Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd princess torta

Svéd princess torta
Svéd princess torta
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nővérem és párja Svédországban töltött ideje alatt megismerkedett ezzel a rendkívül finom, svéd, hagyományos édességgel. Mikor hazaértek, megkértek az elkészítésére, nem okozott csalódást az a kissé bonyolult, de szuper recept! :)

hozzávalók / 12 adag

Vaníliasodóhoz

Piskótához

Összeállításhoz

Bevonáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Vaníliasodóhoz

  1. A tejet egy lábosban feltesszük melegedni a vaníliarúddal és a kikapart belsejével. Ameddig a keverék melegszik, a tojássárgáját alaposan elkeverjük a keményítővel és a cukorral.
  2. Amikor felforrt a tej, levesszük a tűzről, eltávolítjuk a vaníliarudat belőle. Egy kevés forró vaníliás tejet óvatosan hozzáöntünk a tojássárgás keverékhez, elkeverjük, majd ezt visszaöntjük a forró tejbe, és visszatéve a tűzhelyre besűrítjük, vigyázva, hogy ne égjen le a krém. Akkor jó, ha már a széle elkezd bugyogni.
  3. Amíg meleg, adjuk hozzá a vajat, vegyítsük el alaposan. Tegyünk az elkészült sodóra folpackot, hogy ne bőrösödjön a felszíne, majd tegyük félre hűlni.

Piskótához

  1. Melegítsük elő sütőt 180 fokra. Egy 23 centiméter átmérőjű kerek tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral.
  2. Keverjük össze a lisztet a kukoricakeményítővel és a sütőporral.
  3. A tojásokat és a cukrot egy robotgép segítségével verjük, amíg nagyon habos és világos nem lesz. Ha ezt elértük, állítsuk a robotgépet alacsony fokozatra, és magasról öntve csorgassuk hozzá a már megolvasztott, de nem forró vajat. Épp csak keveredjen el, vigyázzunk, hogy ne essen össze a hab.
  4. Majd a lisztes keveréket egy spatulával vagy egy fakanállal szintén óvatosan forgassuk bele, ügyeljünk rá, hogy ne maradjon benne lisztes rész. Az így kapott masszát simítsuk a tortaformába, tegyük be sülni 25-30 percre. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A kihűlt piskótát vágjuk 3 lapra.

Összeállításhoz

  1. 600 ml tejszínt tegyük a fagyasztóba 20 percre, hogy kellőképpen lehűljön, és szép, kemény habot tudjunk verni belőle később.
  2. Az első piskótalapra kenjük a vaníliasodó 1/4 részét. Erre kenjük az eperlekvárt. A lekvár mennyisége ízlés szerint lehet több vagy kevesebb. Bármilyen lekvárral tölthető!
  3. A lehűlt tejszínt verjük kemény habbá. A tejszínhab felét tegyük hűtőbe. A másik feléből tegyünk egy evőkanálnyit a maradék sodóba, és alaposan keverjük el, majd a többi tejszínhabot is óvatosan forgassuk bele. Az így kapott vaníliasodókrém 1/3 részét kenjük az első piskótalapon lévő sodós, lekváros rétegre. Erre helyezzük a második piskótalapot.
  4. A második piskótalapra kerül a megmaradt tejszínhabos sodókrém. Erre helyezzük az utolsó lapot.
  5. Kivesszük a hűtőből a fennmaradt tejszínhabot, és a harmadik lapra púpozzuk, elkenjük, hogy egy "dombot" kapjunk.

Bevonáshoz

  1. Ráhelyezzük a vékonyra kinyújtott marcipánt, meghintjük porcukorral, és marcipánrózsával díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 6 806
elküldve: 3
receptkönyvben: 19
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

CsBella

Mióta szakács: 2012.08.05.
2 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
konyha: skandináv
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

hercegnőtorta, princesstarta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

655
tej 600 ml
vanília 1 db
tojássárgája 6 db
cukor 100 g
kukoricakeményítő 50 g
vaj 50 g
tojás 4 db
cukor 150 g
vaj 50 g
finomliszt 75 g
kukoricakeményítő 75 g
sütőpor 1 teáskanál
eperlekvár 6 ek
habtejszín 600 ml
marcipán 500 g
porcukor 1 ek