r
Nosalty Logó

Spárgás rizottó sütőben

Lakos Benedek
Sütőben sült spárgás rizottó tepsiben, friss, aprított mentával tálalva
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A rizottóhoz

760
Kalória
21.4g
Fehérje
72.5g
Szénhidrát
40.2g
Zsír
96.8g
Víz
84.5g
Koleszterin
3.8g
Élelmi rost
2.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A rizottóhoz

Összesen 760 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A rizottóhoz

Összesen 2280 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A rizottóhoz

Összesen 145 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    40.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2313.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    505 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    1330 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    72.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    96.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    259 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    278 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 760 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.3 g

Zsír

  • Összesen
    120.5 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    254 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6940.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    1515 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    1198 mg
  • Nátrium
    3989 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    217.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    290.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    849 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    677 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    778 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    835 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    999 micro
Összesen 2280 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 145 kcal

Elkészítés

A rizottóhoz

  1. A sütőnket előmelegítjük 200 fokra. A spárgák végeit letörjük, hogy csak a zsenge részek maradjanak. A hagymát meghámozzuk és félkarikákra vágjuk, a fokhagymát tisztítás után aprítjuk.
  2. Egy sütőben is használható fazekat vagy edényt a tűzhelyre teszünk, beleöntjük az olajat, majd 3-5 perc alatt megpároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, majd jöhet a rizs is, amit szintén elkeverünk.
  3. A rizses-hagymás alapot felöntjük az alaplével, majd beledobjuk a kockázott vajat és belereszeljük a parmezán felét. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A rizottó felszínén egy rétegben elrendezzük a spárgaszálakat.
  4. Az edény alatt elzárjuk a lángot, majd az egészet szorosan lefedjük alufóliával. Az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt készre sütjük. A rizs legyen puha, az alaplé nagy része pedig szívódjon fel.
  5. Ekkor kivesszük az edényt a sütőből, eltávolítjuk róla a fóliát és ráreszeljük a maradék sajtot is. Közben a sütőnk hőfokát 250 fokra növeljük és felső sütési vagy grillfunkcióra váltunk. Visszatesszük és 5 perc alatt rápirítunk a rizottóra. A felszíne legyen szép aranybarna.
  6. A rizottót azon melegében, friss, aprított zöldfűszerrel meghintve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 30 p

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan krémes-szaftos rizst eredményez, mint a hagyományos verzió, szerencsére feleannyi belefektetett munka mellett. Ráadásként még a szezon sztárjával, a karakteres spárgával is kiegészül.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek