Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagymás-tejfölös pájsli

Hagymás-tejfölös pájsli
Hagymás-tejfölös pájsli
135 perc / előkészület: 90 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen keresztyén családokban is kedvelt étel volt, mára már az izraeliták sem nagyon készítik. Babra munka a tüdővel való foglalatoskodás, de szerintem nagyon megéri!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki a becsináltakat, belsőségeket, illetve savanykás ízeket kedveli.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A többször átmosott tüdőt nagyobb darabokra vágjuk, feltesszük hideg vízben főni, hogy a víz nagyjából lepje el.
  2. Az első habot kanállal leszedjük, majd beletesszük a karikára vágott zöldségeket (répa, gyökér), a nagyobb darabokra vágott hagymát és a karikákra vágott citromot.
  3. Fűszerezzük sóval, babérlevéllel, majorannával, őrölt borssal.
  4. Lassú tűzön puhára főzzük (a tüdő "kimászik a fazékból"), majd leszűrjük.
  5. A tüdőt félretesszük hűlni, a zöldségeket leturmixoljuk kevés főzőlében. Visszatesszük takaréklángra.
  6. A tüdőt megtisztítjuk a vastagabb hörgőktől, és falatokra (csíkokra) vágjuk.
  7. Kanálnyi olajon a liszttel rántást készítünk, beletesszük a kristálycukrot, és kevergetve karamellizáljuk.
  8. Beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük kevés főzőlével.
  9. Adunk hozzá egy ek mustárt. Csomómentesre keverjük.
  10. A főzőlevet forrásig hevítjük, és berántjuk a híg rántással.
  11. Ha felbugyog, hozzáadjuk a tüdőt, és felforraljuk.
  12. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá, tetejére vékony citromkarikát teszünk.
  13. Köretnek leginkább zsemlegombócot ajánlok, de knédlivel is nagyon finom.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 172
elküldve: 2
receptkönyvben: 45
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Robág Etnel

Mióta szakács: 2011.06.15.
14 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: zsidó
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szalontüdő, szaftos tejfölös szalontüdő

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lorka
Lorka / lorka Wed, 2013-04-17 14:38

Sertéstüdőből szerintem soha nem készítették zsidó konyhákban ;)

Strangebass
Strangebass Mon, 2016-01-04 22:09

Marha tüdővel való megvalósítást ismerek, de tejföllel ez nem zsidó recept, mivel a tejes és a zsíros (még ha kóser is a hús) egy időben való elfogyasztása szigorúan tilos.

535
sertéstüdő 1.5 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
olívaolaj 2 ek
finomliszt 2 evőkanál
tejföl 2 dl
citrom 1 db
sárgarépa 2 db
fehérrépa 1 db
babérlevél 3 db
fűszerpaprika 1 teáskanál
cukor 1 ek
mustár 1 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
majoranna 1 kk