r
Nosalty Logó

Murgh makhani, azaz indiai vajas csirke

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Murgh makhani, azaz indiai vajas csirke
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 365 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3662 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 145 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    938.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    257 mg
  • Nátrium
    568 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    153.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    170 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    421 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    11262 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 365 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    258.2 g

Zsír

  • Összesen
    252.7 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9383.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    367 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    488 mg
  • Foszfor
    2572 mg
  • Nátrium
    5676 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.9 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1532.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2057 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    143 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    107 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    212 micro
  • Kolin:
    997 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1700 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    4207 micro
  • β-crypt
    78 micro
  • Likopin
    112621 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 3662 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    4505 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 145 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Első körben pácoljuk be a csirkemelleket, ha van rá lehetőség, érdemes egy egész éjszakára vagy 1-2 órára. Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot a garam masalával és a többi (recept elején) felsorolt fűszerrel, a reszelt citromhéjjal és a sóval. Majd adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott csirkemelldarabokat, és alaposan forgassuk át a páccal. Rakjuk hűtőbe, és hagyjuk állni.
  2. Egy lábasban forrósítsuk fel a ghee-t. Adjuk hozzá a finomra reszelt hagymát, fokhagymát, gyömbért és az apróra vágott chilipaprikát. Pirítsuk pár percig, míg illatos nem lesz.
  3. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és ízlés szerint sót. Öntsünk hozzá egy kevés vizet (opcionális, ha nagyon sűrű lenne).
  4. Tegyük bele a csirkét és a passzírozott paradicsomot, majd keverjük át, és egyszer enyhén forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük tovább fedő alatt 15-20 percig.
  5. Végül, miután a csirke megpuhult, zárjuk el a lángot alatta, és apránként keverjük bele a vajat, folyamatosan kevergetve.
  6. Főtt basmati rizzsel és házi naan kenyérrel tálaljuk, hiszen mindkettő a vajas csirke klasszikus körete.
  • Elkészítettem: 14 alkalommal
  • Receptkönyvben: 239
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 33
  • Össznézettség: 9751
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 21.

Ajánló

A vajas csirke tökéletes, klasszikus indiai körete a párolt basmati rizs vagy a vajas-fokhagymás naan kenyér. Érdemes ezekkel tálalni, így lesz igazán autentikus.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Murgh makhani, azaz indiai vajas csirke
Gerzsenyi Flóra 374 recept

A vajas csirke az egyik leggazdagabb ízvilágú indiai étel, illetve a mi nagy kedvencünk is. A vaj, a fűszerek kavalkádja, a friss tanyasi csirke és a krémes görög joghurt már önmagukban is izgalmas alapanyagok, ezek kombinációjával viszont olyan fogást készíthetünk, mely nemcsak kiadós és eszméletlen jó, de igazán karakteres is. Miután kipróbáltátok, gyorsan megértitek majd, hogy miért ez az étel az egyik leggyakrabban fogyasztott indiai fogás világszerte. Garantáltan mind a tíz ujjatokat megnyaljátok utána, és repetáért fogtok esedezni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?