Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paprikás-gombás töltött csirke

Paprikás-gombás töltött csirke
Paprikás-gombás töltött csirke
95 perc / előkészület: 35 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a töltött csirkét, most azonban egészben töltöttem, -találtam a zacskós fűszerek közt egy érdekes ízkombinációt, szerettem volna kipróbálni. Ez a paprikás ízű fűszeralap.

A tölteléket én gondoltam ki : a csirkemájat ,májkrémet,  zöldborsót,főtt tojást , virslit, paprikás kolbászt, stb.,(amivel eddig variáltam a tölteléket, vagy minddel, vagy csak egy-kettővel, belőlük),  most kihagytam, helyettük: szeletelt gomba és  aszalt paradicsom került bele. Nagyon-nagyon  finomra sikerült. A rozmaring is kellemesen érezhető volt benne. :-)

Készítettem a  burgonyából és kicsit a rizsből is, mind a kétféle köret illett hozzá. Máskor is el fogom készíteni az egészben töltött csirkét,  akkor mással fűszerezem a tölteléket.

A családnak nagyon ízlett. :-)

hozzávalók / 5 adag

A töltött csirkéhez

A körethez

A tálaláshoz

ajánlat

A sütőzacskót azért szeretem, mert nagyon finommá, porhanyóssá, ízletessé teszi a benne sülő húst, nem ég le, nem pirul túl, szaftos marad, és nem kell sokáig mosogatni az edényeket. Tálalhatunk a hús mellé burgonyapürét is, vagy rizibizit, esetleg sült burgonyát is. Finom bort kínáljunk hozzá, de házi szörppel is kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Minden hozzávalót kikészítünk az asztalra, egy kis tálba  tejet öntünk, a zsömlét ebbe áztatjuk,  a konzerv gombáról a levét leöntjük.
  2. A csirkét átnézzük, ha kell a maradék tollakat, szőrszálakat lepörköljük róla, kiszedegetjük.
  3. Egy tálban a kinyomkodott zsemlét és az összes fűszert, a szeletelt gombát, felaprított  aszalt paradicsomot  és a nyers egész tojásokat, összedolgozzuk.
  4. Kevés olajon (kb. 1-1 1/2  ek) a vöröshagymát és a fokhagymát kevés sóval fedő alatt megpároljuk és kihűtjük, így tesszük a töltelék alapanyaghoz.
  5. Egy evőkanállal a csirke belsejébe töltjük, amit fogpiszkálóval, vagy hústűvel fogunk össze (a csirkét a püspökfalatnál bontottuk ki).
  6. Használhatunk tasakos "paprikás csirkesült" alapot, amelyet kevés olajjal elkeverjük,( 2 evőkanálnyi ), és egyenletesen a csirkét mindenütt kívülről bekenjük vele, mindenhova jusson.
  7. A csirkét így tesszük bele a tasakba, és zárjuk le, a tetején 5-6 lyukat szúrunk. A csirke melle van felül.
  8. Tepsibe téve, a sütő középső rácsán pároljuk, pirítjuk (megnézzük, és ha szükséges, még adunk 10-15 perc sütési időt).
  9. A sütés ideje alatt a burgonyát héjastól sós vízben megfőzzük, és a vízben kihűtjük, majd a vizet leöntve, pár perc után, kihűlt állapotban megpucoljuk, és a kész csirkével tálaljuk.
  10. A mosott rizst a jénaiba tesszük kevés olajra, majd bele a só, petrezselyemzöld, esetleg bő kétszeres víz, és a sütőben készül el (kb. 40 perc alatt), majd pár percig benn hagyjuk, hogy teljesen kiperegjen, ezzel is tálalhatjuk a kész csirkét.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 128
elküldve: 0
receptkönyvben: 66
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

aszalt paradicsomos-gombás töltött egész csirke, paprikás töltött csirke aszalt paradicsomos töltelékkel, töltött csirke

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Iszeitz
Iszeitz Fri, 2016-01-29 13:26

Kedves Éva!
Szeretném elkészíteni a receptet, de nem tudom, hogy tudok-e sütőzacskót szerezni. Szerinted, ha jénaiban készítem (lefedve), akkor hasonló eredményt kaphatok?
Előre is köszönöm a válaszodat! :)

Orsianyu
Orsianyu Sat, 2012-12-15 23:55

Kedves Éva!
Kezdő asszonykaként töltött csirkét szeretnék az ünnepi asztalra varázsolni. Az eddig megnézett receptekben mindig csak a bőr alá rakták a tölteléket, te viszont a csirke közepébe...a bőr alá nem is tettél? Jól átsült így is az egész??
Köszönöm:
Orsi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-12-17 11:49

Kedves Orsianyu!

Igen, mivel sütőzacskóban sült-párolódott.:-O
Természetesen tehetsz a bőre alá is, és az ízvilágán is nyugodtan változtassál, a tölteléknek, ahogy te illetve ti szeretnétek.:-O
Békés, boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok!
Éva-Anyóca

Orsianyu
Orsianyu Sun, 2012-12-23 23:05

köszönöm, viszont kívánom!
Minden hozzávaló itthon van, holnap hajnalban indul a csirkesütő akció:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-12-23 23:08

Kedves Orsianyu!

Sok sikert kívánok hozzá, biztos sikerülni fog, csak ne izgulj,a Te ízeiddel, belevalóiddal első osztályú lesz! :-O
Boldog, békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok, finom vacsorát, jó beszélgetést!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-01-29 11:16

Kedves Gyermely2009!

Nagyon örülök neki, köszi:-))

Igen, igen, a csirke betöltése, és kívülről való fűszeres bekenése után, beletettem a sütőzacskóba, lezártam, és tepsibe tettem, amit előtte kicsit bevizeztem, nem áll a víz benne, csak át van öblítve, középső rács, sütő, és már mehet is be .
Sül ebben a zacskóban, és a végeredmény az, amit a zacskóból kiszedve, a tálon lefényképeztem.:-)))
És finom, és puha, és porhanyós, átveszi az ízeket, szóval nekem és remélem Neked is bejön:-)))
Bátran készítsed, bármilyen más húsnál is.
Szép napot, jó főzést-sütést kívánok!
Éva-Anyóca

Gyermely2009
Gyermely2009 Sun, 2012-01-29 09:54

Szia Éva! Ma e Te recepted alapján fogom készíteni a töltött csirkét. Még nem használtam sütőzacskót, ezért a kérdés:abban is ilyen szép pirosra sül a hús, vagy ki kell venni belőle hogy szép színt kapjon? Köszönöm a receptet!

1077
csirke 1.4 kg
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 2 közepes fej
napraforgó olaj 2 ek
petrezselyem 2 ek
zsemle 3 db
tej 2 dl
tojás 3 db
szárított paradicsom 10 db
gombakonzerv 29 dkg
rozmaring 3 teáskanál
négyszínű bors 0.5 kk
1 kávéskanál
szárnyas fűszerkeverék 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek
burgonya 12 közepes db
rizs 30 dkg
0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 teáskanál
savanyú káposzta 25 dkg
csemegeuborka 20 dkg