r
Nosalty Logó

Svéd princess torta

NS
Svéd princess torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Vaníliasodóhoz

Piskótához

Összeállításhoz

Bevonáshoz

655
Kalória
9.9g
Fehérje
70.3g
Szénhidrát
36.2g
Zsír
55.3g
Víz
241.9g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
51.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Vaníliasodóhoz

Piskótához

Összeállításhoz

Bevonáshoz

Összesen 655 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Vaníliasodóhoz

Piskótához

Összeállításhoz

Bevonáshoz

Összesen 7858 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Vaníliasodóhoz

Piskótához

Összeállításhoz

Bevonáshoz

Összesen 287 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    36.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.3 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    260 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    47 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    256 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    192 micro
Összesen 655 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.7 g

Zsír

  • Összesen
    434.7 g
  • Telített zsírsav
    195 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    2903 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4017.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    1426 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    1361 mg
  • Nátrium
    951 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    843.4 g
  • Cukor
    623 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    663.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3125 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    558 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    326 micro
  • Kolin:
    1693 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3070 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    624 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2300 micro
Összesen 7858 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    24.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 287 kcal

Elkészítés

Vaníliasodóhoz

  1. A tejet egy lábosban feltesszük melegedni a vaníliarúddal és a kikapart belsejével. Ameddig a keverék melegszik, a tojássárgáját alaposan elkeverjük a keményítővel és a cukorral.
  2. Amikor felforrt a tej, levesszük a tűzről, eltávolítjuk a vaníliarudat belőle. Egy kevés forró vaníliás tejet óvatosan hozzáöntünk a tojássárgás keverékhez, elkeverjük, majd ezt visszaöntjük a forró tejbe, és visszatéve a tűzhelyre besűrítjük, vigyázva, hogy ne égjen le a krém. Akkor jó, ha már a széle elkezd bugyogni.
  3. Amíg meleg, adjuk hozzá a vajat, vegyítsük el alaposan. Tegyünk az elkészült sodóra folpackot, hogy ne bőrösödjön a felszíne, majd tegyük félre hűlni.

Piskótához

  1. Melegítsük elő sütőt 180 fokra. Egy 23 centiméter átmérőjű kerek tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral.
  2. Keverjük össze a lisztet a kukoricakeményítővel és a sütőporral.
  3. A tojásokat és a cukrot egy robotgép segítségével verjük, amíg nagyon habos és világos nem lesz. Ha ezt elértük, állítsuk a robotgépet alacsony fokozatra, és magasról öntve csorgassuk hozzá a már megolvasztott, de nem forró vajat. Épp csak keveredjen el, vigyázzunk, hogy ne essen össze a hab.
  4. Majd a lisztes keveréket egy spatulával vagy egy fakanállal szintén óvatosan forgassuk bele, ügyeljünk rá, hogy ne maradjon benne lisztes rész. Az így kapott masszát simítsuk a tortaformába, tegyük be sülni 25-30 percre. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A kihűlt piskótát vágjuk 3 lapra.

Összeállításhoz

  1. 600 ml tejszínt tegyük a fagyasztóba 20 percre, hogy kellőképpen lehűljön, és szép, kemény habot tudjunk verni belőle később.
  2. Az első piskótalapra kenjük a vaníliasodó 1/4 részét. Erre kenjük az eperlekvárt. A lekvár mennyisége ízlés szerint lehet több vagy kevesebb. Bármilyen lekvárral tölthető!
  3. A lehűlt tejszínt verjük kemény habbá. A tejszínhab felét tegyük hűtőbe. A másik feléből tegyünk egy evőkanálnyit a maradék sodóba, és alaposan keverjük el, majd a többi tejszínhabot is óvatosan forgassuk bele. Az így kapott vaníliasodókrém 1/3 részét kenjük az első piskótalapon lévő sodós, lekváros rétegre. Erre helyezzük a második piskótalapot.
  4. A második piskótalapra kerül a megmaradt tejszínhabos sodókrém. Erre helyezzük az utolsó lapot.
  5. Kivesszük a hűtőből a fennmaradt tejszínhabot, és a harmadik lapra púpozzuk, elkenjük, hogy egy "dombot" kapjunk.

Bevonáshoz

  1. Ráhelyezzük a vékonyra kinyújtott marcipánt, meghintjük porcukorral, és marcipánrózsával díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 23

Nővérem és párja Svédországban töltött ideje alatt megismerkedett ezzel a rendkívül finom, svéd, hagyományos édességgel. Mikor hazaértek, megkértek az elkészítésére, nem okozott csalódást az a kissé bonyolult, de szuper recept! :)

További receptek

Óriás piskótatallér

Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen ...

Lakos Benedek

Métereskalács-torta

Az egyik legnagyobb közönségkedvenc édesség fogta magát és karácsony alkalmából tortaformába vágta magát! Semmivel sem több a macera, cserében nagyon szemrevaló, és még annál is ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek