  • Telített zsírsav
    370 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    599 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    484 g
  • Koleszterin
    3731 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21918.6 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    655 mg
  • Kálcium
    6478 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    1336 mg
  • Foszfor
    7914 mg
  • Nátrium
    5409 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3544.6 g
  • Cukor
    2283 mg
  • Élelmi rost
    122 mg

VÍZ

  • Összesen
    1101 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9507 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    246 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    714 micro
  • K vitamin:
    793 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    991 micro
  • Kolin:
    2910 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9068 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5264 micro
  • β-crypt
    78 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4602 micro
Összesen 31464 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 352 Kcal

Hozzávalók

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Elkészítés

A mákos alaphoz

  1. A mákos alap készítése: a tepsit jól kikenjük margarinnal, és liszttel beszórjuk. A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük az egészet. Utána elkeverjük a tejet, az olajat, a tojássárgát és a cukrot, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitáljuk a sütőporos lisztet. Elkeverjük óvatosan, majd mixerrel magas fokozaton kb. 2 percig kavarjuk, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik. Egy kézi habverővel elkavarjuk benne a tojásfehérjéket, azaz fellazítjuk a sárga masszát. Majd beletesszük az összes habot és simára keverjük.
  2. 175 fokon tűpróbáig sütjük.
  3. A diós alap készítése a mákos alappal megegyező.
  4. A tejszínes krém készítése: a pudingport a leírtaknak megfelelően elkészítjük. A margarint/vajat habosra keverjük és hozzáadjuk a porcukrot. A kihűlt főzött krémet és a margarinosat elegyítjük.
  5. A meggyes krém készítése: a meggy levét (kb. 3 dl legyen, ha kevesebb, vízzel pótoljuk) fűszerekkel, vanília kivonattal, cukorral, apróra vágott meggydarabokkal felforraljuk. Az étkezési keményítőt feloldjuk pár kanálnyi vízben, és besűrítjük vele a felfőzött meggylevet, folyamatos kevergetés mellett. Kihűtjük.
  6. A kakaós krém készítése: a cukrot a kakaóval elkeverjük. Majd a margarin/vaj kivételével mindent mixelünk, és ha elkeveredett gőz felett besűrítjük, kevergetve kihűtjük. Habosra kevert margarinnal/vajjal elegyítjük a főzött krémet.
  7. A grillázs krém készítése: a tejet és a lisztet összefőzzük. A margarint ismét habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a rumot, ha kihűlt a krém elegyítjük. Az elkészített grillázst is mellékeverjük.
  8. A grillázshoz: 10 dkg cukrot karamellizálunk, félrehúzva már a tűzről beleforgatjuk a 10 dkg diót. Vajjal megkent/szilikonos sütőpapírra simítjuk ezt a karamelles-diós masszát, ha kihűlt, húsklopfolóval összetörjük vagy aprítógéppel, majd a kihűlt krémhez keverjük.
  9. A vaníliás krém (bevonáshoz) készítése: erre a krémre azért van szükség, hogy a marcipán/fondant ne „ázzon el” a tortában lévő krémektől, mire fogyasztásra kerül. A cukrokat és a lisztet összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, vizet és a tojásokat, mixeljük és vízgőz felett besűrítjük, folyamatos kevergetés közepette. Hűtőfürdőben lehűtjük, a habosra kavart vajjal elegyítjük és sokáig mixeljük, hogy jó krémes legyen.
  10. A kekszes porszívópótlékot csak összegyúrjuk.
  11. A mákos és diós lapot 3-3 részre vágjuk és töltjük. A mákosat a tejszínes és meggyes krémmel, a diósat a kakaós és grillázsos krémmel töltjük meg. A két tortát egymásra helyezzük, az összeragasztásuk a vaníliás krémmel történik. Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
  12. Most jön a neheze: a végleges tálcára tesszük (nagy súly miatt + amiatt, hogy jól lehessen díszíteni). Porszívó alakúra faragjuk a tortát. A tetejét, meg ahol szükséges a kekszes pótlékkal emeljük, alakítjuk.
  13. Az egészet bevonjuk a vaníliás krémmel. 2-3 órát hűtőben pihentetjük. A lehullott maradékokból csövet formázunk, ezt is bevonjuk a krémmel, hűtőbe rakjuk.
  14. A marcipánt megszínezzük, nyújtjuk és bevonjuk vele a tortát. A kiegészítőket is marcipánból készítjük, bevonás utáni maradékokból, ahogy a fantáziánk, kreativitásunk, időnk… engedi.
  15. Másnap felfalásra kerül minden egy szempillantás alatt, amivel napokat dolgoztunk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30×20×6
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4197
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A tortát kisfiunk 3. születésnapi kívánsága hívta életre. Meghatározott szempontoknak kellett eleget tenni (szín, bizonyos márka, hogy nézzen ki -"mint az igazi", méret…). A zsűrinek nagyon elnyerte a tetszését, olyannyira, hogy a torta felvágását nem akarta engedni, mert Ő ezzel játszani szeretett volna…

Hozzávalók

A mákos alaphoz

A diós alaphoz

A tejszínes krémhez

A meggyes krémhez

A kakós krémhez

A grillázskrémhez

A vaníliás krémhez

A kekszes porszívópótlékhoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek