Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Palóc-csángó gulyás

Palóc-csángó gulyás
Palóc-csángó gulyás
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik nap eszembe ötlött, hogy mivel itt az ősz, és az esték-reggelek hidegebbek, ráadásul napközben a szél át tudja fújni az embert, hát össze kéne hozni valami kellemes levest, ami átmelegíti a testet. Munka közben voltam, és egyre járt az agyam, mígnem rájöttem a megoldásra, csakhogy szerencsémre-szerencsétlen módon, összecsúszott a fejemben a két népcsoport gulyásának a jellemzője, így született meg ez a hibrid, zöldbabos-káposztás gulyásleves. És milyen finom, édeskésen telt lett így!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Fogyasztása a krumpli miatt történhet kenyér nélkül, de mivel lényegét tekintve gulyás, és a nagy szelet fehér kenyeret javasolnám mellé. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felaprítjuk a hagymát és a húst, előbbit megsózzuk, megborsozzuk, megpaprikázzuk, majd bő olajon megpirítjuk. Használjunk olyan edényt, ami minimum 4-5L űrtartalmú. Amikor picit üvegessé válik, hozzáadjuk a (lehetőleg minél apróbbra vágott) lapockát. Fakanállal kevergetjük, amíg a hús szép fehérre nem sül.
  2. Ezután jöhet még egy kör sózás - borsozás - paprikázás, megszórjuk a rozmaringgal, fokhagymanyomóval belepasszírozzuk a megpucolt gerezdeket, beledobjuk a leveskockát, majd felengedjük annyi vízzel, ami már ellepi (ez kb. fél liter körül lesz).
  3. Fedő alatt puhára főzzük a húst, amikor már eléggé puhának érezzük, hozzáadjuk az apróra szeletelt répákat és a babot. Ez után ismét felöntjük vízzel (kb. 1 L), és tovább főzzük fedő alatt, amíg a répa és a bab is puha nem lesz. Ezek után adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és az apróra vágott káposztát.
  4. Mikor a krumpli is kellően megfőtt (két ujjunkkal erőlködés nélkül szét tudjuk nyomni), belekeverjük a tejfölt, végül egy utolsó rohammal összeforraljuk.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 51
össznézettség: 4 922
elküldve: 1
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Damien

Mióta szakács: 2018.10.02.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Palóc leves, Csángó leves, Gulyás leves, Palóc gulyás, Csángó gulyás

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

553
sertéslapocka 70 dkg
fehér hagyma 3 nagy db
fokhagyma 3 gerezd
zöldbab 45 dkg
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
burgonya 4 db
tejföl 370 g
savanyú káposzta 20 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
paprikakrém 1 ek
leveskocka 1 db
rozmaring 0 ízlés szerint
olívaolaj 3 ek
víz 1.5 l