r
Nosalty Logó

Moussaka pulykahússal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Ági78
Moussaka pulykahússal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A muszakához

A besamelmártáshoz

Összesen 475 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A muszakához

A besamelmártáshoz

Összesen 2844 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A muszakához

A besamelmártáshoz

Összesen 103 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    860.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    234 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    298 mg
  • Nátrium
    233 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    298.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    192 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4519 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 475 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    176.8 g

Zsír

  • Összesen
    146.9 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    673 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5164.3 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    1404 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    359 mg
  • Foszfor
    1789 mg
  • Nátrium
    1400 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    198.7 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1790 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1127 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    243 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    50 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    354 micro
  • Kolin:
    435 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1029 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1154 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    27111 micro
  • Lut-zea
    506 micro
Összesen 2844 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    987 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 103 Kcal

Hozzávalók

A muszakához

A besamelmártáshoz

Elkészítés

A muszakához

  1. A padlizsánokat alaposan megmossuk, fél cm-es karikákra vágjuk, lesózzuk, és egy nagyobb szűrőbe téve (hogy a leve le tudjon csepegni) fél órát pihentetjük.
  2. Míg a padlizsánkarikák pihennek, egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat, és az apróra vágott hagymát elkezdjük dinsztelni. Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, átkeverjük, és rátesszük a darált húst.
  3. A húshoz adjuk a borsikafüvet, a majoránnát, és addig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz. Ekkor megsózzuk, és megszórjuk a liszttel.
  4. Kissé lepirítjuk, majd felengedjük a paradicsompürével, és a vízzel, majd felforraljuk. Apróra vágjuk a bazsalikomot és belekeverjük a paradicsomos raguba, de már nem főzzük tovább. Félretesszük.
  5. A padlizsánkarikákat papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róluk a felesleges vizet. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, a padlizsánkarikákat megforgatjuk a 2 ek lisztben, és az olajon átsütjük mindkét oldalukat.
  6. Miközben a padlizsánt elősütjük, közben elkészítjük a besamelmártást.
  7. A vajat felhevítjük, beleszórunk 2 eklisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
  8. Ha minden hozzávalóval elkészültünk, egy tűzálló tál aljába egy sor padlizsánt teszünk. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomos ragu felét, majd a besamel harmadát. Még egy sor padlizsán következik, a ragu másik fele, majd újabb sor padlizsán és végül besamelmártással leöntjük.
  9. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőbe téve addig sütjük, míg a sajt aranybarna nem lesz.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x6
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 462
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 38228
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sokszor és sokféleképp próbáltuk már a moussaka-t, de eddig ez a recept vált be a legjobban. Nagyon szeretjük. Igaz, már nincs padlizsánszezon, de a hétvégén igen szép darabokat sikerült venni, így nem volt kérdés mi lesz belőlük, mivel páromnak ez volt a kérése.:) Ha túl nagyok a padlizsánkarikák, érdemes őket félbe vágni, így könnyebben el lehet igazítani a tálban. Sütéskor a serpenyőbe ne tegyünk sok olajat (épp csak annyit, mintha palacsintához kennénk ki a serpenyőt), mert a padlizsán rengeteget képes felszívni, és akkor nagyon nehéz lesz az étel és úszni fog az olajban. Én teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam. További képek itt.

Hozzávalók

A muszakához

A besamelmártáshoz

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek