Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pityókás gombafejek

Pityókás gombafejek
Pityókás gombafejek
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy cseh blogon olvastam. A sampinyon nem a szívem csücske, de a cinzano-ért élek-halok meg a citromért. Annyira bizarr ez a recept, hogy gondoltam, muszáj adnom egy esélyt neki...egyébként imádom a gyors, beeső barátoknak elkészíthető recepteket. Még csak pirulgatott, de a házat isteni illat lengte körül, és megkóstolva teljesen levett a lábamról.
A citrom meg a cinzano keveréke olyan különös ízkombinációt hozott létre, hogy legközelebb direkt dupla szaftot fogok csinálni, mert a két pasim (férjem-fiam duó) eltunkolta előlem....

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Gyors, finom és megnyerő.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát felszeleteljük, és az olajon kicsit megfuttatjuk.
  2. A gombát (egészben) meg a vajat hozzáadjuk, és kevergetve pirítjuk. Fűszerezzük ízlés szerint.
  3. Most hozzáöntjük a cinzano-t, citromlevet és -karikákat. Lassú tűzön hagyjuk összeérni az ízeket kb. 5-8 percig, amíg a gomba megpuhul (ez a gomba nagyságától függ).
  4. Kenyérrel tunkolva isteni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 839
elküldve: 0
receptkönyvben: 132
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

vezsu

Mióta szakács: 2010.04.21.
12 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: meleg előétel
alkalom: szilveszter

egyéb elnevezések

részeges gombafejek cinzano-val és citrommal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tilla.beder
Tilla / tilla.beder Sat, 2011-09-10 23:00

:) en sem talaltam a pityokat es igazan meg is lepodtem, de a hozzaszolasok jol jottek :)

elkeszitem meg ma a pityokas gombat, talan teszek bele egy kis pityokat is meg azert is :) es koszonom a receptet!

Tilla, Kovasznarol

zsuzskabébi
zsuzskabébi Thu, 2010-12-30 11:18

Hehe! :)) én Kolozsvár mellett élek, és én is a krumplira gondoltam, mikor ebéd-recept keresése közben rákattintottam :) pedig nálunk inkább a nagyszülők használják csak, mi inkább azért, mert szeretjük a kifejezést. No, de a különbséget értem, és jó néprajzos módjára élvezettel szemlélem a táji eltéréseket! BÚÉK mindenkinek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-06-29 08:33

Amikor először elolvastam a receptet, arra gondoltam, ez nagyon finom lehet, de hol van a pityóka?! Itt Hétfaluban (Erdély) a krumplit pityókának hívják, meg is lepődtem mikor a recept címében megláttam ezt a szót. Rájöttem, egy betű tréfált meg, nem pityókásak ezek a gombafejek, hanem pityókosok.

(lásd:http://osnyelv.hu/czuczor/index.html
PITYÓKOS: (pity-ó-k-os) mn. tt. pityókos-t v. ~at, tb. ~ak. Félittas, félboros, gagyos, ki jól becsipett, de még eszét nem itta le egészen; máskép: pityos. V. ö. PITI.)

Ha te is úgy gondolod, a többi erdélyi olvasó megtévesztése elkerülése végett, cseréld ki a hibás betűt.

További sok sikeres recept megjelentetését kívánom.
Gyöngyi

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-06-29 10:02

Igazat kell adnom Zsuzsinak itt ahol mi élünk valóban használják a pityókás szót félig ittas emberre.A pityóka mint főnév igen azt jelenti krumpli,régi székely népi megfogalmazásban.Nagyon szeretem ezeket a régies neveket.Nagyon jó hogy nálatok még nem felejtették el az emberek használni.Üdvözlettel:Bogi

vezsu
vezsu / vezsu Tue, 2010-06-29 09:44

Ez nagyon érdekes, bevallom én még életemben nem hallottam azt hogy pityókos...nálunk ugyan abban az értelemben használjuk a pityókás szót. Zemlénben másképpen beszélnek az emberek, ez így volt és ma is így van. Ezért köszönöm hozzászólásodat, és remélem nem fogja senki rosz néven venni, ha hibásan is, de meg hagyom azon a neven ahogy én ismerem...
Jó kívánságaimat küldöm minden erdélyi olvasónak, zsuzsi.

829
csiperkegomba 16 közepes db
napraforgó olaj 3 ek
újhagyma 3 közepes db
kakukkfű 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
zsálya 0 ízlés szerint
citromlé 1 fél citromból nyert
Martini Bianco 1.5 dl
vaj 1 ek
citrom 0.5 db
kenyér 5 szelet