Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Korhely harcsahalászlé

Korhely harcsahalászlé
Korhely harcsahalászlé
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok egy halrajongó, de próbálom megszeretni. A korhely halászlevet étteremben ettem először, és annyira ízlett, hogy már akkor eldöntöttem, ilyet megtanulok készíteni. Édesanyámtól kaptam egy bográcsos receptfüzetet, amiben megláttam egy bizonyos Nagy Gyula receptjét. Bár sose találkoztam még vele, de biztos vagyok benne, hogy az egyik legjobb halászlevet készítheti, ezért minden tiszteletem az övé, így ismeretlenül is. :)

Javaslom, hogy harcsafilét használjatok, mert nyugodtan lehet enni, mert nincs benne szálka. A gyerekek is szeretni fogják és azok is, akik nem szeretik annyira a halat.

A legjobb bogácsban, de otthon is el lehet készíteni.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Alaplevet kell készíteni. Ehhez a halaprólékot (én azt használok, amit be tudok szerezni pl.: afrikai harcsa feje és gerince) feltesszük főni a szeletekre vágott hagymával, cikkezett paradicsommal, paprikával, fokhagymával, babérral, őrölt köménnyel és a halászlékockával. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, és hozzáadjuk a jó minőségű fehérbort (literenként 1 dl), kis sót. Mikor felforrt és feljött a habja, akkor hozzáadjuk a pirospaprikát, majd mérsékeljük a lángot, és másfél óráig főzzük. A lényeg, hogy a halról lemálljon a hús, szétessen a fej.
  2. A harcsaszeleteket sózzuk be, majd kenjük be paradicsompürével, és mehet a hűtőbe.
  3. Az alaplevet le kell passzírozni. Ehhez tésztaszűrőt használunk (mert jobbat még nem találtam). Célszerű szerintem, ha a húst lefejtjük a csontról, és csak azt passzírozzuk, amihez folyamatosan öntünk rá a léből. Egy sűrű alaplevet kell kapni, amit újra fel kell forralni. Ekkor még hozzá lehet rakni egy kis pirospaprikát. Míg forr, addig a tejfölt, tejszínt (literenként fél-fél dl), valamint a 2 csapott evőkanál mustárt elkeverjük.
  4. A harcsaszeleteket a forró lébe rakjuk az ikrával, babérlevéllel együtt, és max. 15 percig főzzük. A 12. percben a léből hozzáadunk a tejfölös keverékhez, és óvatosan a leveshez adjuk, de vigyázzunk, nehogy összetörjön a megfőtt hal. Ha megfőtt, akkor elzárjuk a gázt, és ízlés szerint hozzáadható frissen facsart citromlé. Fél óráig állni hagyjuk.
  5. Citromkarikával és csípős paprikával tálaljuk, friss kenyérrel.
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 17 018
elküldve: 4
receptkönyvben: 91
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

belu

Mióta szakács: 2012.04.15.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

halászlé, halászlé harcsafiléből, harcsa halászlé

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ágiboszi34
ágiboszi34 Thu, 2016-01-07 01:32

szia...kösziii...nagyon fincsi,,, másképp nem is készitem...cupp érte :-)

488
halgerinc 2.5 kg
paradicsom 3 db
paprika 3 db
vöröshagyma 30 dkg
babérlevél 3 db
köménymag 1 kávéskanál
fűszerpaprika 2 ek
bors 0 ízlés szerint
hegyes erős paprika 1 db
fehérbor 5 dl
víz 5 dl
halászlékocka 2 db
tejföl 5 dl
főzőtejszín 1.5 dl
citrom 2 db
mustár 2 ek
haltej/halikra 20 dkg
hal 1 kg
sűrített paradicsom 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd