r
Nosalty Logó

Malloreddus, szárd gnocchi

Gerzsenyi Flóra
Malloreddus, szárd gnocchi
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Szósz

Tálalás

712
Kalória
21.3g
Fehérje
81.8g
Szénhidrát
32.7g
Zsír
201.9g
Víz
24.9g
Koleszterin
6.9g
Élelmi rost
8.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Tészta

Szósz

Tálalás

Összesen 712 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Tészta

Szósz

Tálalás

Összesen 2852 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Tészta

Szósz

Tálalás

Összesen 188 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    32.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1516.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    245 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    807 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    81.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    201.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    588 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    877 micro
  • β-karotin
    4482 micro
  • β-crypt
    3645 micro
  • Likopin
    1151 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 712 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.2 g

Zsír

  • Összesen
    130.6 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6067.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    978 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    431 mg
  • Foszfor
    1284 mg
  • Nátrium
    3228 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    327.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    807.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2354 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    3507 micro
  • β-karotin
    17929 micro
  • β-crypt
    14578 micro
  • Likopin
    4602 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 2852 kcal
  • 6% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    399.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    212 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    53.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    231 micro
  • β-karotin
    1180 micro
  • β-crypt
    960 micro
  • Likopin
    303 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 188 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A sáfrányra öntjük a langyos vizet, majd hagyjuk kicsit ázni, hogy kiadja a színét.
  2. A hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk, majd hozzácsurgatjuk a sáfrányos vizet is.
  3. Miután összeállt, kézzel átdolgozzuk, cipót formálunk belőle, majd egy órácskát pihentetjük letakarva.
  4. A tésztát formázzuk: a cipót 6-8 nagyjából egyenlő részre vágjuk, kis hurkákat sodrunk belőle, késsel 2-3 cm-es darabokat vágunk, golyóbisokat formázunk, majd villán vagy "csigatészta-készítő", recés fadeszkán végigpödörjük őket egyesével. Közben folyamatosan lisztezzük (rétesliszttel), nehogy összeragadjak.
  5. Lobogó, sós vízben kifőzzük őket (4-5 perc alatt), majd serpenyőben kevés vajon lepirítjuk. Ráöntjük a sütőtökös szószt, és jól összeforraljuk.
  6. Aprított, pirított dióval és pecorino-forgácsokkal tálaljuk.

Szósz

  1. A sütőtököt megpucoljuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk. 200°C fokos sütőben, lefedve puhára sütjük. Miután elkészült, leturmixoljuk, hagyjuk kissé darabosra.
  2. A hagymákat és sonkát kevés olívaolajon lepirítjuk, ízesítjük, felöntjük fehérborral, kicsit pároljuk, majd mehet rá a paradicsompüré és a sütőtök is.
  3. Összeforraljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

E fogás alapja a szárd gnocchi, a malloreddus. A nálunk ismert gnocchira leginkább csak az alakja hasonlít, a tésztahagyományosan durumlisztből készül, vízzel és nem krumplival keverik össze, viszont a tésztába sáfrány is kerül, ez adja a jellegét. A malloreddust kolbász húsos-paradicsomos raguval kínálják általában. Az én receptem sütőkkel, dióval és pecorino sajttal készült. Bár nem lepődnék meg azon sem, ha Szardínián is készítenek hasonlót. 

További receptek

Gnocchi tészta alaprecept

A gnocchi egy klasszikus olasz tésztaféle, ami mivel burgonyából készül, inkább a nudlihoz hasonlít. A kis párnácskákat egy bordázott felületű fatáblán formázzák meg, de ha ilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek