Krémes és savanykás erdélyi tárkonyos húsgombócleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A gombóchoz
-
100g darált sertéshús182 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
6g zsemlemorzsa24 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A leveshez
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
36g fehérrépa23 kcal
-
32g zeller12 kcal
-
60g burgonya35 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
1g tárkony2 kcal
-
28 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
Összesen
438
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A gombóchoz
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A leveshez
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
2500g zöldség alaplé175 kcal
-
3g tárkony9 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
6g fehérborecet1 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
Összesen
2183
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A gombóchoz
-
11.4g darált sertéshús21 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.3g tojás2 kcal
-
0.7g zsemlemorzsa3 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A leveshez
-
2g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
9.1g sárgarépa3 kcal
-
4.1g fehérrépa3 kcal
-
3.6g zeller1 kcal
-
6.8g burgonya4 kcal
-
56.8g zöldség alaplé4 kcal
-
0.1g tárkony0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj3 kcal
-
0.1g fehérborecet0 kcal
-
2.3g tejföl5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
Összesen
50
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.9 g
Zsír
-
Összesen 19.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2435.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 380 mg
-
Nátrium 1826 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 263.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 679 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 177 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6360 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 738 micro
Összesen
438
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 129.5 g
Zsír
-
Összesen 97.3 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 554 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12176.8 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 642 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 340 mg
-
Foszfor 1901 mg
-
Nátrium 9129 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 156.7 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1316.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3395 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 175 mg
-
D vitamin: 130 micro
-
K vitamin: 885 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 368 micro
-
Kolin: 599 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 12378 micro
-
β-karotin 31798 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 3688 micro
Összesen
2183
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 276.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 207 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 281 micro
-
β-karotin 723 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
50
kcal
Hozzávalók
A gombóchoz
-
500 g darált sertéshús
-
1 db tojás
-
3 ek zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A leveshez
-
2 ek napraforgó olaj
-
3 tk fehérborecet
-
5 ek tejföl
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A gombóchoz
- A darálthúst összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, reszelt fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel. Ízesítjük sóval, borssal, majd alaposan összegyúrjuk. 20 perce félretesszük, majd nedves kézzel diónyi gombócokat gyúrunk belőle.
A leveshez
- Kevés olajon aranysárgára dinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, összeforgatjuk, majd 3 percig pirítjuk.
- Felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal, és addig főzzük, amíg félig(!) puhulnak a zöldségek (nagyjából 10-15 percig).
- Ezután mehet a levesbe a kockákra vágott burgonya és a húsgolyók is, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg minden alapanyagunk puhára fő a levesben (nagyjából további 10-15 percig).
- Legvégül öntsük nyakon fehérborecettel, hogy kellően savanykás legyen. A tejfölt keverjük ki két nagyobb merőkanál levessel, öntjük vissza, majd forraljuk össze.
- Receptkönyvben: 415
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 105
- Össznézettség: 28016
- Feltöltés dátuma: 2022. november 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
-
alkalom:
- vasárnapi ebéd ,
- halloween ,
- farsang ,
- szüret
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
188 recept
Az erdélyi konyha egyik gyöngyszeme a tárkonyos húsgombócleves, ami a tejföltől lesz krémes, a fehérborecettől pedig izgalmasan savanykás. Tartalmas fogás a téli hónapokra, amihez már tényleg nem kell második fogás.