r
Nosalty Logó

Kapros zöldbableves

Gerzsenyi Flóra
Kapros zöldbableves
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

287
Kalória
6.3g
Fehérje
26g
Szénhidrát
16.7g
Zsír
262.8g
Víz
29.5g
Koleszterin
6.2g
Élelmi rost
9.6g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 287 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1151 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 41 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1734.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    1289 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    262.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    720 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1933 micro
  • β-karotin
    4854 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    846 micro
Összesen 287 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    25.2 g

Zsír

  • Összesen
    66.6 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6937.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    869 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    277 mg
  • Foszfor
    592 mg
  • Nátrium
    5155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    103.9 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    1051.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2880 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    244 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    236 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    505 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    7730 micro
  • β-karotin
    19417 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3384 micro
Összesen 1151 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    242.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    36.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    270 micro
  • β-karotin
    679 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 41 kcal

Elkészítés

  1. Először is alaposan megmossuk a zöldbabot, majd a végeit levágjuk, és kb. 3-4 cm hosszú darabokra vágjuk. A sárgarépát is megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. Ha burgonyát is használunk, azt meghámozzuk, és kockákra vágjuk.
  2. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, majd a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a sárgarépát és a burgonyát, és pár percig együtt pirítjuk őket. Végül szórjuk meg pirospaprikával.
  3. Ezután hozzáadjuk a zöldbabot, és jól összekeverjük. Felöntjük a vízzel (vagy alaplével), és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felforraljuk, majd csökkentjük a hőt, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  4. Amíg a leves fő, elkészítjük a tejfölös habarást. Egy tálban a tejfölt összekeverjük a liszttel, és egy merőkanálnyi forró levessel hígítjuk, hogy ne csomósodjon. Ezután a tejfölös keveréket lassan, folyamatos keverés mellett a leveshez adjuk.
  5. A levest még pár másodpercig főzzük, majd ízlés szerint citromlével savanyíthatjuk. Ha szükséges, ízesítjük sóval és borssal.
  6. Végül, tálaláskor kenyérrel, tejföllel kínáljuk, és friss petrezselyemmel vagy kaporral díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 20 p

A zöldbableves egy ízletes és tápláló étel, amely tökéletes választás lehet akár főétel gyanánt is. Friss zöldbab, zöldségek és fűszerek harmonikus kombinációja, mely nemcsak a gyomrot, hanem a lelket is felmelegíti. Finom, gyorsan elkészíthető, így ideális lehet a hétköznapokra vagy akár egy családi összejövetelhez is. Ráadásul a zöldbab gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, tehát egészséges választás is.

További receptek

Szilvakrémleves

A nyári gyümölcsszezon egyik kedvenc receptje lett nálunk ez a selymes szilvakrémleves, aminek a karamellizált cukor és az earl grey ad különleges aromát. Gyorsan elkészíthető, aztán ...

Rosanics Petra

Húsvéti sonkaleves tejfölösen

Húsvétkor érdemes a sonka főzőlevét is felhasználni, például ebben a laktató és ízes sonkalevesben! Természetesen a húsvéti sonkából is kerül bele, de az ízek nagyját a sonka ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek