r
Nosalty Logó

Narancsos kacsa gyökérzöldségekkel és selymes narancsmártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Narancsos kacsa gyökérzöldségekkel és selymes narancsmártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír

kacsa és zöldségek

narancsmártás

Összesen 1188 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír

kacsa és zöldségek

narancsmártás

Összesen 4753 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír

kacsa és zöldségek

narancsmártás

Összesen 139 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.1 g

Zsír

  • Összesen
    81.7 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    306 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1524.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    693 mg
  • Nátrium
    484 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    478.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    949 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    99 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    320 micro
  • α-karotin
    2485 micro
  • β-karotin
    6096 micro
  • β-crypt
    181 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 1188 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    216.5 g

Zsír

  • Összesen
    326.9 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1224 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6098.8 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    683 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    459 mg
  • Foszfor
    2773 mg
  • Nátrium
    1935 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    234.4 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1912.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3796 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    395 mg
  • D vitamin:
    136 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    68 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    547 micro
  • Kolin:
    708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1280 micro
  • α-karotin
    9940 micro
  • β-karotin
    24383 micro
  • β-crypt
    723 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    1407 micro
Összesen 4753 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    295 micro
  • β-karotin
    724 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 139 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

kacsa és zöldségek

narancsmártás

Elkészítés

kacsa és zöldségek

  1. A kacsamelleket és -combokat sózzuk-borsozzuk. Egy serpenyőben kb. 40g vajat forrósítunk és rádobunk egy szál rozmaringot, majd a combokat és a melleket külön-külön lepirítjuk mindkét oldalukon.
  2. A répákat és a burgonyát meghámozzuk, majd rusztikusan nagyobb darabokra aprítjuk és egy sütőtálba tesszük. Hozzáadunk két kisebb, negyedelt hagymát is, majd vajat rácsipkedünk a zöldségágyra, amit friss kakukkfűvel és rozmaringgal koronázunk meg.
  3. Az előkérgezett kacsacombokat és -melleket ráfektetjük a zöldségágyra és melléteszünk egy fej félbevágott fokhagymát is. A kacsa tetejére locsoljuk a serpenyőben maradt zsiradékot és rácsipkedjük a maradék vajat is.
  4. 165 fokos sütőben 50-60 percet sütjük az egészet, ha túlzottan pirulni akarna a teteje, akkor fedjük le sütőpapírral és alufóliával.
  5. Az egy óra leteltével meglocsoljuk az egészet egy narancs kifacsart levével, majd egy másik narancsot felszeletelünk és a kacsára fektetjük a szeleteket. Visszatesszük a sütőbe és 180 fokon sütjük így 20 percet.
  6. Közben elkészítjük a narancsöntetet (lásd lejjebb). Utolsó lépésként ebből pár kanállal lekenjük a kacsa tetejét, majd grillfokozaton rápirítunk a tetejére kb. 5 percig.

narancsmártás

  1. A narancslevet, az almaecetet, a juharszirupot és az alaplevet egy kis lábasban összeforraljuk, majd addig főzzük, amíg kb. a negyede elfő.
  2. Egy merőkanálnyit kiveszünk belőle, kikeverjük benne a keményítőt, majd visszaöntjük a szószhoz és besűrítjük vele.
  3. Hozzáadunk egy kevés vajat, ízlés szerint sózzuk, elkeverjük, majd félretesszük a mártást a tálaláshoz.
  4. A kacsacombot egészben, a mellet pihentetés után szeletelve tálaljuk a velesült zöldségek mellé, a narancsmártással nyakonöntve.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 4033
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 08.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek

Receptjellemzők

Narancsos kacsa gyökérzöldségekkel és selymes narancsmártással
Rosanics Petra 316 recept

Ha van fogás, ami ünnepi asztalra kívánkozik, akkor ez az egyszerre szaftos és ropogós narancsos kacsa bizony ilyen! A kacsacombok- és mellek zöldfűszerek, narancs és köretként szolgáló zöldségek társaságában sül tökéletesre, miközben egy egyszerű, vajtól selymes narancsmártás is készül hozzá. Nincs is más szavunk rá: egyszerűen tökéletes ez az ünnepi étel!

Hozzávalók

kacsa és zöldségek

narancsmártás

Címlapról ajánljuk

További cikkek