Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomos tészta húsgombóccal

Paradicsomos tészta húsgombóccal
Paradicsomos tészta húsgombóccal
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lányom születesnapján ez az egyik elmaradhatatlan étel. Olyankor a szószt alaposan le kell turmixoljam, mert a fiatalok kiturkálják a zöldségeket belőle. Ezt tapasztalatból tudom, mert egyszer nem turmixoltam le, hogy lássam, mi lesz.

hozzávalók / 6 adag

A húsgombóchoz

A paradicsomos szószhoz

A tésztához

ajánlat

Reszelt parmezán sajt a tetejére, fokhagymás pirítós mellé.

Aki nem eszi a paradicsomos ételeket, mert savas, ezt nyugodtan fogyaszthatja, mert a sárgarépa semlegesíti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsemlét kevés vízben vagy tejben áztatjuk, kifacsarjuk, szétmorzsoljuk, vagy a hús után lederáljuk (akkor könnyebb elmosni a darálót). A vöröshagymát meg a fokhagymát lereszeljük, a petrezselymet felaprítjuk.
  2. A gombóc hozzávalóit egybegyúrjuk, 3 cm átmérőjűre formázzuk, és a közepes lángon felhevített olajon megpirítjuk. Kiszedjük egy tányérra, félrerakjuk.
  3. A szószhoz finomra vágjuk a vöröshagymát, megpirítjuk, és hozzáadjuk a szintén finomra vágott fokhagymát, amit állandóan kevergetve pirítunk, nehogy megégjen.
  4. Hozzáadjuk a sárgarépát lereszelve, a paprikákat meg a cukkinit felkockázva, és 8-10 percig pároljuk.
  5. A sűrített paradicsomot elkeverjük a vízzel, hozzáöntjük a zöldségekhez, most adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a fűszereket, a cukrot.
  6. Jól összekeverjük, visszarakjuk a gombocokat, felforraljuk. Kis lángon főzzük 40 percig, néha óvatosan megkeverve vagy csak megrázogatjuk, hogy ne ragadjanak le a gombócok.
  7. A tésztat kifőzzük. Amikor a szósz készen van, a gombócokat kiszedjük egy tálba, és a tésztát meg a felaprított petrezselymet hozzákeverjük a szószhoz. Tálalaskor mindenki ízlés szerint rakhat a tesztájára a gombócokból.
  • elkészítettem: 39 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 421
elküldve: 6
receptkönyvben: 334
elkészítve: 10/19
Facebookon megjelent: 1

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

paradicsomszószban főtt húsgombócok tésztával, húsgombócos paradicsomos tészta, paradicsomszószos tészta húsgombóccal

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-10-07 08:46

Kedves witch!

Ma ez a csoda lesz az ebéd, nagyon kínálta már itt magát nekem, és ma elkészítésre kerül, várom mit szól e csodás fincsiséghez a család. :)
Én már a reci elolvasásakor tudom, mire tudok és mire fogok számolni, ők csak az tálaláskor látják és a tányérjukon elkezdve enni, érzékelik, hogy milyen,...és ez, a tésztaétel nem először fog készülni, ezt már mint anya tudom,...az ilyen ételek a kedvenceik... :D
Szép napot és hetet kívánok!

Éva-Anyóca

witch
witch / witch Mon, 2013-10-07 15:02

Kedves Eva-Anyoca!
Nalunk ez mindenkinek a kedvence, ha szarvacska tesztaval keszitem, akkor a
paromnak is. Eredetileg Olasz recept, de Ok kulon fogaskent talaljak a gombocokat.
Az itteniek meg egybeborogattak, hogy ne kelljen annyit gatyazni az evessel.
Szep hetet Neked is!
udv:witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-10-10 08:58

Kedves witch!

Külön tálalják a gombócot és külön a szósszal összekevert tésztát? :)

Úgy is jó, de egyben tényleg , hát valahogy nem gatyázás, és gyorsabb, meg amúgy is, együtt is ehető, finom, tálalható, látványos, miért is ne? :)

Azt a tészta módozatot szereti csak a párod?
Mondjuk, én rettentő sokáig ódzkodtam a pennétől,...nem volt igazán a kedvenc, viszont annyi recept van, ami szinte kiköti, hogy ehhez spagetti, ehhez makaróni, ehhez lasagne tészta, ehhez mondjuk rigatoni,...és azért mert...indokolva, hogy miért szélesmetélt, hogy a szósz egyiknek és másiknak hogy tapad rá, mint zöldséges szósz, tejszínes szósz, paradicsomos, húsos....becsülettel végig is próbáltam, de: valahogy hiába főtt meg az a penne előírás szerint, én nekem nem ízlett, sok idő kellett, hogy agyilag hiába tudtam, hogy ez is egy tészta, és szósszal tálalva, mégis valahogy más íze volt , mint bármelyik addig ismert tésztának,...mára már szeretem, eszem, a család is,...de tagadhatatlan, hogy a kedvenc: makaróni, spagetti, linguini és a rigatoni. Kagyló is fura, rengeteg nagyság és forma van, ami kagyló névre hallgat, azok is bejönnek, tagadhatatlan.........És még nem is ismerjük azt a sok ,( legalábbis én tutira nem :) ), állítólag több száz tészta formának, a nevét, amit az olaszok kis ujjukból kiráznak és ismernek....

