Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pájsli

Pájsli
Pájsli
195 perc / előkészület: 15 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a disznóvágások ideje és nagyon sokan szeretik, el is készítik ezt a finom, régi sváb ételt. Nem kell azért disznólkodnunk, hogy hozzájussunk az alapanyagokhoz, hisz egy kis utánajárással mi is beszerezhetjük. Próbáljátok ki. Megéri!

hozzávalók / 6 adag

  • ½ sertéstüdő
  • 1 sertésnyelv
  • 1 sertésszív
  • 2 sertéslép
  • 30 dkg sertéslapocka
  • 4-5 babérlevél
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 ek só
  • 1 mk egész bors

 A mártáshoz:

  • 1 ek zsír
  • 4 lapos ek liszt
  • 1 ek kristálycukor
  • 2 fej vöröshagyma
  • mustár (ízlés szerint)
  • 1 citrom leve (ízlés szerint)
  • 2 dl tejföl (20%)

ajánlat

 Knédlivel vagy zsemlegombóccal tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A belsőségeket és a húst megmossuk, feltesszük egészben (kivétel a lép, azt 1órányi főzés után tesszük bele)  főzni a fűszerekkel együtt. Fedő alatt puhára főzzük, majd kivesszük a húsokat hűlni. 
  2. Ha a húsok kihűltek, a tüdőből a hörgőket eltávolítjuk. A megtisztított húsokat vékonyra daraboljuk, és félretesszük. 
  3. Lábosban a cukrot karamelizáljuk, aztán félrehúzzuk a tűzről. Beletesszük a zsírt, apróra vágott vöröshagymát  megpirítjuk. Ezután a lisztet is belekeverjük, és rántást készítünk belőle. 
  4. A leszűrt hús főzőlevével felöntjük, ízesítjük mustárral, a citrom levével, sóval (ha szükséges). Kb. 15 percig főzzük.
  5. Végül beletesszük a húsokat és a tejfölt, és összefőzzük.
  • elkészítettem: 33 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 53
össznézettség: 83 741
elküldve: 6
receptkönyvben: 191
elkészítve: 15/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
217 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – 0 vércsoport
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: német
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

szalontüdő, savanyú tüdő, hagymás-tejfölös pájsli

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

il-di.
Il-di. / il-di. Sun, 2016-01-17 11:41

Kedves Marcsi!
Tőled tudtam meg, hogy ez az étel, sváb eredetű. Nagymamám készített gyerekkoromban, nem túl gyakran. Most értettem meg miért, elég pepecselős étel, viszont isteni finom. 20 évvel ezelőtt ettem utoljára. Elkészítési módról nem hagyott ránk semmit, ezért most nagyon megörültem, amikor rábukkantam a receptedre. A mártáson kívül még látok valamit a képen, talán az lehet a zsemlegombóc? Annak a receptjét is megosztanád velünk? Köszönöm a megosztást! Üdvözlettel: il.di.

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Mon, 2016-01-18 17:54

Kedves il.di. Örülök, hogy örömet szereztem e recepttel, okvetlenül készítsd el ha finomsággal akarsz nosztalgiázni!! Klasszikus körete a zsemlyegombóc, amihez rengeteg receptet találsz az oldalon, én mostanában ezzel: http://www.nosalty.hu/recept/knedla tálalom! Szépek a sütijeid! Üdv. Marcsi

il-di.
Il-di. / il-di. Tue, 2016-01-19 09:38

Köszönöm kedves Marcsi a segítséged, ezt tényleg el kell készítenem. Ami finom nem merülhet feledésbe! A dicséreted is jól esik :) Üdv.: il-di.

Kőri Ibolya
Kőri Ibolya Mon, 2014-09-29 06:26

kedves Marcsi, nagyon jól néz ki a pájslid, és nagyon finom is, gratulálok.
üdv.Ibolya.

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Mon, 2014-09-29 17:18

Kedves Ibolya.
Köszönöm az elismerést, egyik kedvenc ételünk. Nem értem, hogy sokan miért nem szeretik a belsőségeket. Például a "Szekszárdi sertésszív" receptem nem érdekel jóformán senkit.
Nagyon szép hetet kívánva, üdvözöllek, Marcsi

derpa
derpa Sun, 2012-01-22 18:32

Kedves Marcsi! Félreértettél. Csupán az emlékem szerint régen nem tettünk bele mást, mint tüdőt, szívet, nyelvet. Ettől pájsli, mint nagyapám mondta. Májat, vesét biztos, hogy nem tettek bele. Persze lehet variálni, de akkor már nem pájsli. Idézet: "Nem az a félcipő, amit a vonat kettévágott"

üdv Laci

derpa
derpa Sun, 2012-01-22 17:02

Kedvenc ételem. Vas megyében ismert étel. Jó a recept, de én a lapocka helyett a nyelv és a szív mennyiségét növelném. Olyant, hogy sertéslép, már évek óta nem láttam a hentesnél. Szerencsés vagy, hogy tudsz szerezni.

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sun, 2012-01-22 18:24

Kedves derpa!
Tehettem volna még bele májat és vesét is ami talán még finomabbá varázsolta volna, hiszen ez egy belsőségekből készült savanykás finomság. De ez most így alakult, nagyon finom lett!!!!!!!!
Sok sikert kívánok az alapanyagok beszerzéséhez.
Üdv: Marcsi

andora22
andora22 Sun, 2012-01-22 11:59

Leves formájában - édesanyám által elkészítve - gyerekkori "szerelmem"