Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halászlé ahogy sirGalahad készíti

Halászlé ahogy sirGalahad készíti
Halászlé ahogy sirGalahad készíti
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Halászlét mindenki tud főzni, mindenkinek megvan a maga receptje, részemről így tanultam, így csinálom, így szeretem!
Nem fogok vitatkozni senkivel, hogy ez halászlé vagy hallé -meg mivel nem a Tisza/Duna/Balaton vizéből főztem, így tudom, hogy nem is lehet autentikus, tehát- mindenki úgy gondol rá, ahogy akar...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az év bármely szakában élvezettel fogyasztható tradicionális étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészületek: Az egész pontyot kibelezzük, megtisztítjuk a pikkelyektől, levágjuk fejét, farkát, uszonyait, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, durvára vágjuk. A tv paprikát kicsumázzuk, félbevágjuk, a paradicsomot kettőbe.
  2. Elkészítjük az alaplét: a halfejet, farkat, uszonyokat, a vöröshagymát, a tv paprikát, a hegyes erős paprikát (ízlés szerint) és a paradicsomot egy nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi halászlét szeretnénk, sózzuk, borsozzuk, és alacsony lángok kb. két óra alatt átfőzzük az egészet. Akkor jó, amikor már a hal alkatrészek teljesen szétesnek.
  3. Az elkészült alaplevet átszűrjük, a visszamaradt anyagokat pedig apró lyukú szitán átpasszírozzuk a már kész alaplébe.
  4. Beletesszük a pirospaprikát, forrásig hevítjük, majd lejjebb vesszük a hőfokot, és óvatosan belecsúsztatjuk a halszeleteket, majd 8-10 perc alatt készre főzzük. Ilyenkor már TILOS keverni, nehogy összetörjön a halhús.
  5. Friss, fehér házikenyérrel, csípős paprikával forrón tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 398
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

sirGalahad

Mióta szakács: 2013.11.03.
10 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

Halászlé ahogy én készítem, hallé, halleves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sirGalahad
sirGalahad / sirGalahad Mon, 2014-10-13 19:31

Szia Mydgard!
Örülök hogy megtetszett a recept, remélem neked is olyan jól fog sikerülni mint nekem szokott. A zsírban feloldott pirospaprika biztos hogy nagyobb ízélményt, az ötlet jó magam is olvastam már róla legközelebb úgy is kipróbálom. A szemes bors soha nem tudja elrontani az ilyen ételeket, a passzírozást pedig pont úgy csinálom ahogy írtad vagy szitán vagy szűrőn.
Bográcsban a szabad ég alatt készítve minden étel majd' kétszer olyan finom! :)
Majd jelezd kérlek hogy sikerült a te halászleved.

Mydgard
Mydgard Thu, 2015-04-09 15:31

Szia!

Rendszeresen fozok bogracsban, mar vagy 20 eve (halaszlevet is), de most valami autentikust szeretnek alkotni a kozosen megfogalmazottakbol. ;-)

Hamarosan beszamolok es leirom a reszletes recit.

Mydgard
Mydgard Thu, 2014-10-09 15:04

Üdv!

Ez szimpatikus és egyszerű halászlének tűnik. Átolvasgattam az összes receptet és próbálom kialakítani a sajátomat. Nagyjából az mint a tiéd, de én fogok tenni szemes borsot az alaplébe illetve egy másik recepttel annyi a különbség, hogy nem az alaplébe teszik a fűszerpaprikát, hanem zsírban pirítják meg előtte míg fel nem habzik és úgy az alaplébe. Ez finomabb lehet, viszont szabadban, bográcsban, félrészegen komplikáltabb így marad a simán alaplébe verzió. Az alaplé passzírozással én nem bajlódom, kanállal bele a szűrőbe az egészet apránként és folyamatosan kanalazom is rá a levet úgy passzírozom, ha már nagyon tömör a "sűrítmény" akkor ki a kukába és mehet tovább. A passzírozással nyert sűrű alaplé szerintem alapvető a jó halászléhez. Minél többféle halból készül annál jobb lesz. Paprika önmagában kevés fűszernek ezért kell bors is az én ízlésem szerint. A tészta meg... Nem halászlébe való, de ugyanígy vélekedem mindenféle hal belsőségről is. Csak tiszta, fehér, halhús kell, ez a véleményem.

454
vöröshagyma 50 dkg
tv paprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
ponty 2 kg
paprika 2 dkg
hal alaplé 8 dl
hegyes erős paprika 1 közepes db