Magyaros burgonyagombóc-leves
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Katharosz

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leves
-
60g sárgarépa22 kcal
-
68g fehérrépa43 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g tv paprika4 kcal
-
25g parasztkolbász113 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
3 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
250g víz0 kcal
Burgonyagombóc
-
88g burgonya51 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
19g rétesliszt68 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
475
Kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leves
-
240g sárgarépa88 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g tv paprika16 kcal
-
100g parasztkolbász452 kcal
-
15g libazsír135 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
11 kcal
-
2g paprikakrém0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
1000g víz0 kcal
Burgonyagombóc
-
350g burgonya202 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
75g rétesliszt273 kcal
-
15g libazsír135 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1897
Kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leves
-
9.5g sárgarépa3 kcal
-
10.6g fehérrépa7 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.9g paradicsom1 kcal
-
3.9g tv paprika1 kcal
-
3.9g parasztkolbász18 kcal
-
0.6g libazsír5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
0.1g paprikakrém0 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
-
39.4g víz0 kcal
Burgonyagombóc
-
13.8g burgonya8 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
3g rétesliszt11 kcal
-
0.6g libazsír5 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
75
Kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 879.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 509 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 479.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 551 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 210 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1892 micro
-
β-karotin 5410 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 1127 micro
Összesen
475
Kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.3 g
Zsír
-
Összesen 78.8 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 210 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3519.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 377 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 752 mg
-
Nátrium 2037 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.7 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1918.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2206 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 250 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 841 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 405 micro
-
Kolin: 233 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 7569 micro
-
β-karotin 21641 micro
-
β-crypt 258 micro
-
Likopin 2575 micro
-
Lut-zea 4507 micro
Összesen
1897
Kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 298 micro
-
β-karotin 852 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 101 micro
-
Lut-zea 178 micro
Összesen
75
Kcal
Hozzávalók
Leves
-
2.3 közepes db sárgarépa
-
2.3 közepes db fehérrépa
-
0.8 közepes db vöröshagyma
-
0.8 gerezd fokhagyma
-
0.8 közepes db paradicsom
-
0.8 közepes db tv paprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
-
0.8 ek fűszerpaprika
-
0.8 teáskanál paprikakrém
-
0.8 csokor petrezselyem
Burgonyagombóc
-
5.6 dkg finomliszt
-
5.6 dkg rétesliszt
-
0.8 ek libazsír
-
0.8 db tojás
-
só ízlés szerint
Elkészítés
Leves
- A finomra vágott hagymát egy csipet sóval párolni kezdjük a zsíron, majd hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, a felkarikázott kolbászt, a zúzott fokhagymát, a hámozott, apró kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát.
- Rövid ideig kevergetve pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, átforgatjuk, és felöntjük a burgonya főzőlével és a vízzel, megszórjuk vágott petrezselyemmel, fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és pirosarannyal.
- Ezután felforraljuk, majd csendes főlés mellett puhára főzzük a zöldségeket, de mielőtt teljesen megpuhulna, belerakjuk a diónyi nagyságú gombócokat.
- Ha nem vagyunk teljesen biztosak az állagában, először csak egy gombócot tegyünk bele, ha feljön a víz tetejére, még rövid ideig főzzük, és kész.
- Kínálhatunk hozzá tejfölt ízlés szerint.
Burgonyagombóc
- Először enyhén sós vízben puhára főzzük a burgonyát, majd leszűrjük, de egy másik edényben felfogjuk a főzőlét, erre szükségünk lesz a levesnél.
- A jól lecsepegtetett burgonyát áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk zsírt, a tojást, sót, elkeverjük benne, majd szükség szerinti mennyiségű liszttel összedolgozzuk, hogy formázható legyen.
- Végül lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és belerakjuk a levesbe.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 213
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 44
- Össznézettség: 19160
- Feltöltés dátuma: 2020. május 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Katharosz
489 recept
Egyszerű, de nagyszerű rég elfelejtett ízek, a gyerekoromra emlékeztető, habár akkoriban kolbász nemigen volt benne!
Hozzászólások (1)
A gombóclevesbe (vagy a hasonlóan készül? tésztalevesbe) soha nem tettek zöldséget, sem fokhagymát. A leves csak a piros hagymás, paprikás léb?l és a gombócokból állt. Evés közben a gombócokat a kanállal négy részre vágtuk és úgy ettük. Rendszerint akkor készült ilyen, ha szilvás vagy lekváros gombócot készített anyám vagy nagyanyám. Sajnos ilyen ízek ma már nem léteznek. Anyám még él? testvérei a mai napig készítik.
Gyerekkoromban Anyu is úgy f?zte, nyilván meg kellett enni ha nem akartam éhes maradni, de úgy nem szerettem, így sokkal jobban ízlik.