Meggyes-mákos torta grízkrémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótalapokhoz
-
67g tojásfehérje35 kcal
-
58g cukor226 kcal
-
58g mák306 kcal
A grízes krémhez
-
100g tej56 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
23g porcukor90 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
0g vanília0 kcal
A meggyes krémhez
-
133g meggy60 kcal
-
50g meggylé20 kcal
-
38 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
5g cukor19 kcal
A díszítéshez
-
117g cukorfondant404 kcal
-
24 kcal
Összesen
1561
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótalapokhoz
-
400g tojásfehérje208 kcal
-
350g cukor1355 kcal
-
350g mák1838 kcal
A grízes krémhez
-
600g tej336 kcal
-
72g búzadara259 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
140g porcukor542 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
0g vanília0 kcal
A meggyes krémhez
-
800g meggy360 kcal
-
300g meggylé120 kcal
-
229 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
30g cukor116 kcal
A díszítéshez
-
700g cukorfondant2422 kcal
-
38g színes cukorka144 kcal
Összesen
9372
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótalapokhoz
-
9.9g tojásfehérje5 kcal
-
8.6g cukor33 kcal
-
8.6g mák45 kcal
A grízes krémhez
-
14.8g tej8 kcal
-
1.8g búzadara6 kcal
-
4.9g vaj35 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
A meggyes krémhez
-
19.7g meggy9 kcal
-
7.4g meggylé3 kcal
-
1.5g étkezési keményítő6 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
A díszítéshez
-
17.2g cukorfondant60 kcal
-
0.9g színes cukorka4 kcal
Összesen
230
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 30.8 g
Zsír
-
Összesen 53.9 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2157.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 992 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 228 mg
-
Foszfor 561 mg
-
Nátrium 337 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.1 g
-
Cukor 200 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 175.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 305 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 224 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 977 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
1561
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 185 g
Zsír
-
Összesen 323.4 g
-
Telített zsírsav 123 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 107 g
-
Koleszterin 430 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12944 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 134 mg
-
Kálcium 5951 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 1366 mg
-
Foszfor 3369 mg
-
Nátrium 2025 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1458.9 g
-
Cukor 1198 mg
-
Élelmi rost 85 mg
VÍZ
-
Összesen 1052.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1829 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 99 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 421 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 1342 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5861 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 615 micro
Összesen
9372
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 319 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 144 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
230
kcal
Hozzávalók
A piskótalapokhoz
-
10 db tojásfehérje
-
35 dkg cukor
A grízes krémhez
A meggyes krémhez
-
6 dkg étkezési keményítő
-
3 ek cukor
A díszítéshez
-
70 dkg cukorfondant
Elkészítés
A piskótalapokhoz
- Előkészítés: Előkészítünk 4 db 26 cm-es sütőpapírformát (rajzolunk 4 db 26 cm-es kört 2 cm-es kerettel, és kivágjuk őket). Tortaformákat is használhatunk. Bemelegítjük a sütőt.
- A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, a cukrot több részletben hozzáadjuk, majd kemény habbá verjük. A darált mákot óvatosan (lyukas fakanállal) belekeverjük.
- A habot 4 lapban a sütőpapírokra, vagy a tortaformákra eloszlatjuk, elkenjük úgy, hogy kb. fél cm vastag legyen. Két lapot sütünk egyszerre, körülbelül 20 percig. Amikor halványbarna a teteje, akkor kész. A lapokat hagyjuk kihűlni.
- A grízes krémhez a tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát. Hagyjuk kihűlni.
- A meggyes krémhez a meggy vagy meggybefőtt levét felfogjuk, majd kimérünk 3 dl-t (ha kevesebb, vízzel pótoljuk).
- Összekeverjük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan hozzákeverjük a meggylét. Közepes lángon felmelegítjük, besűrítjük. A végén belekeverjük a meggyet. Hagyjuk kihűlni.
- A grízes krémhez a vajat a cukorral, a vanília kikapart belsejével, vagy vanília kivonattal, a citromhéjjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt.
- Összeállítás: A lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük: mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap - fél adag grízes krém - mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap. Ha nem kerül rá fondant, készen is vagyunk. Lehűtjük, tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
- A fondant borítás előtt a tetejét és az oldalát bevonjuk a grízes krém másik felével, és lehűtjük.
- A fondantot átgyúrjuk, kinyújtjuk és beborítjuk vele a tortát. A kiegészítőkkel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 96
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 11888
- Feltöltés dátuma: 2012. december 02.
Ajánló
Mák minden mennyiségben :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Fortélyok: Fondantos bevonat nélkül elég fél adag grízes krém, a tetejére és az oldalára nem szükséges. Ha fondantos, a fondantot előre készítsük el. A mákos lapoknál vigyázzunk, hogy a széleik ne sérüljenek meg. A grízes krémet hagyjuk rendesen kihűlni, mert megolvaszthatja a vajat.