Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chilis sajtgombóc-leves

Chilis sajtgombóc-leves
Chilis sajtgombóc-leves
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a leves nagyon gyorsan elkészül és nagyon finom. A legfinomabb benne a gombóc, ezért is ilyen nagy a gombócok aránya a leveshez képest, de lehet ezt több lével vagy kevesebb gombóccal is készíteni. Kimondottan alkalmas maradék húsleves hasznosítására, de a leveskockával is pont olyan finom. Az elkészítés folyamatától további 12 fáziskép itt található.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A sajtgombóchoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 db leveskockából 1 liter húslevest készítünk. (Ha van maradék üres húsleves, az még jobb.)
  2. A tojásokat sóval és őrölt chilivel ízesítjük.
  3. Hozzákeverjük a lisztet és annyi reszelt sajtot, hogy lágyabb gombócokat tudjunk formálni belőle.
  4. Ha a leves felforrt, beletesszük a kisebb diónyi nagyságú gombócokat, és lassan megfőzzük.
  5. Egyet kettévágunk, hogy lássuk megfőtt-e. Nagyon gyorsan elkészül.
  6. Közben a joghurtban simára keverjük a lisztet, és öntünk hozzá egy kis forró levest, mielőtt a többihez öntjük, de csak az utolsó 1-2 percben, hogy ne legyen szemcsés a joghurttól.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 20 040
elküldve: 7
receptkönyvben: 857
elkészítve: 35/55
Facebookon megjelent: -

szakács

azila

Mióta szakács: 2011.01.09.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

gombócleves, sajtgombóc, húsleves gombóccal

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csorbusz
Csorbusz / Csorbusz Mon, 2014-05-26 12:11

Köszönöm a receptet! Elkészítettem a gombócot, igaz, hogy sajtkrémes-brokkolis krémlevesbe. 4 kanál liszttel, mert úgy láttam, hogy elbírja még az állaga. Kellett is, szépen egybe maradtak, nem lettek kemények. Ma elkészítem spárgakrémleveshez is. Nagyon "rákattantam", isten finom!

Bzsuzso
Bzsuzso Sun, 2014-03-23 08:46

Igazán finom lett, a gombócon változtattam egy kicsit egy kanál liszttel és egy kanál grízzel csináltam , hagytam megdagadni a tojásban és úgy reszeltem bele a sajtot és egy pici szerecsendiót is raktam bele. Így nem esett szét főzés közben.

Hangyabolyos
Hangyabolyos Sat, 2013-09-21 12:27

Köszönöm a receptet. Meg is csináltam, meg nem is. Mint a mesében. ;o)
Már bekevertem a gombócot, mikor észrevettem, hogy se joghurtom, se tejfölöm. Ezért gyorsan felzöldségeltem a levest, és zöldséglevest ettünk sajtgombóccal.
Elővigyázatosságból én is külön főztem a gombócokat, de utólag kiderült, erre semmi szükég nem lett volna. Nagyon finom volt, de legközelebb nem felejtek el joghurtot venni.
Szerintem ezek a sajtgombócok nagyon jól illenének krémleveshez. Brokkolihoz, fokhagymához stb. Ezeket is ki fogom próbálni.

szilvia.pandur
szilvia.pandur Sun, 2013-06-02 09:42

Hat ez megint tarol. Mar sokszor foztem ilyen levest, de a gombocaim ma lettek a legtokeletesebbek. Szep sarga maradt a leve. Talalomra csinaltam pizza mozzarella es fustolt sajt (az volt rairva, hogy tortasajt:)) keverekebol. Holnap jon velem a dolgozoba ebedre.

Azila1
azila / Azila1 Mon, 2013-06-03 08:41

Örülök, hogy jól sikerült, és köszönöm szépen a visszajelzést.:)

Rienn77
Rienn77 Tue, 2013-02-05 11:36

A recept rögtön felkeltette az érdeklődésemet, mert nagy leves rajongó vagyok. Elkészítettem, és a következő észrevételeim vannak. A gombóc egy része szétesik a levesben, ezáltal zavarossá teszi. Érdemes külön főzővízben megfőzni, majd leszűrni. A chili mennyiségét nem írtad, én egy fél teáskanállal tettem bele, de egyáltalán nem jött ki az íze. A joghurt helyett tejfölt használtam, mert tapasztalatom szerint a joghurt édeskés ízvilága nem jó a sós ételekhez. Nekem sajna nem lett ilyen szép sárga, mint a képen, mert a habarástól kifehéredett, mint a raguleves. Ízre amúgy finom volt.

Azila1
azila / Azila1 Mon, 2013-02-11 12:35

Kedves Rienn!
Megjegyzés az észrevételeidhez:
Nekem nem esett szét a gombóc, és megkérdeztem a kolléganőmet is, akitől a receptet kaptam, számtalanszor elkészítette, de neki sem esett még szét. Lehet, hogy nem tettél bele elég sajtot (lisztet). Ebből kifolyólag nem is lett zavaros. A chili mennyiségét nem írtam, mert azt mindenki maga döntse el, hogy mennyire szeretné csípősre. Nálunk csak módjával lehet, mert a gyerekeim nem nagyon szeretik a csípős ízeket. Meg kell kóstolni, mielőtt belefőzöd a levesbe. Miója édesebb a joghurt a tejfölnél, hacsak nem gyümölcsjoghurtot vagy édes görög joghurtot használsz? Épp hogy a joghurttal lesz savanykásabb, és nem a tejföllel. Hogy mennyire lesz sárga, az attól is függ, hogy milyen leveskockát használsz hozzá. Én tyúkhúslevest, aminek szép sárga a színe, és a gombóc is szép sárgás, mert csak a piacon veszem a tojásokat, mert azoknak gyönyörű sárgájuk van, ahogy a képeken is látszik.
Őrülök, hogy legalább az íze megfelel.

gamica
gamica Sun, 2013-06-09 11:58

Kedves Azila1!
Most fejeztük be az ebédet és szeretném megosztani a tapasztalataimat mások okulására.
Magam is azok közé tartozom, aki - bár gyakorló háziasszony vagyok -, szeretem tudni, hogy a recept felrakója hozzávetőlegesen milyen arányokkal dolgozik, ezért megértem azokat a hozzászólókat is, akik a problémáikat fogalmazzák meg. Ez egy visszajelzés a recept felrakójának arra nézve, hogy ami neki magától érthető, az másoknak is az-e.
A gombócot eleve külön vízben kezdtem el főzni, okulva egyes korábbi hozzászólásokból, és bizony... nekem is szétesett az első kettő. Korrekció... és a végeredmény tökéletes lett, de azért maradt benne törmelék is rendesen. Tehát óvatosaknak javasolt a külön főzés.
A leves pedig a habarás után nálam is természetesen fehér lett, mint a raguleves, viszont egy órai állás után a sűrítés leült az edény aljára, és olyan lett, mint a képen.
Az íze tényleg finom, felvettem a repertoárba.

rozsa1958
rozsa1958 Mon, 2013-01-21 18:22

Nagyon jól hangzik a recept nekem füstölt sajtom van itthon azzal fogom megcsinálni,szerintem tuti nagyon finom lessz.

Lanoil
Lanoil Tue, 2012-06-05 10:44

Tuti, hogy a hétvégén kipróbálom!
Már most összefutott a nyál a számban.
Majd okulok az itt leírtakból is.

kiskukta65
kiskukta65 / kiskukta65 Fri, 2012-04-13 21:26

Ma volt ebédre, mindenkinek nagyon ízlett. Kicsit más lett a végeredmény - mivel több lisztet sikerült a gombócokhoz tennem, s kevésbé érződött a sajt íze, hát belenyomtam a levesbe egy fél adag tömlős sajtot. Így nem kellett liszttel besűrítenem a levest, na meg jogurtom sem volt itthon. Ja, és még megszórtam kakukkfűvel. Isteni lett!

Hyjal
Hyjal Mon, 2012-04-02 15:22

A csülök-főzőlé legjobb felhasználási módja :D
Nagyon köszönöm a receptet, bevált.

