Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes-fűszeres csirke egyben sütve

Mézes-fűszeres csirke egyben sütve
Mézes-fűszeres csirke egyben sütve
140 perc / előkészület: 30 perc sütés: 110 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyu nem volt itthon egyik hétvégén, gondoltam meglepem.
Szombat délelőtt nem kaptam szép húst a hentesnél. (Persze, piacnapon fél 12-kor egy kisvárosban - naív vagyok:)) Gondoltam egyet, elugrottam a Sparba és némi félelemmel, de megvettem a csirkét. Nem akartam komoly töltelékkel vacakolni, így született meg ez az ötlet. Remélem, másnak is ízleni fog. (Sajnos a tálalásról már nem sikerült képet készítenem, tele lett a memóriakártya, és jobban izgatott az étel, mint hogy töröljek bármit is, ezért elnézést kérek.)
A meglepetés viszont remekül sikerült! Jó étvágyat!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ünnepek alkalmával, amikor összejön a család vagy baráti társaságok összejövelekor látványos és finom étel.
Nem terheli meg az embert - mégis laktató. Aki kívánja, megszórhatja némi reszelt sajttal is.
Ahogy a régi mondás tartja, fehér húst fehérborral, vöröset vörössel kínálunk. Ennél az ételnél nem kötelező ehhez ragaszkodni. Fehérből ajánlom az Israi Olivért, a zöldségek miatt pedig remekül kihozzák a Villányi Merlot különleges zamatát.

Egészségünkre!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tisztítsuk, mossuk meg a zöldségeket, és vágjuk fel őket apró kockákra. (Fontos, hogy nem túl apróra, és ne túl nagyra, hogy könnyen meg tudjanak majd párolódni a csirke belsejében, viszont ne is essenek össze.) Tegyük a tálba, majd adjuk hozzá a gerezdekre szedett narancsot/mandarint, és a felszeletelt almát.
  2. Olívaolajjal óvatosan locsoljuk meg, őröljünk rá egy kis borsot, keverjük össze, hagyjuk hűlni legalább fél órát a hűtő valamelyik barátságos polcán.
  3. Miután leellenőriztük, hogy a csirke valóban teljesen tiszta és tollmentes, szalvétával itassuk fel az esetleges nedvességet. Helyezzük egy letakarható tepsibe, vagy előzőleg legalább fél órán át beáztatott cserépedénybe. Egy kevés olívaolajjal kenjük be a csirkét. Tényleg ne sokkal, épp csak annyi szükséges, hogy megfogja a fűszereket, amivel bekenjük. Így nem fog odaégni az oregánó, sem a majoranna és a bazsalikom sem.
  4. Töltsük meg a csirkét a zöldséges-gyümölcsös salátával.
  5. Dörzsöljük be a fűszerekkel, majd kenjük át a mézzel.
  6. Öntsük a csirke alá a fehérbort, majd a fokhagymát dobáljuk bele a borba. (Egy gerezdet esetleg vékonyra szeletelhetünk, és a csirke tetejére helyezhetjük.)
  7. Dobjuk be a borba a megmosott rozmaringszálat is.
  8. Hagyjuk állni kb. 8-12 órát, így remekül összeérnek az ízek.
  9. Jó másfél órát süssük, közben lime levével locsolgassuk olykor. (Mondjuk 25-30 percenként.) (Ne felejtsük, hogy az egész, boltban vásárolt csirkének több idő kell, hisz levet enged.) Majd vegyük le az edény tetejét, és légkeveréssel süssük tovább, hogy szépen megpiruljon. Ellenőrizzük közben, hogy mennyire puhult meg (óvatosan bökjük meg, hogy ne sok nedvesség szökjön ki belőle).
  10. Miután a baromfiudvar nem ismerne rá az egykori társukra, hisz aranybarnára sült - igény szerint besűríthetjük a fehérbort némi tejszínnel.
  11. A kikészített lehetőleg kör alakú tálat betakarjuk a megmosott salátalevelekkel, és erre fektetjük a csirkét - a tetejére egy-egy szelet citrom és narancs vagy paradicsomszelet is kerülhet. Valamint egy kis darab petrezselyem,hogy teljes legyen a díszítés.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 223
elküldve: 5
receptkönyvben: 112
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gibi

Mióta szakács: 2012.04.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zöldséges gyümölcsös töltött csirke, fűszeres sült csirke, egészben sült csirke

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gretita
Gretita Mon, 2014-12-22 17:44

Szia!

"Öntsük a csirke alá a fehérbort, majd a fokhagymát dobáljuk bele a borba."

A hozzávalóknál nincs fokhagyma......... :)

981
csirke 1 db
hegyes erős paprika 0.3 db
tv paprika 0.6 db
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 3 gerezd
narancs 1 db
alma 2 kis db
petrezselyem 0 ízlés szerint
méz 1.5 dl
fehérbor 4 dl
főzőtejszín 0.5 dl
olívaolaj 4 csepp
bazsalikom 1 teáskanál
oregánó 2 kk
majoranna 2 kk
curry por 1 kk
chili 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
limelé 1 lime-ból nyert
salátalevél 2 közepes db
sárgarépa 3 db
fehérrépa 1 db
rozmaring 1 szál