Ha még tudsz ilyen finom tésztás ételt, szeretettel várom. :D

Remélem , hogy jól vagytok, szerencsére már csütörtök van!!!!!!!!!!!!!!! Happy!!! :D

Éva-Anyóca

witch
witch / witch Thu, 2013-10-10 14:15

Kedves Eva-Anyoca!
Igen, szerintem ugy gondolkodnak, mint mi. Peldaul a husleveshez hasonlitanam ezt
a talalast, mert mi peldaul azt esszuk igy, hogy kulon a leves es kulon a hus.
Foleg, ha marhahus levesrol van szo, mert ahhoz meg meggyszosz meg krumpli
koret is van. Ugy vettem eszre, hogy az europaiak nagyon egyforman gondolkodnak.
Ezt itt lehet inkabb eszrevenni es az amerikaiak azok, akik mindent egybeborogatnak.
A parom peldaul meg nem enne a csirke pitejuket, pedig nagyon finom, mert
neki furcsa, hogy a husleveshez hasonlo toltelek van egy piteben. Az aprobb
tesztakat meg azert preferalja, mert O "idore" eszik, egy masodperc alatt
akar megenni mindent. :o)
Nekem a kedvencem a penne, nagyon tetszik az alakja, hehe. Van egy szuper
receptem vele ami vegul is a lasagne egyszerusitett valtozata. A kagylot is
szeretem, a piciket pl. paradicsom levesbe, ott csucsulnek a kis
fulecskek tele edes paradicsommal, yummy! Az oriast pedig hussal toltom
es reszelt sajttal a tetejen megsutom. Huh, mostmar ehes is lettem es
mar leszoktam a reggelizesrol, hogy birom ki delig? Reggel 8 van nalunk.
Puszi-puszi, witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-10-11 09:33

Kedves witch!

Nem semmi, azért, hogy ki honnan jön, és mi az ízlése, mit enne meg, mit nem,...ezért vagy azért... :)
Azt a pitét, ha ízesítésre jó, azért én talán megkóstolnám..... :)
Nálatok még úgy van a marhahúsleves, hogy külön a hús, mert meggyszósszal és főtt burgonyával tálalod? :) De jó!! :D
Hú, én már rég csináltam így, most visszahoztad a régi emlékeimet, lehet családdal konzultálva , fogok így készíteni... nyami, fincsi volt annak idején, emlékszem a suliban a napköziben, a gimiben a menzán, anyuméknál az oviban és a bölcsiben a munkahelyén is,...hát igen, annyira rég volt, én meg itthon valahogy elfelejtettem,...csak addig volt így, amíg sűrűn ment a főzelék, egy héten többször is, amíg kicsik voltak a gyerekek,...Na, erre a fincsiségre most nagyon rákattantam,...hétvégére megérdeklődöm, készülhet-e, ha nem, a jövő hét tuti lesz. :)

Nahát, a Te kedvenced meg a penne... :) :)

Igen, a férfiak sokszor vagy nagyon kiélvezve és lassan étkeznek, vagy a másik véglet, hogy gyorsan esznek, bekapás, nyelés, és szinte fogalma sincs, hogy mi a csudát is eszik,...ilyen is van.. :)
A kagylókat imádom, a nagyságuktól függ tényleg, mibe vagy mihez főzöm, belefőzöm valamibe, vagy tölti az ember, meg ilyenek,....a picikék azok szuperek, a fincsi édes paradicsomlevesben.. :) Az óriások meg töltve.., gombásan, vagy zöldségesen, húsosan,...variálhatjuk, ahogy akarjuk... :)

Én is éhes lettem, nekem most már délelőtt van, de: a vegyes gyümölcslevesem kész, már csak hűlnie kell , nem szeretik tűzforrón. A második fogás fele megvan, már csak össze kell rakni, összesütni.
Most, hogy ideültem, én is sikeresen éhes lettem, bár: egy kis szelet pirítóst reggeliztem, a gyógyszereim miatt...
Délután szuper lesz, péntek délután!!!!!, végre nem kell tanulniuk, a gyerekeimnek, - viszont járkálunk boltokba, mert csak jön a tél, és ne érjen meglepve minket, ( most indián nyár van, még a nap is süt, a kedvem legalábbis jobb :) , - de nagyon megnyomta az embereket, legalábbis itt a környezetünkből ez a hír, jó is, nem is,...aztán ha vissza jön a hideg, akkor vége, megint azért lesz rosszul sok ember, mert jön a hideg...ááá ), - szóval, ruhavásár, téli csizma, kabát télre, meg ilyenek, mert hirtelen tud jönni mostanság a változás időjárásban is. És legyünk rá készen.

