r
Nosalty Logó

Moussaka pulykahússal

Ági78
Moussaka pulykahússal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A muszakához

A besamelmártáshoz

475
Kalória
29.5g
Fehérje
33.1g
Szénhidrát
24.5g
Zsír
298.3g
Víz
112.2g
Koleszterin
5.3g
Élelmi rost
9.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A muszakához

A besamelmártáshoz

Összesen 475 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A muszakához

A besamelmártáshoz

Összesen 2844 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A muszakához

A besamelmártáshoz

Összesen 103 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    860.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    234 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    298 mg
  • Nátrium
    233 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    298.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    192 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4519 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 475 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    176.8 g

Zsír

  • Összesen
    146.9 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    673 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5164.3 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    1404 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    359 mg
  • Foszfor
    1789 mg
  • Nátrium
    1400 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    198.7 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    1790 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1127 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    243 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    50 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    354 micro
  • Kolin:
    435 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1029 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1154 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    27111 micro
  • Lut-zea
    506 micro
Összesen 2844 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    987 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 103 kcal

Elkészítés

A muszakához

  1. A padlizsánokat alaposan megmossuk, fél cm-es karikákra vágjuk, lesózzuk, és egy nagyobb szűrőbe téve (hogy a leve le tudjon csepegni) fél órát pihentetjük.
  2. Míg a padlizsánkarikák pihennek, egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat, és az apróra vágott hagymát elkezdjük dinsztelni. Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, átkeverjük, és rátesszük a darált húst.
  3. A húshoz adjuk a borsikafüvet, a majoránnát, és addig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz. Ekkor megsózzuk, és megszórjuk a liszttel.
  4. Kissé lepirítjuk, majd felengedjük a paradicsompürével, és a vízzel, majd felforraljuk. Apróra vágjuk a bazsalikomot és belekeverjük a paradicsomos raguba, de már nem főzzük tovább. Félretesszük.
  5. A padlizsánkarikákat papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róluk a felesleges vizet. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, a padlizsánkarikákat megforgatjuk a 2 ek lisztben, és az olajon átsütjük mindkét oldalukat.
  6. Miközben a padlizsánt elősütjük, közben elkészítjük a besamelmártást.
  7. A vajat felhevítjük, beleszórunk 2 eklisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
  8. Ha minden hozzávalóval elkészültünk, egy tűzálló tál aljába egy sor padlizsánt teszünk. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomos ragu felét, majd a besamel harmadát. Még egy sor padlizsán következik, a ragu másik fele, majd újabb sor padlizsán és végül besamelmártással leöntjük.
  9. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőbe téve addig sütjük, míg a sajt aranybarna nem lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x6

Sokszor és sokféleképp próbáltuk már a moussaka-t, de eddig ez a recept vált be a legjobban. Nagyon szeretjük. Igaz, már nincs padlizsánszezon, de a hétvégén igen szép darabokat sikerült venni, így nem volt kérdés mi lesz belőlük, mivel páromnak ez volt a kérése.:) Ha túl nagyok a padlizsánkarikák, érdemes őket félbe vágni, így könnyebben el lehet igazítani a tálban. Sütéskor a serpenyőbe ne tegyünk sok olajat (épp csak annyit, mintha palacsintához kennénk ki a serpenyőt), mert a padlizsán rengeteget képes felszívni, és akkor nagyon nehéz lesz az étel és úszni fog az olajban. Én teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam. További képek itt.

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Olaszos rakott burgonya

Felturbóztuk a rakott krumplit, hogy ne mindig a magyarosat készítsük. A jól megszokott kolbász helyett sonka került bele, a tojást pedig felváltották a paradicsomkarikák. Az olaszos ...

Maggi

Címlapról ajánljuk

Top Receptek