Nosalty Logó

Magyaros burgonyagombóc-leves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katharosz
Magyaros burgonyagombóc-leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leves

Burgonyagombóc

Összesen 475 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leves

Burgonyagombóc

Összesen 1897 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leves

Burgonyagombóc

Összesen 75 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    879.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    509 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    479.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    551 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    210 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1892 micro
  • β-karotin
    5410 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    1127 micro
Összesen 475 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.3 g

Zsír

  • Összesen
    78.8 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    210 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3519.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    377 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    752 mg
  • Nátrium
    2037 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    243.7 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    1918.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2206 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    250 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    841 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    405 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    7569 micro
  • β-karotin
    21641 micro
  • β-crypt
    258 micro
  • Likopin
    2575 micro
  • Lut-zea
    4507 micro
Összesen 1897 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    298 micro
  • β-karotin
    852 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    101 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 75 Kcal

Hozzávalók

Leves

Burgonyagombóc

Elkészítés

Leves

  1. A finomra vágott hagymát egy csipet sóval párolni kezdjük a zsíron, majd hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, a felkarikázott kolbászt, a zúzott fokhagymát, a hámozott, apró kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát.
  2. Rövid ideig kevergetve pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, átforgatjuk, és felöntjük a burgonya főzőlével és a vízzel, megszórjuk vágott petrezselyemmel, fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és pirosarannyal.
  3. Ezután felforraljuk, majd csendes főlés mellett puhára főzzük a zöldségeket, de mielőtt teljesen megpuhulna, belerakjuk a diónyi nagyságú gombócokat.
  4. Ha nem vagyunk teljesen biztosak az állagában, először csak egy gombócot tegyünk bele, ha feljön a víz tetejére, még rövid ideig főzzük, és kész.
  5. Kínálhatunk hozzá tejfölt ízlés szerint.

Burgonyagombóc

  1. Először enyhén sós vízben puhára főzzük a burgonyát, majd leszűrjük, de egy másik edényben felfogjuk a főzőlét, erre szükségünk lesz a levesnél.
  2. A jól lecsepegtetett burgonyát áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk zsírt, a tojást, sót, elkeverjük benne, majd szükség szerinti mennyiségű liszttel összedolgozzuk, hogy formázható legyen.
  3. Végül lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és belerakjuk a levesbe.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 10274
  • Feltöltés dátuma: 2020. május 22.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Katharosz 486 recept

Egyszerű, de nagyszerű rég elfelejtett ízek, a gyerekoromra emlékeztető, habár akkoriban kolbász nemigen volt benne!

Hozzászólások

mnb

A gombóclevesbe (vagy a hasonlóan készül? tésztalevesbe) soha nem tettek zöldséget, sem fokhagymát. A leves csak a piros hagymás, paprikás léb?l és a gombócokból állt. Evés közben a gombócokat a kanállal négy részre vágtuk és úgy ettük. Rendszerint akkor készült ilyen, ha szilvás vagy lekváros gombócot készített anyám vagy nagyanyám. Sajnos ilyen ízek ma már nem léteznek. Anyám még él? testvérei a mai napig készítik.

Katharosz

Gyerekkoromban Anyu is úgy f?zte, nyilván meg kellett enni ha nem akartam éhes maradni, de úgy nem szerettem, így sokkal jobban ízlik.

Hozzávalók

Leves

Burgonyagombóc

Címlapról ajánljuk

A túl sok só az immunrendszeredet is hazavághatja

Sokszor írtunk már róla, hogy a túl sok só káros a szervezetre, valószínűleg ezt mindenki már magától is tudja. Azt viszont kevésbé, hogy világjárvány idején is érdemes különösen figyelni a sófogyasztás mérséklésére, mivel túl sok ebből az ízesítőből akár az immunrendszert is károsíthatja.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek