
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A rizottóhoz
-
3 ek olívaolaj
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
250 g rizottó rizs
-
800 ml zöldség alaplé
-
80 g vaj
-
120 g parmezán sajt
-
200 g zöldspárga
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
760
Kalória
21.4g
Fehérje
72.5g
Szénhidrátok
40.2g
Zsír
96.8g
Víz
84.5g
Koleszterin
3.8g
Rost
2.1g
Cukor
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 17% Zsír
A rizottóhoz
-
8g olívaolaj71 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
83g rizottó rizs298 kcal
-
267g zöldség alaplé19 kcal
-
27g vaj191 kcal
-
40g parmezán sajt157 kcal
-
67g zöldspárga9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
760
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 17% Zsír
A rizottóhoz
-
24g olívaolaj212 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
250g rizottó rizs895 kcal
-
800g zöldség alaplé56 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
120g parmezán sajt470 kcal
-
200g zöldspárga28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2280
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 17% Zsír
A rizottóhoz
-
1.5g olívaolaj13 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
15.9g rizottó rizs57 kcal
-
50.9g zöldség alaplé4 kcal
-
5.1g vaj36 kcal
-
7.6g parmezán sajt30 kcal
-
12.7g zöldspárga2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
145
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 40.2 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2313.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 505 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 399 mg
-
Nátrium 1330 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 96.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 283 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 259 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 278 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
Összesen
760
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.3 g
Zsír
-
Összesen 120.5 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 254 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6940.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 1515 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 1198 mg
-
Nátrium 3989 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 217.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 290.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 849 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 677 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 778 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 835 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 999 micro
Összesen
2280
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 441.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 18.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
145
kcal
Elkészítés
A rizottóhoz
- A sütőnket előmelegítjük 200 fokra. A spárgák végeit letörjük, hogy csak a zsenge részek maradjanak. A hagymát meghámozzuk és félkarikákra vágjuk, a fokhagymát tisztítás után aprítjuk.
- Egy sütőben is használható fazekat vagy edényt a tűzhelyre teszünk, beleöntjük az olajat, majd 3-5 perc alatt megpároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, majd jöhet a rizs is, amit szintén elkeverünk.
- A rizses-hagymás alapot felöntjük az alaplével, majd beledobjuk a kockázott vajat és belereszeljük a parmezán felét. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A rizottó felszínén egy rétegben elrendezzük a spárgaszálakat.
- Az edény alatt elzárjuk a lángot, majd az egészet szorosan lefedjük alufóliával. Az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt készre sütjük. A rizs legyen puha, az alaplé nagy része pedig szívódjon fel.
- Ekkor kivesszük az edényt a sütőből, eltávolítjuk róla a fóliát és ráreszeljük a maradék sajtot is. Közben a sütőnk hőfokát 250 fokra növeljük és felső sütési vagy grillfunkcióra váltunk. Visszatesszük és 5 perc alatt rápirítunk a rizottóra. A felszíne legyen szép aranybarna.
- A rizottót azon melegében, friss, aprított zöldfűszerrel meghintve tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 perc
- Főzés ideje: 5 perc
- Sütés ideje: 30 perc
A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan krémes-szaftos rizst eredményez, mint a hagyományos verzió, szerencsére feleannyi belefektetett munka mellett. Ráadásként még a szezon sztárjával, a karakteres spárgával is kiegészül.