Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paella wokban

Paella wokban
Paella wokban
150 perc / előkészület: 90 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy vettem észre, hogy a paellakészítés egy elég szabad műfaj. Ahány recepttel találkoztam eddig, annyi különféle volt. Ezért se ijedj meg az összetevők nagy mennyiségétől. Nyugodtan kihagyhatsz, hozzátehetsz hozzávalókat kedvedre. Ezt a receptet az én ízlésem és az itthon talált (maradék) hozzávalók formálták.

Wok: Az igazi paellát a spanyolok egy nagy, széles, lapos, kör alakú serpenyőben, az úgynevezett paellerában készítik. Nekem ilyenem nincs, viszont a wok egy rendkívül sokoldalúan használható konyhaeszköz. Főztem már benne ázsiai "wokos" ételeket, pörköltet, chillis babot, levest. Most bizonyítottam, hogy paella késztésére is alkalmas. :)

Egy spanyol barátom által minőségellenőrizve és jóváhagyva. :)

hozzávalók / 10 adag

Alaplé

  • 1 db csirke (egy 1,8 kg-os csirkéből nyert csontok, a hús megy a paellába)
  • 300 g garnéla (fagyasztott, páncélos)
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 0.5 fej fokhagyma
  • 0.25 db zeller (negyed gumó zeller)
  • 3 szál petrezselyem (petrezselyem zöldje)
  • 0.5 ek bors (szemes, fekete)
  • ízlés szerint
  • 4 l víz (nem használtam fel az összes alaplevet, lefagyasztottam a maradékot későbbre)

Sütés

ajánlat

Az egész alapléhistória vízben feloldott leveskockákkal kiváltható, ha egyszerűsíteni és gyorsítani szeretnénk az eljárást. (Valószínűleg kevésbé autentikus ízt fog eredményezni.)

Nekem ez a mennyiség nem fért el a wokomban, ezért két külön edénybe kellett szétszednem, amikor a rizst hozzáadtam. Egy egyszerű lábas is jól működik.

Szólj hozzá!

elkészítés

Alaplé

  1. A csirkecsontokat és a páncélos garnélákat tegyük fel főni a vízbe. Adjuk hozzá a megpucolt zöldségeket. A hagyma és a fokhagymagerezdek mehetnek egyben, a zellergumót kockázzuk fel. A petrezselymet egészben dobtam bele. Ízesítsük sóval, borssal.
  2. Kis lángon gyöngyöztessük. Minél tovább fő, annál jobb. Itt nincs igazán kőbe vésett határ. Én körülbelül másfél órát főztem, közben előkészítettem minden mást a sütéshez. Ha csúnya hab keletkezne az alaplé tetején, azt merjük le kanállal. A levet pótolhatjuk, ha szükséges.
  3. Miután kész, a csontokat és a páncélos garnélákat ki lehet dobni. (A garnélának semmi íze nincs már ilyenkor, az mind belefőtt a lébe.)

Sütés

  1. Amíg az alaplé fő, tisztítsuk meg a vöröshagymát, és vágjuk apró kockákra. Hámozzuk meg a fokhagymát, és vágjuk fel apróra. A répát karikázzuk fel, a kaliforniai paprikákat, paradicsomot és a zöldhagymát vágjuk 2-3 centis darabokra. Aprítsuk fel a petrezselymet.
  2. A wokban hevítsük fel a kókuszzsírt, dobjuk rá a kockákra vágott vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre.
  3. Adjuk hozzá a paradicsomot, aprított petrezselymet és fokhagymát. Pirítsuk 1-2 percig, hogy kicsit megfonnyadjanak.
  4. Adjuk hozzá a csirkehúst, és folyamatosan keverve süssük át. Kb. 10 perc.
  5. Amikor a hús már nagyjából átsült, adjuk hozzá a zöldségeket. Fűszerezzük a sóval, borssal, sáfránnyal, és süssük tovább, amíg a zöldségek egy kicsit megfonnyadnak.
  6. Adjuk hozzá a rizst és a garnélákat, forgassuk, pirítsuk át 1-2 perc alatt. Itt vigyázni kell, hogy a rizs ne égjen oda. Öntsük fel az egészet az alaplével. Körülbelül kétszer annyi lé kell, mint rizs, tehát 10 bögre. Kis lángon, fedő alatt főzzük puhára a rizst. A rizs szépen beissza a sok folyadékot, és a végén egy száraz állagú ételt kapunk.
  7. Frissen facsart citromlével tálaljuk!
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 979
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Peti

Mióta szakács: 2018.01.14.
8 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: wok receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: spanyol
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

garnélás rizs csirkehússal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

799
csirke 1 db
garnéla 300 g
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 0.5 fej
zeller 0.25 db
petrezselyem 3 szál
bors 0.5 ek
0 ízlés szerint
víz 4 l
garnéla 300 g
sárgarépa 4 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 0.5 fej
zöldhagyma 8 db
fehérbab 200 g
piros kaliforniai paprika 1 közepes db
sárga kaliforniai paprika 1 db
paradicsom 2 közepes db
petrezselyem 4 szál
sáfrány 1 késhegynyi
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
rizs 5 bögre
kókuszzsír 3 ek