Puszillak, vigyázz magadra, magatokra!! :D

Éva-Anyóca

witch
witch / witch Fri, 2013-10-11 14:14

Kedves Eva-Anyoca!
Az a recept fel van toltve egyszemelyes csirkes pite neven. :o)
Vegul is megertem, hogy nem akarja megkostolni, mert en meg az
angolos teaval voltam ugyanigy, hogy meg nem kostoltam volna.
Tea tejjel???? Pffuuuuj! Citrommal meg cukorral, na az igen! :)
Egyszer aztan nem volt valasztasom, megkostoltam es annyira
izlett, hogy szinte naponta iszom.
A hagyomanyos magyar eteleket foleg a lanykam miatt fozom, mert
ha itthon nem eszi, akkor hol? Nyugodt szivvel mondhatom, hogy
a nagy klasszikusokat, de a hetkoznapi olcso es egyszeru, de meg
a sutemeny csodakat is mind ismeri-kostolta-szereti. Pont ettol
van elajulva, hogy a magyar/europai etkezes, de foleg a desszertek
mennyire valtozatosak es kulonbozoek.
De, jo hogy penteken nincs hazi feladat, bezzeg itt, ha! Itt a
hetvege, tobb idotok van tanulni. Most itt is eleg jo ido van meg.
Sokaig tart az osz, az igazi kemeny tel inkabb januartol indul, de
akkor majus elejeig tart. Viragot, zoldsegfelet is csak akkor
lehet kiultetni, mert addig fagyok lehetnek. Igy a lecso szezon
peldaul augusztusban indul.
Puszi-puszi, wich

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-10-08 09:40

Kedves witch!

Hatalmas sikere lett!!!!!!!!!!!!! :D

Kinyalták a saját tányérjukat, és mondhatom : a tálaló tálat, és amiben főztem a szószt is, ....már csak a tésztát kifőző edény kinyalását vártam. Na persze azt nem.... :) :) :)

Ismétlés lesz, ha rajtuk múlna, akkor már ma!! :) :D

Azért, lehet hogy megpróbálom, lehet, hogy csak egyszer, hogy nem turmixolom, hanem kissé látványosabb lesz az a zöldségtömeg, de majd meglátom, ....nagyon finom lett, a párommal együtt úgy döntöttünk, ez a rendszeresen készítendő ételek-kedvencek közt szerepelni fog ezután. :)

Szép napot kívánok! :)
Itt most melegebb az idő, mint múlt héten, akkor biza volt -2 és -3 fok, az ország leghidegebb helyén volt -9.3!!! Most reggel 10 fok tájt van,(legalábbis itt felénk), egész pontosan a városunkban, és a mi teraszunkon), nappal süt a napocska, és kb. 15-18 fok van. Ez kitart a héten, aztán újra vissza fog zuhanni a hűvös_hideg őszbe, ami volt már a múlt héten.....sokan már be is gyújtottunk, nem csak a gáz alap fűtését, hanem bizony a fás, minden napos stabil fűtést-tüzelést is. Mi a kandallóban. Hát, hidegben más meleget ad, mint a konvektor,...mert az csak melegecske, meleg talán, és a gázóra meg forog, mint egy bolond...és aztán fizess.. :(

witch
witch / witch Tue, 2013-10-08 17:19

Kedves Eva-Anyoca!
Te jo eg, hat, akkor tenyleg izlett! :o) Koszi, hogy megirtad, olyan jol kezdodott igy
a napom, mert ez nagyon feldobott! Itt vihogok a gep mellett es ilyenkor a parom
csak pislog, hogy mi bajom? A turmixolni csak akkor szoktam, ha a lanykam
baratai jonnek az amerikaiak, nalunk mindenki zoldsegevo ugyanis.
Azta, az szuper lehet, kandalloban kicsit befuteni. Na, nem a hideget irigylem, hanem
a fa ropogasa, az illata, a lobogo lang, huh az csodasan stressz oldo. Belebambulni
a tancolo, pattogo tuzbe. A mienk elektromos, az nem az igazi, de jobb mint a semmi.
Jaj, a gazt ne is mondd, itt is olyan draga, nekem azert van villany tuzhelyem.
A gazhoz kepest fillerekbe kerul, de csak a sutes-fozes, a futes az igy is-ugy is
eszbontoan draga.
udv:witch

699
csirkecomb 25 dkg
csirkemell filé 25 dkg
zsemle 1 db
vöröshagyma 1 kis fej
tojás 1 db
fokhagyma 2 gerezd
1 tk
bors 1 tk
petrezselyem 0.5 csokor
napraforgó olaj 1 dl
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
sűrített paradicsom 17 dkg
cukor 2 ek
sárgarépa 2 db
oregánó 1 tk
bazsalikom 2 tk
víz 5 dl
piros kaliforniai paprika 3 db
cukkini 2 kis db
paradicsom 4 db
petrezselyem 0.5 csokor
tészta 50 dkg
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 teáskanál
víz 2.5 l