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Sun, 2012-02-26 19:25

Bocsi! Nem akartalak megbántani! Én is rájöttem az első pár kanál után,hogy szétfő és kavartam bele pár kanál lisztet. Amúgy nagyon-nagyon jól nézett ki a recepted és már nagyon rég ki szerettem volna próbálni és ki is fogom újból.Most azt írhatnám alá" hogy szintén: egy sehányéves kislány próbálkozásai"

Azila1
azila / Azila1 Mon, 2012-02-27 16:08

Kedves Ági!
Dehogy bántottál meg. Minden véleménynek örülök, még akkor is, ha nem mindig értek vele teljesen egyet.:)

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Wed, 2012-02-22 19:05

Én is kipróbáltam,mivel nagyon jól nézett ki.Sajna a 2-3 evőkanál liszt az kevés.Egy-két gombóc beleszaggatása után rájöttem!!! Nekem nem volt maradék húslevesem,igy a receptben feltüntetett leveskockával helyettesítettem.Nálunk nem jött be. Igy azoknak akik nem szeretik a leveskockákat azoknak különösen nem ajánlom.

Azila1
azila / Azila1 Sun, 2012-02-26 11:38

Kedves Ági!
35 éves főzési tapasztalattal is, a hasonló recepteknél, mindig kipróbálom 1-2 gombóccal, hogy nem esik-e szét. Ha igen, akkor még keverek hozzá egy kis lisztet. Ilyen egyszerű. Egyébként meg nem tudom miért lesz egyszer lágyabb, egyszer keményebb, gondolom a liszt és a sajt minősége ezt nagyban befolyásolja. A joghurtos habarás meg a leveskockás húsleves ízén is javít. Persze az se mindegy, hogy milyen az a húsleveskocka, mert vannak kimondottan finomak, és csapnivalóan rosszak. Én azért ajánlom ezt a receptet, mert itt is, és a másik oldalamon is a pozitív hozzászólások vannak többségben.:) Sajnálom, hogy neked nem jött be.

Andi 27
Andi 27 Sat, 2011-11-26 10:46

Nagyon köszönöm ezt a receptet,nagyon nagyon finom lett!!!!!!!!!!!

Tánya88
vNóra / Tánya88 Fri, 2011-08-26 16:24

tényleg nagyon finom lett, köszi a receptet :)
én annyit módosítottam rajta, h tettem a joghurtos habarásba sót, borsot, paprikát és leginkább tárkonyt :)

Katalin Mary
Katalin Mary Fri, 2011-04-08 14:50

Rendkívül finom, különleges ízek. A gombóchoz kétféle sajtot - trappista és egy aromás fajtát, Beaumont de Savoie - használtam, házi marhahúsleves alappal.

Azila1
azila / Azila1 Sat, 2011-02-19 18:31

Kedves Thea!
Valószínű, hogy azért esett össze. Én mindig kipróbálom 1-2 galuskával, és ha szétesős, akkor keverek hozzá még lisztet. A habarás nem is a tartalmassága miatt kell, hanem az íze miatt. A joghurttól nem csak egy szokványos húsleves íze lesz, ráadásul így nem úgy tűnik, hogy egy zavaros húslevesben vannak a gombócok. Tejfölt is lehet keverni hozzá, ha azzal jobban szereti valaki.

Thea71
Thea71 Sat, 2011-02-19 13:14

Ma elkészítettem a levest én is. A gombócok sajna eléggé szétestek, de valószínűleg azért, mert nagy sajtimádó vagyok és inkább több sajttal próbáltam összeállítani, mint liszttel :-) Legközelebb ezen változtatok. Szerintem a gombóckák miatt a leves annyira tartalmas, hogy nem is kellene a végére a lisztes-joghurtos habarás. Legalábbis nekem. Egyébként a "ronda, de finom" kategóriába sorolnám :-))) és érdemes elkészíteni, mert nem egy szokványos étel, gyors és különleges ízvilágú. Még biztosan többször megfőzöm és köszönöm a receptet!

Azila1
azila / Azila1 Thu, 2011-02-17 07:50

Barbarella!
Remélem nektek is ízleni fog, mert mi nagyon szeretjük.:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-16 23:59

Na erről a képről süt, hogy finom, házi, családnak való étel. Egyszerű a recept, neki is látok holnap! Köszi az ötletet! :-)

209
alaplé 1 l
joghurt 150 g
finomliszt 1 púpozott ek
tojás 2 db
sajt 10 dkg
finomliszt 2 evőkanál
chili 0 ízlés szerint