Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomleves szicíliai stílusban

Paradicsomleves szicíliai stílusban
Paradicsomleves szicíliai stílusban
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régóta kerestem egy finom paradicsomleves receptet, ami könnyű és igazán laktató is. Ez a leves nem is csak isteni, hanem nagyon kiadós, és olaj vagy rántás híján még kalóriaszegény is. Azon ismerőseim körében is nagy sikert aratott, akik nem nagyon rajonganak a levesekért. Ha valaki egy kis újdonságra vágyik, akkor nyugodtan készítse olyan formán, ahogyan a receptben leírtam, kivájt cipóban fogyasztva, sajttal meghintve. Amikor a meleg leves feloldja kicsit a cipó belsejét, akkor az is kanalazhatóvá válik, és egyszerűen mennyei íze lesz a paradicsomlevessel együtt.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A tálaláshoz

ajánlat

Száraz fehérbor ajánlott mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Igazából a 0. lépés, akinek nem áll rendelkezésére húsleves, csupán az figyeljen ide. Mivel készítéskor nekem sem volt kéznél, kénytelen voltam kipróbálni valamelyik márkahálózat húsleves alapját (én a marhahús alapot ajánlom, szerintem csirkéhez is tökéletes fűszerezése van). Személy szerint 2 db-ot használtam fel másfél liter víz mellé.
  2. Elővesszük a húslevest. Abban főzzük a csíkokra vágott csirkemellet, és beledobjuk a kettévágott és korábban megpucolt zellergumót. Közben lassú lángon hagyjuk főni, addig a többi hozzávalóval foglalkozunk.
  3. Megpucoljuk a 3-féle hagymát, és mindet apró és vékony karikákra vágjuk. A csemegehagymát nagyjából a szár feléig szeleteljük fel, és azt is bedobjuk a teflonedénybe. A vöröshagymát héjával ellentétes irányban apró részekre vágjuk, mivel fontos, hogy ne ennek a jelenléte domináljon majd a levesben. Egy kevés vízzel hígítjuk fel, ehhez a leveshez ugyanis nem fogunk olajat használni. Sűrűn kavargatjuk.
  4. A répákat megpucoljuk, és a zellerszárral együtt vékony karikákra vágjuk, majd ha már a hagymák üvegesre kezdenek sülni, hozzáadjuk a répát, és tovább keverjük a zöldségeket (Fontos megjegyezni, hogyha nem olajban sütjük a hagymákat, csak teflonedényben és némi vízen, ugyanúgy nem fog leégni, ha odafigyelünk a sűrű kavargatása).
  5. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk róluk a héjat. Eltávolítjuk a csumájukat, és egy botmixer segítségével teljesen eldolgozzuk őket.
  6. Ha elkészültünk a hagyma-répa szekcióval, hozzáadjuk a pürésített paradicsomot, és jól összekavarjuk őket. Pár percig hagyjuk összeérni az ízeket, és mikor már kicsit kezd a paradicsomokból visszamaradt víz eltűnni, akkor hozzádobjuk a bazsalikomleveleket és nagyjából 2 ek oregánót, illetve érzéssel némi majorannát. Kevergetjük őket, és mikor már összerotyogtak, lehúzzuk a tűzhelyről.
  7. Egy nagy lábast veszünk elő, amelyben elfér a másfél liter húslevesünk, és a további párolt zöldségek. Felöntjük a húslevessel a zöldségeket, majd elővesszük a fél liter paradicsomlevet, és ráöntjük az egészre. Ekkor kerül bele a brokkoli. (Mivel én direkt kalóriaszegény ételként próbáltam ezt a levest megkreálni, ezért a brokkolirózsák tetejét belekapargattam a levesbe. Az apró zöld részek egyfajta levesbetétként is funkcionálnak majd.)
  8. A gomba is sarkalatos pontja a levesünknek. Külön serpenyőben, igény szerint némi vízzel (én üveges csiperkegombából csináltam saját levével) megpirítjuk a gombát, és hozzáadjuk a leveshez.
  9. Ha már minden belekerült, akkor lehet tovább ízesíteni a levesünket. Ekkor egy jó adag metélőhagymával (nagyjából másfél evőkanál), sóval és borssal ízesítjük a levest. (Cukrot nem szoktam bele tenni, mivel ebben az ételben alapvetően is inkább a sós ízek fognak dominálni.) További fűszerek még mehetnek bele ízlés szerint a korábban felsoroltak közül. (Én általában ilyenkor ételízesítőt, oregánót, bazsalikomot szórok  még rá, hogy igazán karakteres ízvilágot érjek el.)
  10. Addig forraljuk, amíg az összes hozzávaló megpuhul kicsit.
  11. Egy vastag kérgű cipót kettévágunk, és kivájjuk a belsejét. Belekanalazzuk a levest, és megszórjuk sajttal. Jó étvágyat!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 463
elküldve: 0
receptkönyvben: 58
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Déóeri

Mióta szakács: 2011.05.15.
3 recept

receptjellemzők

nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

gazdag paradicsomleves, szicíliai paradicsomleves cipóban, mediterrán raguleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

523
szárnyas alaplé 1.5 l
paradicsomlé 4 dl
csirkemell filé 50 dkg
paradicsom 3 kis db
zeller 1 kis db
sárgarépa 2 kis db
brokkoli 20 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
zöldhagyma 2 közepes db
csiperkegomba 15 dkg
fokhagyma 2 gerezd
bazsalikom 1 marék
oregánó 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
snidling 0 ízlés szerint
parmezán sajt 10 dkg
rozskenyér 25 dkg