r
Nosalty Logó

Spárgás rizottó sütőben

Lakos Benedek
Sütőben sült spárgás rizottó tepsiben, friss, aprított mentával tálalva
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A rizottóhoz

760
Kalória
21.4g
Fehérje
72.5g
Szénhidrátok
40.2g
Zsír
96.8g
Víz
84.5g
Koleszterin
3.8g
Rost
2.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A rizottóhoz

Összesen 760 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A rizottóhoz

Összesen 2280 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A rizottóhoz

Összesen 145 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    40.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2313.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    505 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    1330 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    96.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    259 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    278 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 760 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.3 g

Zsír

  • Összesen
    120.5 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    254 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6940.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    1515 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    1198 mg
  • Nátrium
    3989 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    217.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    290.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    849 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    677 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    778 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    835 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    999 micro
Összesen 2280 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 145 kcal

Elkészítés

A rizottóhoz

  1. A sütőnket előmelegítjük 200 fokra. A spárgák végeit letörjük, hogy csak a zsenge részek maradjanak. A hagymát meghámozzuk és félkarikákra vágjuk, a fokhagymát tisztítás után aprítjuk.
  2. Egy sütőben is használható fazekat vagy edényt a tűzhelyre teszünk, beleöntjük az olajat, majd 3-5 perc alatt megpároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, majd jöhet a rizs is, amit szintén elkeverünk.
  3. A rizses-hagymás alapot felöntjük az alaplével, majd beledobjuk a kockázott vajat és belereszeljük a parmezán felét. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A rizottó felszínén egy rétegben elrendezzük a spárgaszálakat.
  4. Az edény alatt elzárjuk a lángot, majd az egészet szorosan lefedjük alufóliával. Az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt készre sütjük. A rizs legyen puha, az alaplé nagy része pedig szívódjon fel.
  5. Ekkor kivesszük az edényt a sütőből, eltávolítjuk róla a fóliát és ráreszeljük a maradék sajtot is. Közben a sütőnk hőfokát 250 fokra növeljük és felső sütési vagy grillfunkcióra váltunk. Visszatesszük és 5 perc alatt rápirítunk a rizottóra. A felszíne legyen szép aranybarna.
  6. A rizottót azon melegében, friss, aprított zöldfűszerrel meghintve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 perc
  • Főzés ideje: 5 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan krémes-szaftos rizst eredményez, mint a hagyományos verzió, szerencsére feleannyi belefektetett munka mellett. Ráadásként még a szezon sztárjával, a karakteres spárgával is kiegészül.

További receptek

Házi falafel szendvics

Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is ...

Lakos Benedek

Krémes cukkinis rizottó

A cukkinis rizottó egy finom és krémes olasz étel, amit könnyen elkészíthetsz otthon. A rizottó készítési módja miatt a rizs krémes lesz, anélkül, hogy ténylegesen hozzáadnánk ...

Hering András

Meggyes aprógombóc

Nyáron megannyi gyümölcsös gombócot készítünk, bár e téren a tudomány általában megáll a baracknál és a szilvánál. Pedig egy sor másik szezonális finomság is akad, amit ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...