r
Nosalty Logó

Narancsos kacsa gyökérzöldségekkel és selymes narancsmártással

Rosanics Petra
Narancsos kacsa gyökérzöldségekkel és selymes narancsmártással
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

kacsa és zöldségek

narancsmártás

1188
Kalória
54.1g
Fehérje
58.6g
Szénhidrát
81.7g
Zsír
478.1g
Víz
306g
Koleszterin
7.1g
Élelmi rost
20.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír

kacsa és zöldségek

narancsmártás

Összesen 1188 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír

kacsa és zöldségek

narancsmártás

Összesen 4753 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír

kacsa és zöldségek

narancsmártás

Összesen 139 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.1 g

Zsír

  • Összesen
    81.7 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    306 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1524.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    693 mg
  • Nátrium
    484 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    58.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    478.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    949 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    99 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    320 micro
  • α-karotin
    2485 micro
  • β-karotin
    6096 micro
  • β-crypt
    181 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 1188 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    216.5 g

Zsír

  • Összesen
    326.9 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1224 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6098.8 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    683 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    459 mg
  • Foszfor
    2773 mg
  • Nátrium
    1935 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    234.4 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1912.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3796 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    395 mg
  • D vitamin:
    136 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    68 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    547 micro
  • Kolin:
    708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1280 micro
  • α-karotin
    9940 micro
  • β-karotin
    24383 micro
  • β-crypt
    723 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    1407 micro
Összesen 4753 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    295 micro
  • β-karotin
    724 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 139 kcal

Elkészítés

kacsa és zöldségek

  1. A kacsamelleket és -combokat sózzuk-borsozzuk. Egy serpenyőben kb. 40g vajat forrósítunk és rádobunk egy szál rozmaringot, majd a combokat és a melleket külön-külön lepirítjuk mindkét oldalukon.
  2. A répákat és a burgonyát meghámozzuk, majd rusztikusan nagyobb darabokra aprítjuk és egy sütőtálba tesszük. Hozzáadunk két kisebb, negyedelt hagymát is, majd vajat rácsipkedünk a zöldségágyra, amit friss kakukkfűvel és rozmaringgal koronázunk meg.
  3. Az előkérgezett kacsacombokat és -melleket ráfektetjük a zöldségágyra és melléteszünk egy fej félbevágott fokhagymát is. A kacsa tetejére locsoljuk a serpenyőben maradt zsiradékot és rácsipkedjük a maradék vajat is.
  4. 165 fokos sütőben 50-60 percet sütjük az egészet, ha túlzottan pirulni akarna a teteje, akkor fedjük le sütőpapírral és alufóliával.
  5. Az egy óra leteltével meglocsoljuk az egészet egy narancs kifacsart levével, majd egy másik narancsot felszeletelünk és a kacsára fektetjük a szeleteket. Visszatesszük a sütőbe és 180 fokon sütjük így 20 percet.
  6. Közben elkészítjük a narancsöntetet (lásd lejjebb). Utolsó lépésként ebből pár kanállal lekenjük a kacsa tetejét, majd grillfokozaton rápirítunk a tetejére kb. 5 percig.

narancsmártás

  1. A narancslevet, az almaecetet, a juharszirupot és az alaplevet egy kis lábasban összeforraljuk, majd addig főzzük, amíg kb. a negyede elfő.
  2. Egy merőkanálnyit kiveszünk belőle, kikeverjük benne a keményítőt, majd visszaöntjük a szószhoz és besűrítjük vele.
  3. Hozzáadunk egy kevés vajat, ízlés szerint sózzuk, elkeverjük, majd félretesszük a mártást a tálaláshoz.
  4. A kacsacombot egészben, a mellet pihentetés után szeletelve tálaljuk a velesült zöldségek mellé, a narancsmártással nyakonöntve.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 90 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ha van fogás, ami ünnepi asztalra kívánkozik, akkor ez az egyszerre szaftos és ropogós narancsos kacsa bizony ilyen! A kacsacombok- és mellek zöldfűszerek, narancs és köretként szolgáló zöldségek társaságában sül tökéletesre, miközben egy egyszerű, vajtól selymes narancsmártás is készül hozzá. Nincs is más szavunk rá: egyszerűen tökéletes ez az ünnepi étel!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek