Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Moussaka pulykahússal

Moussaka pulykahússal
Moussaka pulykahússal
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokszor és sokféleképp próbáltuk már a moussaka-t, de eddig ez a recept vált be a legjobban. Nagyon szeretjük. Igaz, már nincs padlizsánszezon, de a hétvégén igen szép darabokat sikerült venni, így nem volt kérdés mi lesz belőlük, mivel páromnak ez volt a kérése.:) Ha túl nagyok a padlizsánkarikák, érdemes őket félbe vágni, így könnyebben el lehet igazítani a tálban. Sütéskor a serpenyőbe ne tegyünk sok olajat (épp csak annyit, mintha palacsintához kennénk ki a serpenyőt), mert a padlizsán rengeteget képes felszívni, és akkor nagyon nehéz lesz az étel és úszni fog az olajban. Én teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam. További képek itt.

hozzávalók / 6 adag

A muszakához

A besamelmártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat alaposan megmossuk, fél cm-es karikákra vágjuk, lesózzuk, és egy nagyobb szűrőbe téve (hogy a leve le tudjon csepegni) fél órát pihentetjük.
  2. Míg a padlizsánkarikák pihennek, egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat, és az apróra vágott hagymát elkezdjük dinsztelni. Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, átkeverjük, és rátesszük a darált húst.
  3. A húshoz adjuk a borsikafüvet, a majoránnát, és addig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz. Ekkor megsózzuk, és megszórjuk a liszttel.
  4. Kissé lepirítjuk, majd felengedjük a paradicsompürével, és a vízzel, majd felforraljuk. Apróra vágjuk a bazsalikomot és belekeverjük a paradicsomos raguba, de már nem főzzük tovább. Félretesszük.
  5. A padlizsánkarikákat papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róluk a felesleges vizet. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, a padlizsánkarikákat megforgatjuk a 2 ek lisztben, és az olajon átsütjük mindkét oldalukat.
  6. Miközben a padlizsánt elősütjük, közben elkészítjük a besamelmártást.
  7. A vajat felhevítjük, beleszórunk 2 ek lisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
  8. Ha minden hozzávalóval elkészültünk, egy tűzálló tál aljába egy sor padlizsánt teszünk. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomos ragu felét, majd a besamel harmadát. Még egy sor padlizsán következik, a ragu másik fele, majd újabb sor padlizsán és végül besamelmártással leöntjük.
  9. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőbe téve addig sütjük, míg a sajt aranybarna nem lesz.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 34 112
elküldve: 14
receptkönyvben: 654
elkészítve: 23/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

pulykahúsos moussaka, rakott padlizsán pulykahússal, muszaka

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

meszlenyik
meszlenyik Sun, 2014-08-03 15:38

Kedves Ági78! Életem első ''muszakája'' a Te recepted alapján. Isteni finom lett, nagy köszönet érte az egész család nevében! :) Kriszta

472
padlizsán 80 dkg
darált pulykahús 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
finomliszt 4 púpozott ek
paradicsomlé 3 dl
víz 2 dl
0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
napraforgó olaj 2 ek
borsikafű 1 kk
majoranna 1 kk
bazsalikom 3 levél
sajt 10 dkg
vaj 5 dkg
finomliszt 3 púpozott ek
tej 4 dl
0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint