Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Máktorta citromkrémmel

Máktorta citromkrémmel
Máktorta citromkrémmel
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a mákot. És a citromot. És a mákot citrommal. Úgy emlékszem, hogy egyszer gyerekkoromban ettem ehhez hasonló süteményt egy cukrászdában, vagy vendégségben, de az is lehet, hogy csak álmodtam róla. Sok év telt el azóta, ezért nem állíthatok biztosat. Mindenesetre egy téli reggelen, a kávé mellett ücsörögve, eszembe jutott, hogy kellene csinálni egy ilyen sütit. Ezért összeszedtem minden (egyébként meglehetősen csekély) tudásomat, és megalkottam ezt a tortát. Igaz, a sütit kifejezetten magam kedvére készítettem, de kiderült, hogy másoknak is sikerült örömet szereznem vele, a család apraja-nagyja boldogan falta be, és mákpöttyös mosolyuk mindennél többet jelentett nekem. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szereti a mákot. És a citromot. És a mákot citrommal. :)

hozzávalók / 8 adag

Tésztához:

Krémhez:

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához:

  1. A mákot, lisztet, sütőport egy tálban összeszitáljuk. Én a máknak csak egy részét daráltam le, kb. 40 g-ot egészben hagytam és úgy adtam a tésztához, de aki nem szereti az egész mákszemeket a tésztában, az darálhatja az egész mennyiséget.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket habbá verjük. A sárgájához adjuk a 80 g cukrot, 50 ml olajat, és robotgéppel fehéredésig verjük, majd beletesszük a tejfölt és a tejet is. Homogénre keverjük.
  3. A szárazanyagokat a tojássárgás keverékhez öntjük, és összekeverjük, sűrű masszát kapunk. Ehhez óvatosan hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét úgy, hogy a hab a lehető legkevésbé törjön össze.
  4. A tésztát kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és 150 fokon, körülbelül 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy mikor van kész.
  5. A kihűlt tésztát három részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel.

Krémhez:

  1. A pudingport elkeverjük a cukorral és három citrom reszelt héjával. A négy citrom kifacsart levét folyamatos keverés közben apránként hozzácsorgatjuk, vigyázva, hogy ne legyen csomós a massza. A tejszínt is ilyen módon hozzáadjuk, majd beleöntjük az 5 dl tejet. Folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük a pudingot. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
  2. Amíg a puding hűl, a szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral.
  3. A kihűlt a pudingot és a vajat botmixerrel homogenizáljuk, ezzel kész is a krém.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 17 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 45
össznézettség: 132 845
elküldve: 71
receptkönyvben: 602
elkészítve: 35/35
Facebookon megjelent: -

szakács

SpicyKate

Mióta szakács: 2014.01.21.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos mákos süti, citromos máktorta, citrusos máktorta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

méruska
méruska Fri, 2018-09-28 16:03

Kedves receptíró! Szerintem célszerűbb lenne a citrom, citromlé mennyiségét dkg-ban, vagy ml-ben megadni, mert szerintem nem mindegy mekkora az a 3-4 citrom. Én pl. most kb kisebb ökölnyi citromokat kaptam, igaz óvatosságból nem tettem bele csak 2-3 mennyiséget, de még így is jócskán kellett cukrot( én eritritet használtam ) , tenni.Valamint a tortaforma mérete sem mindegy.
Üdvözlettel
Klára

evamajor91
Evi91 / evamajor91 Thu, 2018-04-12 09:24

Nálunk kevesebb cukorral készült - de ez persze ízlés dolga, ki hogy szereti a citromos süteményeket. A tésztája tökéletes - szép magas, könnyen vágható, a krém ugyancsak finom, együtt a kettő pedig igazán tuti! :)

belzi
belzi Wed, 2018-04-04 20:35

Kedves SpicyKate!
Húsvétkor ez a torta volt a desszertünk,nagy sikert aratott a családban mindenkinél,nagyon finom volt!Mindenkinek ajánlom süsse meg,nem fog csalódni!üdv:belzi

k.margaréta
k.margaréta Fri, 2015-01-30 08:42

Kedves SpicyKate!
Tetszik a süti, nagyon fincsinek néz ki, mentettem! Küldeném tovább, csak nem tudom, hová dugták a küldés funkciót!
Biztosan én vagyok figyelmetlen!
Üdv.
Margit

589
mák 160 g
finomliszt 100 g
tojás 3 db
cukor 80 g
napraforgó olaj 50 ml
tejföl 2 ek
tej 50 ml
sütőpor 1 csomag
vaníliás pudingpor 2 tasak
cukor 8 ek
citromhéj 3 citromból nyert
citromlé 4 citromból nyert
habtejszín 100 ml
tej 5 dl
vaj 150 g
porcukor 3 ek