r
Nosalty Logó

Májgaluskaleves ahogy zora készíti

zora
Májgaluskaleves ahogy zora készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A májgaluskához

A leveshez

A grízgaluskához

508
Kalória
30.5g
Fehérje
34g
Szénhidrát
27.8g
Zsír
641.7g
Víz
299.6g
Koleszterin
6.1g
Élelmi rost
6.9g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A májgaluskához

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 508 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A májgaluskához

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 2041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A májgaluskához

A leveshez

A grízgaluskához

Összesen 62 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    30.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1028.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    307 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    641.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1997 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    303 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1400 micro
  • α-karotin
    2480 micro
  • β-karotin
    5928 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    16 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 508 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    122 g

Zsír

  • Összesen
    111.1 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4113.5 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    499 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    285 mg
  • Foszfor
    1866 mg
  • Nátrium
    1228 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    136.2 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    2566.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7988 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    29 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    114 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1212 micro
  • Kolin:
    648 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5599 micro
  • α-karotin
    9919 micro
  • β-karotin
    23710 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    63 micro
  • Lut-zea
    1259 micro
Összesen 2041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    77.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    169 micro
  • α-karotin
    299 micro
  • β-karotin
    715 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 62 kcal

Elkészítés

A májgaluskához

  1. Az aprólékot és a zöldségeket hideg vízben feltesszük főni sóval, szemes borssal és a zöldségekkel. Takarékon főzzük, amíg a husik megfőnek.
  2. Ha megfőtt, a levest átszűrjük, a zöldséget egyforma nagyságúra felkockázzuk.
  3. A kifőtt májgaluskát és a grízgaluskát is beletesszük, megszórjuk friss apróra vágott petrezselyemmel.
  4. Májgaluska elkészítése:
  5. A zsíradékon megpirítjuk a vöröshagymát, a tűzről levesszük, és hozzáadjuk a lekapart májat, a kifacsart áztatott zsemlét, a tojást, a fűszereket és annyi lisztet, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk.
  6. Egy órai állás után nedves kanállal vízben kifőzzük, majd beleteszzük a levesbe. Van, aki rögtön a levesbe szaggatja.
  7. Grízgaluska készítése:
  8. A tojást pici sóval és pici sütőporral villával összekeverjük, és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk.
  9. 1 órán át állni hagyjuk, majd vízben kifőzzük lassan forralva. Egy hústűt beleszúrva érezni lehet, ha megfőttek a galuskák.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 60 p

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a grízgaluska elsőre összejött. Sőt! Szerintem nagyon sok tojást és darát dobtam ki, mire sikerült. Érdemes vele próbálkozni, mert nagyon finom levesbetét.

További receptek

Húsvéti sonkaleves tejfölösen

Húsvétkor érdemes a sonka főzőlevét is felhasználni, például ebben a laktató és ízes sonkalevesben! Természetesen a húsvéti sonkából is kerül bele, de az ízek nagyját a sonka ...

Nosalty

Kapros zöldbableves

A zöldbableves egy ízletes és tápláló étel, amely tökéletes választás lehet akár főétel gyanánt is. Friss zöldbab, zöldségek és fűszerek harmonikus kombinációja, mely nemcsak a ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek