Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalontüdő - göcseji verzió

Szalontüdő - göcseji verzió
Szalontüdő - göcseji verzió
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pejsli a leves volt szerintem.

hozzávalók / 6 adag

Szalontüdő

Zsemlegombóc

Szólj hozzá!

elkészítés

Szalontüdő

  1. A belsőségeket feltesszük egy nagy fazékba főni a fűszerekkel. Kelleni fog a főzőlé is a végén, ezért több vizet érdemes beletennünk.
  2. Most a jön a drasztikus része, mert a tüdőt nem lehet lenyomni a víz alá, de ne csüggedjünk, csak szurkáljuk közben egy tűvel. Szedjük le közben a habot is.
  3. Egy óra után tegyük bele a zöldségeket is meghámozva. Majd lassú lángon kell főzni még egy órán át.
  4. Amikor megfőtt, a belsőségeket vegyük ki, és szeleteljük fel vékony csíkokra. De ügyeljünk a következőkre: - a tüdőből vágjuk ki a hörgőket, - a nyelvről pedig vágjuk le a fehér külső részeket. A főtt répát szintén szeleteljük fel. (Ha pedig van macskánk, nem lesz probléma a maradékkal.)
  5. A másik fej hagymát felszeljük, és megpirítjuk, a lisztet hozzáadjuk, és világos rántást készítünk belőle. Beletesszük a felszeletelt belsőségeket és a zöldséget, majd felöntjük a főzőlével.
  6. Belefacsarunk egy fél citromot, és ízesíthetjük még sóval, borssal. A végén pedig lassú keverés mellett beletesszük a tejfölt. Ha sűrűbben szeretjük, akkor a tejfölbe elkeverünk még egy kanál lisztet, és azzal habarjuk be.

Zsemlegombóc

  1. A hozzávalókat összekeverjük, hogy laza masszát alkosson.
  2. Lobogó, sós vízben kifőzzük a gombócokat 10 perc alatt. Ez néha kevesebb ideig is tarthat, ezért egy adagot kivéve kóstoljuk meg, hogy a közepe is átfőtt-e.
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 75
össznézettség: 47 399
elküldve: 9
receptkönyvben: 73
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Sajtospiritos

Mióta szakács: 2014.06.10.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pájsli, szalontüdő gombóccal, egytálétel belsőségből, savanyú tüdő, hagymás-tejfölös pájsli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2015-02-05 09:11

Kedves Szakácstársam!
A sült velős csont recepted alapján jutottam el hozzád. Nagyon jó receptjeid vannak, amikből néhányat biztosan ki fogok próbálni. A pejslivel ( svábosan pájsli ) kapcsolatban viszont ki kell, hogy javítsalak. Biztosan, hogy szalontüdő volt, amit a svábok knédlivel ( knédl ) készítettek el. A zsemlegombóc a magyarosításkor (szalontüdő ) került mellé köretnek. Az elődeink a disznóölés során semmit sem dobtak ki, így természetesen a belsőségeket sem. Ennek egy példája az általad is leírt szalontüdő receptje. A gasztronómia nem minden ágában vagyok vagyok ennyire otthon, viszont a népi ételek készítésébe elég jól beleástam magam. No meg a kettőnk közötti korkülönbség is adott némi tapasztalatot. További sikeres recepteket és sütés - főzést kívánok:
Zoli

763
sertéstüdő 1 kg
sertésszív 50 dkg
sertésnyelv 40 dkg
sárgarépa 3 közepes db
vöröshagyma 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 3 db
tejföl 3 dl
finomliszt 2 csapott ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
citromlé 0.5 citromból nyert
zsemle 7 db
tojás 3 db
0 ízlés szerint
finomliszt 1 csapott ek
petrezselyem 1 csokor